Gazete Vatan Logo

Ay tutulması bugün saat kaçta? Ay tutulması (husüf) namazı nasıl kılınır?

Ay tutulması 2020 yılının heyecanla beklenen olaylarından biriydi. Ay tutulması dışında bugün en sık aranan konulardan biri de Ay tutulması namazı nasıl kılır? oldu. Türkiye’den tamamının gözlemleneceği ay tutulması bugün mü gerçekleşecek? Ay tutulması namazı nasıl kılınıR?

Ay tutulması bugün saat kaçta? Ay tutulması (husüf) namazı nasıl kılınır?

Ay tutulması ne zaman? Ay tutulması bugün mü, saat kaçta? Husüf namazı nasıl kılınır? Soruları günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Sabırsızla beklenen ay tutulması için geri sayım başladı. Türkiye’den de görülecek olan ay tutulması bugün yaşanacak. Peki, parçalı ay tutulması bugün saat kaçta yaşanacak? Ay tutulması namazı nasıl kılınır?

AY TUTULMASI SAAT KAÇTA?

10 Ocak 2020 akşamı ay tutulması saat 20.07’de başlayacak, 00:12’de sona erecek.

HUSÜF NAMAZI NEDİR?

Küsûf; güneş tutulmasını, husûf da ay tutulması için kullanılır. Küsûf ve husûf namazı İslâm yorumcularına göre, müekked sünnettir. Hanefî ve Mâlikîler ise husûf namazını mendûb görürler.

Kur'ân'da Küsuf ile ilgili, "Gece, gündüz güneş ve ay, O'nun varlığını gösteren âyetlerdendir. Güneşe veya ay'a secde etmeyiniz. Bütün bunları yoktan var eden Allah'a secde ediniz" (Fussilet, 41/37). Bu âyet-i kerîme, ay ve güneş tutulması sırasında, bunları yaratan Allah için namaz kılmaya işaret etmektedir.’’ denilmiştir.

Hz. Peygamber, (s.a.s) oğlu İbrahim vefat ettiği zaman çok üzülmüş ve bunun üzerine aynı günde güneşin tutulmuştur. Güneşin de Hz. Muhammed'in üzüntüsüne ortak olduğunu öne sürülmüştür. Bu iddialardan sonra Hz. Muhammed, "Şüphesiz güneş ve ay, Allâh'ın âyetlerinden iki âyettir. Herhangi bir kimsenin ölümü veya dünyaya gelmesi yüzünden tutulmazlar. Siz onların tutulduğunu gördüğünüz zaman, tutulma sona erinceye kadar namaz kılınız ve dua ediniz" demiştir. (Buhârî, Küsûf, 1,3,8,13,15,17; Müslim, Kusûf, 10; Ahmed b. Hanbel, IV, 249, 253; eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, III, 326).

Haberin Devamı

Küsûf namazı, mukîm veya misafir olsun, beş vakit namazla yükümlü olan erkek ve kadınlar için meşrûdur. Cemaatle veya tek tek, gizli veya açık okunarak, hutbeli veya hutbesiz kılınması mümkün ve caizdir. Namazın mescidde ve cemaatle kılınması daha fazîletlidir.

HÜSUF NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Deprem, fırtına, yıldırım düşmesi, şiddetli yağmur, dolu, kar ve salgın hastalık gibi felâket zamanlarında, cemaatsiz olarak, diğer namazlar gibi iki rek'at namaz kılmak mendub'tur. Burada küsûf namazına kıyas yapılmıştır (Zeylaî, Nasbu'r-Râye, II, 234, 235).

Haberin Devamı

HÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

Hanefilere göre küsûf namazı, bayram, cum'a ve nâfile namazlar gibi iki rek'attan ibarettir. Ezansız, kametsiz, hutbesiz kılınır ve her rek'at; bir rükû ve iki secdeli olur.

İslâm hukukçularına göre,

küsûf namazı iki rek'at olup, her rek'atte iki kıyâm, iki kırâat, iki rükû ve iki secde bulunur. Sünnet olan okuyuş şöyledir: İlk kıyamda Fatiha'dan sonra, Bakara sûresi veya ona denk bir sûre, ikinci kıyamda Fatiha'dan sonra, bundan daha az, üçüncü kıyamda Fatiha'dan sonra, daha da az, dördüncü kıyamda yine Fatiha'dan sonra, bir öncekinden daha az miktarda Kur'ân okunur. Kıyamda ilk okuyuştan sonra rukûya varılır, sonra doğrulur ve ikinci okuyuşu yapar, sonra yine rukûya varılır ve secdeye gidilir. İlk rukûda yaklaşık yüz, ikincide seksen, üçüncüde yetmiş ve dördüncüde elli âyet okuyacak kadar "Sübhanallah= Allâh'ım seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim" der (Zühaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî ve Edilletuh, 1405/1985, II, 399).

Haberin Devamı

Abdullah b. Amr’e göre :Hz. Peygamber (s.a.s) zamanında güneş tutulduğunda "namaz toplayıcıdır" diye nidâ olundu. Rasûlüllah (s.a.s) bir secdede iki rükû yaptı, sonra ayağa kalktı, tekrar bir secdede iki rükû yaptı. Sonra güneş açıldı. Hz. Aişe şöyle dedi: Bu namazın rükûundan daha uzun hiç rükû yapmadım. Secdesinden, daha uzun hiç bir secde de yapmadım" (eş-Şevkânî, a.g.e., III, 325).

Ebû Hanîfe'ye göre: İmam, küsûf namazında okuyuşu gizli yapar. İbn Abbas şöyle demiştir: "Rasûlüllah (s.a.s) ile küsûf namazı kıldım. O'nun kıraatinden bir harf bile işitmedim" (Zeylaî, Nasbu'r-Râye, II, 232). Husûf namazı ise, münferid olarak ve gizli okuyuşla kılınır. İmam Muhammed ve Ebû Yusuf'a göre ise İmam Küsûf namazında sesli okur. Çünkü Hz. Âişe, Rasûlüllah (s.a.s)'in böyle bir namazda sesli okuduğunu söylemiştir (eş-Şevkânî, a.g.e., III, 331; Zeylaî, a.g.e., II, 232; bk. İbnü'l Hümâm, Fethu'l-Kadir, 432-436; el-Kâsânî, Bedâyîu's-Sanâyi: I, 281-282, Meydânî, el-Lübâb, I, 121).

Haberin Devamı

Hanefi ve Hanbelîlere göre: Küsûf namazı için hutbe yoktur. Hz. Peygamber hutbeyi değil, namazı emretmiştir.

HUSUF (AY TUTULMASI) NAMAZININ KILINIŞI

Güneş ve ay tutulması namazı sünnettir. İki rek'attır. Güneş açılıncaya kadar duâ ile meşgul olunur. İmam'ın güneş tutulması namazını cemaatla kıldırmasında bir mahzur yoktur. Ay tutulma namazı ise cemaatsız kılınır. Bu namazların mescidde kılınması da sünnettir. Ezan ve kamet okunmaz. Sadece güneş tutulması namazı için es-Salâtü câmiatün, namaz için cem olunuz diye seslenilir. (A. Köksal, XI, 221)

2 Rekatlık Küsûf ve Husuf Namazı

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf veya Husuf Namazı namazı kılmaya" diye niyet ederiz

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeri

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız