Gazete Vatan Logo

Balık çiftlikleri turizme darbe vuruyor

Türkiye'nin toplam balık çiftliklerinin yüzde 70'inin bulunduğu Milas'ın Güllük Körfezi'ndeki çevre yarası, çok sayıda tatil beldesini vurdu

Sahile sadece 20 metre uzaklıktaki çiftlikler yüzünden denize giremeyen yerli ve yabancı turisteler tepki gösterirken, Güllük Sahil Güvenlik Komutanlığı, yasal kiralama alanlarının dışına çıkıp, çok sayıda kafes yerleştiren çiftlikler hakkında işlem başlattı.
Güllük Körfezi'nde 5 yıl önce potansiyel balık üretim alanı ilan edilen Göltürkbükü, Apostol Adası, Salih Adası, İkizler Adası, Güvercinlik, Güllük, Kıyıkışlacık, Boğaziçi Köyü, Didim Akbük'te çiftlik sayısı 145'e ulaştı.

Çiftlikler, çevre kirliliği yarattığı, yat turizmi ve deniz ulaşımını olumsuz etkilediği gerekçesiyle eleştiri konusu olurken, önceki gün gemi yanaşma iskelesinin temel atma töreni için Güllük'e gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da şikayetler üzerine bölgede incelemelerde bulundu.

Bakan Yıldırım, geçmişte yeterli inceleme ve fizibilite çalışması yapılmadan günübirlik alınan kararların acısını AKP hükümetinin çektiğini söyledi. Yıldırım, "Uzun vadeli, çok yönlü bilimsel raporlar hazırlanmadan, üst üste yığarcasına balık çiftliklerinin kurulmasına izin verenler, bugün turizmciyle balıkçının boş yere karşı karşıya gelmesine neden oldu. Her iki sektörün uyum içinde birbirine destek vererek faaliyetini sürdürmesi gerekirken, bakanlıklar arasındaki koordinasyonsuzluk Türkiye'nin ve dünyanın cennet köşelerinden Güllük Körfezi'nde büyük sorunlar yaşanmasına yol açmış" dedi.

Bazı adalarla kara arasına balık çiftlikleri kurulmuş olduğunu gördüğünü belirten Bakan Yıldırım, "Kurulan yerlerde deniz derinliğine dikkat edilmemiş. Alınan yasal izinin çok fazlası üzerinde yer kaplanmış. Tüm bu sorunları aşmak için bakanlıklar arasında yeniden görüşmeleri başlattık. Umarım en kısa zamanda iki sektörü de mağdur etmeyecek çözümler bulacağız. Ancak çiftliklerin açık denizlerde faaliyet göstermesi şart. Bu konunun da üzerine ciddi olarak gitmeye söz veriyorum" diye konuştu.

YASAL İŞLEM BAŞLIYOR
Yatçıların ve turizmcilerin yoğun şikayetleri ve ihbarları üzerine denetimlerini sıklaştıran Güllük Sahil Güvenlik Komutanlığı, yaptığı araştırmada yaklaşık 65 çiftliğin deniz yüzeyinde yasal olarak kiladıkları alandan daha geniş bir alanı kullandıklarını, ruhsatlarında belirtilenden daha fazla kafes yerleştirildiğini tespit etti. Komutanlık, durumu ilgili bakanlıklara bildirirken, savcılığa da suç duyurusunda bulunmaya başladı.

ACENTELERE ŞİKAYET YAĞMURU
Torba Koyu'ndaki beş yıldızlı Kervansaray Otel'in Genel Müdür Yardımcısı Osman Duru, turistlerin son bir ayda haftanın en az dört günü balık çiftliklerinden kaynaklanan deniz kirliliği nedeniyle denize giremediğini, ve acentelere şikayet yağdırdığını belirtti.
Duru, "Sayın Tarım Bakanımız denizin temiz olduğunu söylüyorsa buyursun burada birlikte denizde inceleme yapalım. Bu sözlerini tatil yapıp denize giremeyen turistlere söylesin. 50 milyon dolarlara varan turistik tesislerde aşırı kirlilik nedeniyle son iki yıldır turistler denize giremez hale geldiyse ve bu gerçekler hala görmezden geliniyorsa, Türkiye'nin dünya turizminde büyük atağa kalktığını nasıl söyleyebiliriz? Balık çiftliklerinin kıyılardan çok uzaklara götürülmesi gerekir. Turizm Güllük Körfezi'nde can çekişiyor" dedi.

Turizmciler, Güllük Körfezi'nde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın raporlarında belirtildiği gibi çiftliklerin kıyılardan bir mil uzakta ve 50 metre derinlikte faaliyet göstermediğini, aksine Boğaziçi Köyü, Kıyıkışlacık ve Güllük'te sahilden 20 metre uzaklıkta ve 4 metre derinlikte kurulduğunu, üretimin turistik tesislerin ve önünde sürdüğünü vurguladı.

Bogaziçi Köyü'nde 25 yıldır balıkçılık yapan ve Mandalya Balık Restoran'ı işleten Menderes Karakoyun, bu bölgede önceki yıllarda turistlerin mavi denize bakarak balık yediğini, kıyıya 20 metre mesafede kurulan çiftlikler yüzünden artık köylerine turist bile gelmediğini söyledi. Karakoyun, "Bir zamanlar burada yüzlerce yerli ve yabancı turist denize girer, tatil yapardı. Ancak evlerin ve turistik tesislerin dibine kurulan çiftlikler nedeniyle deniz kirlendi, sağlık açısından tehlike yaratmaya başladı. Ben geçimimi balıktan kazanıyorum. Beş yıl önce bölgemize kurulan balık çiftliklerinin yarattığı çevre ve görüntü kirliliğinin turizm bölgesine, bu kadar kısa sürede bu kadar büyük zarar vereceğini tahmin edemedik. Çiftlikler kurulurken ses çıkarmadık, ancak şimdi pişman olduk" dedi.

Devlet eliyle yapılan hataya ortak olduklarını belirten Karakoyun, "Bu yanlışın bir felaket olduğunu geç anladık. Çiftliklerin bir an önce körfez dışına çıkarılması ve açık denize alınması gerekir. Aksi takdirde hiçbir turistin gelmediği yerde balığı kime yedireceğiz. Bölgemize gelen turist sayısı her yıl artarken restoranlara oturup yemek yiyen ve denize giren turist sayısı yüzde seksen azaldı. Restoranlara oturan turist balık yemeden kalkmaya, güzelim Boğaziçi Köyünü gezmeye gelen turist çiftlikleri görünce fazla durmadan terk etmeye başladı" diye konuştu.

Haberin Devamı