Gazete Vatan Logo

Balyoz'da ilk tahliye!

Balyoz'da ilk tahliye!

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz kararının ulaştığı İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini değerlendirmek üzere toplandı. Mahkeme 230 Balyoz saniği için tahliye kararı verdi.

İLK TAHLİYE

Balyoz Davası'nda mahkemenin kararının ardından, Mamak Askeri Cezaevi'nde emekli Albay Sinan Topuz, cezaeviden çıktı.

İLK DURSUN ÇİÇEK'İN KIZI DUYURMUŞTU

Balyoz hükümlüsü Albay Dursun Çiçek'in avukatı ve kızı İrem Çiçek, Twitter hesabından 'Balyoz davasında tahliye kararı verildi' diye yazdı.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarının yaptığı 230 başvuruyu birleştirerek sanıkların, dijital veriler ve sanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti. Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yayınladığı kısa kararda, "İhlalin ortadan kalkması için yeniden yargılama olmalı. Dijital delillere ilişkin şikayetler giderilmeli" denildi.

Kısa kararın ulaştığı 4 No'lu Ağır Ceza Mahkemesi de 230 sanık için tahliye kararı verdi.

SAVCI TAHLİYE İSTEDİ, MAHKEME KABUL ETTİ

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin dün Balyoz davası ile ilgili açıkladığı 'hak ihlali yapıldığı' yönündeki kararın ardından gözler tahliye taleplerinin yapıldığı mahkemeye çevrilmişti. Heyet, tahliye ve yeniden yargılama taleplerini görüştü. Balyoz davasında kararı verecek olan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararı hakkında duruşma savcısından görüş istedi. Savcı, Balyoz davasında yeniden yargılama ve sanıkların tahliyesini istedi. Savcının mütaalasının ardından yerel mahkeme 230 Balyoz sanığı için tahliye kararı verdi.

"YENİDEN YARGILAMA KARARI"

Mahkemenin 4 sayfalık kararında, "Bir kısım hükümlülerin başvurusu üzerine, Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan ’Adil yargılanma hakkı’nın ihlal edildiğine, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Mahkeme, sadece bir kısım hükümlünün Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu, ancak Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında, ihlalin tüm hükümlüleri etkilemesi nedeniyle, ölmüş olan Murat Özenalp dışındaki bütün hükümlülerin yeniden yargılanmasına karar verdi.

Haberin Devamı

HÜKÜMLÜLERİN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme, "Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği, hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında, infazın devamı bu aşamada hükümlülerin mağduriyetine neden olabileceğinden, infazların durdurulmasına ve cezaevinde bulunan hükümlülerin tahliyesine" karar verdi.

KARARI ÜÇ KADIN HAKİM VERDİ

4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti. "Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında, yargılamanın yenilenmesi için duruşma açılarak dosyanın yeniden esasa kaydedilmesine" de karar verdi. Kararı, Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam ve üyeler Mübeccel Saraçoğlu ile Gülperi Güneş oy birliğiyle aldı.