Gazete Vatan Logo

Balyoz dosyaları ‘kozmik oda’da!

Yargıtay’dan 3 savcı inceleyecek

Balyoz davasının 1045 dosyası, temyiz incelemesinin yapılacağı yüksek güvenlikli odaya kondu. Dosyaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 3 savcı inceleyecek

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan’ın da bulunduğu 365 sanıklı ‘Balyoz Planı’ davasının dosyaları, İstanbul’dan temyiz incelemesinin yapılacağı Ankara’daki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. 1045 klasörden oluşan dava dosyasıyla ilgili tebliğnamenin hazırlanması için 3 savcının görevlendirilmesi planlanıyor. Savcılar, kapsamlı davaların temyiz incelemesinin daha güvenli hazırlanması için oluşturulan ‘kozmik’ odada çalışacak.

Öncelik verilecek

Davada tutuklular bulunduğu için dosyaya öncelik verilecek. Savcılar, hazırladıkları tebliğnameyi davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderecek. Başsavcılığın tebliğnamesinin bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Daire, tebliğname geldikten sonra dosyayı incelemeye başlayacak. Davanın duruşmalı görülmesi istendiği için Yargıtay 9. Ceza Dairesi, duruşma isteyen sanıklar yönünden duruşma yaparak karar verecek.

4 eski komutana 20 yıl

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen yıl 21 Eylül’de verdiği kararla eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ı ”Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan 20’şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Çok sayıda muvazzaf ve emekli generalin aralarında olduğu 78 sanık 18’er, 214 sanık ise 16’şar yıl ceza almıştı.

Haberin Devamı