Gazete Vatan Logo

Antrolopoloji Nedir, Ne Bilimidir? Antropologlar Ne İş Yapar?

Antropoloji, insanı temel alan iletişim ve etkileşim, kültürel gelişmeler ve çeşitlilik gibi pek çok konuyu gündeminde tutan çok önemli bir bilim dalıdır. Güncel ve tarihsel boyutlarda Antropoloji ilgi alanına giren konuları oluşturur. İnsan toplulukları ile ilgili derinlemesine bilgi edinmeyi amaçlayan Antropoloji geleneği ise, antropologlar aracılığı ile sürdürülür ve geliştirilir. 

Antrolopoloji Nedir, Ne Bilimidir? Antropologlar Ne İş Yapar?

Antrolopoloji Nedir?

 Antropoloji, insanı inceleyen bir bilim dalıdır. Antropolojinin, konusu ise, “insan” olan (biyoloji, sosyoloji, psikoloji, iktisat vb.) diğer bilimlerden nasıl ayırt edilebileceği sorunu gündeme gelir. Antropoloji sayılan bu bilim dallarının hepsi ile yakından ilgisi vardır. Bu bilim dallarından, inceleme konusu, özgül tarihi ve kullandığı araştırma teknikleri bakımından farklılık sergiler. Antropoloji ilerde açıklanacağı şekilde insanı her yönü ile anlamaya ve diğer kişilere anlatmaya çalışır. Çalışma alanının sınırları içine insanın hem sosyo- kültürel hem de fiziksel yönleri girer.

 Antropoloji Ne Bilimidir?

 Antropoloji, hem geçmişte hem de günümüzde yaşayan insanların, toplumların ve insan davranışlarının bilimsel çalışmasını konu edinen akademik bir disiplindir. Antropoloji, insanların, canlı tarihi ile ilgili elde edilen bulgular sonucunda (şempanzeler, erken hominidler vb.) primatların incelenmesine denir.

 Antropologlar Ne İş Yapar?

 Antropoloji insanı toplumsal, kültürel ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanların varoldukları zamandan itibaren çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma şekillerinin nasıl gelişip değiştiğini yakından görmeye ve göstermeye çalışır. Bu nedenle de Antropoloji yerküreyi her şeyi ile bir bütün olarak ele alır. Aynı zamanda insanlığı bütünlüğü içinde görmeye çalışır. Bu yönü ile antropoloji hem farklılıklara ortaya koyan hem de bütüncü, karşılaştırmalı bir disiplin olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

 Antropoloji bölümünün mezunlarının çok geniş bir çalışma alanı bulunur. Antropoloji bölümünü bitirmiş olan kişiler ise, birbirinden farklı pek çok kurum ya da kuruluşta görev alabilir. Ama söz konusu kurum ya da kuruluşlar ya çok az alım gerçekleştiriyor. Hatta hiç alım yapılmadığı zamanlarda vardır. Bundan nedenle de Antropoloji bölümü adayları mezuniyetten sonra da işe başlama sırasında sorun yaşayabilir.

 Antropoloji bölümü mezunlarının, göreve başladıkları kurum ya da kuruluşlarda da, tarih öncesi ya da sonrasında insan yapısını inceler. Tarih öncesinde yaşayan insanların kültürlerini de araştırır. Tarih incesi yaşamış olan kişilerin bedensel ya da sosyolojik bakımdan geçirdiği değişimleri inceler. Aynı zamanda Antropoloji bölümünden sadece sınırlı sayıda olan bir bölümü devletin farklı kurumlarında normal bir memur olarak da görev üstlenebilir.

Haberin Devamı

 Antropoloji bölümünü bitirmiş olan kişilerin iş imkanlarından birisini de üniversiteler oluşturur. Antropoloji bölümünden mezuniyetten sonra lisansüstü eğitimlerini tamamlayan kişiler, üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışma imkanına sahip olabilir. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim veren bazı okullarda öğretmen ihtiyacının olması halinde Antropoloji bölümünü mezunları ücretli öğretmen olarak çalışabilir. Kısacası Antropoloji mezunları hem özel hem de devlet kurumlarında görev yapabiliyor.