Gazete Vatan Logo

'Askeri darbe istemek ahmaklıktır!'

İKİNCİ Ergenekon Davası’nın tutuksuz sanığı Erol Mütercimler, "Askeri darbe istemek ahmaklıktır" dedi.
18’i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 152. duruşması görülmeye başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteciler Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu tutuklu 14 sanık katıldı. Tutuklu sanıklardan Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve Oğuz Bulut duruşmaya gelmedi. Oda Tv davası kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklardan Eski Binbaşı ve akademisyen Erol Mütercimler, Emin Şirin ve Tanju Güvendiren salondaki yerini aldı.

"DARBE OLACAK" NOTU

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, tutuksuz sanık Erol Mütercimler’in dünkü oturumda yarım kalan savunmasına devam edeceğini belirtti. Savunmasına iki ana başlıkta darbe ve darbecilikten ikinci ana başlıkta ise Ergenekon ve nerede ilk kez kimden duyduğum ve ben neresindeyim, onu konuşacağını belirtti. Savcılık sorgusu sırasında kendisine 1997 yılında 21-23 Mayıs tarihinde ajandasında "darbe olacak" yazılı olmasıyla ilgili olarak, Abdullatif Şener’in hatıratında yazılan "21-23 Mayıs akşamı bir askeri müdahale olabilir diye tetikte bekledik" şeklindeki bölümü okudu. Mütercimler, "Siyasiler bile böyle birşey beklediklerini belirtmişken gazeteci olarak edindiğimiz bilgileri tabi ki not alacağız" dedi.

"ASKERİ DARBE İSTEMEK AHMAKLIKTIR"

Savcılık sorgusu sırasında "Askeri darbe istemek ahmaklıktır" diyen Mütercimler, "TSK’den emekli olmuş yada muvazzaf abilerim kardeşlerim kusura bakmasınlar bu sözlerimi burada yineliyorum. Askeri darbe istemek ahmaklıktır. Bunu soruşturma aşamasında savcıya ifade verirken de söyledim. Hatta odada bulunan savcı Fikret Seçen de buna şahittir" diye konuştu.

28 ŞUBAT TESPİTİ

1960 darbesinin sağcı ve muhafazakar kesimin, 1980 darbesinin solcular ile ülkücülerin yüzde 80’inin ordudan nefret etmesini sağladığını ifade eden Mütercilmer, "28 Şubat 1997’de ise mütedeyyin müslüman grupların TSK’dan nefret etmesi için Genelkurmay Başkanlığı içindeki bir grup amiral ve general tarafından organizasyon yapılmıştır. Bunu yapanlar adına postmodern darbe demişlerdir. Ben asla böyle bir tabir kullanmadım. Akıl oyunları kitabımda bunu açıkça anlattım" diye konuştu.

"BEN BAŞKA ŞEYLERLE UĞRAŞIYORUM"

Milli Güvenlik Kurulu Sekreterinin sivil olması gerekitiğini 1997 yılında yazdığını ancak bu konunun Türkiye’de 2008 yılında tartışılmaya başlandığını kaydeden Mütercimler, "Kitaplarımda askeri darbenin koşullarını analiz etmekle kalmayıp, darbenin olmaması için model önerilerinde bulundum. Mahkemenizin vicdanına sığınıyorum. Bunları söyleyen bir kişi nasıl olur da darbe yapmak amacıyla kurulan bir yapılanma içerisinde yer alır. Benim iddia edildiği gibi örgütsel ilişkilerle uğraşacak vaktim yok. Ben başka şeylerle uğraşıyorum" ifadesini kullandı.
Duruşma, Mütercimler’in savunmasıyla devam ediyor.

Haberin Devamı