Gazete Vatan Logo

Ankara’da 7.2 alarmı

Van’dan deprem haberi gelir gelmez Ankara harekete geçti. Cumhurbaşkanı Van Valisi’ni aradı, bilgi aldı, Başbakan ve bakanlar Van’a gitti, “Ana” uçağı ile arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri gönderildi, Genelkurmay 3 nakliye uçağını AFAD’a tahsis etti. Kılıçdaroğlu da bugün Van’a gidiyor

ANKARA - Van’dan gelen 7.2’lik deprem haberinden kısa süre sonra Ankara tüm kurum, kuruluş ve ilgili birimleriyle harekete geçti. Cumhurbaşkanı Gül, Van’dan gelen deprem haberi üzerine hemen Van Valisi Münir Karaloğlu’ndan bilgi aldı. Karaloğlu’nu telefonla arayan Cumhurbaşkanı, gün boyunca da yetkililerden gelişmelerle ilgili bilgi almayı sürdürdü. İstanbul’da bulunan Başbakan Erdoğan, deprem haberi üzerine programlarını iptal etti. Ankara’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ı arayarak, durumla ilgili bilgi alan Erdoğan, Atalay başta olmak üzere birçok bakanın Van’a gitmesi yönünde talimat verdi. Atalay’a bağlı olan Afet Acil Durum Yönetimi’nin Van’da toplanmasına karar verildi.

Öncelikle çadır, soba götürüldü

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van’a gitmek üzere Başbakanlık Merkez Bina’dan ayrılırken, Van Valisi Karaloğlu ve Erciş Kaymakamı Ramazan Fani’den aldığı bilgileri gazetecilere aktardı. Atalay, “Van merkezde 10 civarında bina yıkılmış, Erciş’te 25-30 arası bina, biri de yurt, yıkılmış durumda. Merkeze bağlı bazı köylerde Alaköy, Mollakasım köyü gibi birkaç köyümüzde belki biraz daha fazla hasar olabilir. Köylerle ilgili henüz tam bir tespit yapılmış değil ama şu anda Valimiz helikopterle köylerle ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar” dedi. İlk andan itibaren yakın bölge illeri başta olmak üzere hem AFAD’ın hem sağlık teşkilatının hem de Kızılay’ın bütün imkanlarının seferber edildiğini bildiren Atalay, Türk Kızılayı’nın Muş, Elazığ ve Erzurum’daki büyük depolarından malzeme taşıyan tırların bölgeye hareket ettiğini bildirdi. Atalay, “Hava soğuk olduğu için öncelikle gerek şehirde gerek köylerde çadır, katalitik soba gibi ve gıda gibi destekler öncelikle götürülüyor” dedi.

Ana uçağı hazırlandı

Kendisi de akşam üzeri İstanbul’dan Van’a giden Erdoğan’ın hareketi öncesinde telefon trafiği sürdü. Başbakan Atalay başta olmak üzere ilgili bakanlar ve kurumlardan sürekli bilgi aldı. Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda “ANA” uçağı Van’a gönderilmek üzere hazırlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 18 kişilik arama kurtarma ekibi, ekibin K9 adı verilen 3 arama kurtarma köpeği, 60 kişilik Kızalay ekibi, AFAD ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin aralarında olduğu toplam 160 kişi ANA uçağı ile Van’a gitti. ANA uçağı ile ayrıca yardım ve kurtarma malzemeleri de Van’a gönderildi.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı, 3 nakliye uçağını Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) emrine tahsis etti. İki uçak Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı’nda, 1 uçak da Diyarbakır’da hazır bekletildi. Nakliye uçaklarının, AFAD’ın belirleyeceği acil yardım malzemelerini Van’a ulaştıracağı belirtildi.

Kızılay kriz masası oluşturdu

Van’dan meydana gelen depremin ardından, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar’ın talimatıyla bütün birimler acil duruma geçti. Kızılay Afet Operasyon merkezinde gelişmeleri takip etmek için kriz masası oluşturuldu. Erzurum başta olmak üzere Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve diğer ihtiyaç malzemeleri de Van’a gönderildi. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da bölgeye gitti.

Malzemeler hızla ulaştırıldı

Kızılay’dan öğleden sonra yapılan açıklamada, 1163 çadır, 100 soba, 4250 battaniye, 1040 gıda kolisi, 500 kumanya, 2 mobil fırının gönderildiği, Türk Kızılayı’nın Van’daki aşevinin de afetzedeler için yemek çıkaracağı belirtildi. Erçiş’e ulaşan ilk 50 çadırın hızla kurulumuna başladığı da duyuruldu. Ayrıca bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünlerinin bölgedeki hastanelere ulaştırıldığı bilgisi verildi.

Kılıçdaroğlu da Van’a gidiyor

Dün Yalova’da programı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün sabah saatlerinde Van’a giderek incelemelerde bulunacak. CHP lideri, Van’da depremin etkilediği ilçeleri ziyaret edecek ve depremden zarar gören vatandaşlarla görüşecek. Öte yandan Van’da olan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, dün sabah saatlerinde Bitlis’e giderken deprem haberini aldı. Tanrıkulu bunun üzerine Van’a geri döndü ve kriz merkezini ziyaret ederek bilgi aldı. Tanrıkulu kentteki durumu CHP yönetimine de iletti.

Yaşanan deprem felaketi dolayısıyla oluşturulan CHP heyeti, Van’a gitti. Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı Başkanlığında Balıkesir milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, İzmir milletvekili Musa Çam, Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Muş İl Başkanı İsmail Adanur’dan oluşan CHP heyeti, dün akşam Erciş’e hareket etti. CHP heyeti ve beraberlerindekiler başta Erciş olmak üzere depremden zarar gören yerlerde incelemeler yapıp ziyaretlerde bulunacak.

Haberin Devamı