Gazete Vatan Logo

‘Anayasa Mahkemesi ile iletişim kuruldu’

Babacan, hükümetin HSYK teklifiyle ilgili konuştu: Cumhurbaşkanı ile görüşmeler oldu, Anayasa Mahkemesi’yle iletişim kuruldu. Bir Anayasa’ya aykırılık iddiasının ortaya çıkmamasını arzu ettik.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümetin bu hafta Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı HSYK teklifi ve yolsuzluk operasyonu sonrasında yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kanal 7’de n soruları yanıtlayan Babacan’ın sözleri özetle şöyle:

- ÇOK İDDİALI BİR DURUŞ: Yolsuzluklar konusunda ne gerekiyorsa yapılacak, yargı süreci başladı. Bu süreçte kim hesap verecekse yargı karşısına çıkar. Başbakanımızın bu konuda çok ağır ifadeleri oldu. Bu çok iddialı bir duruştur. Kendinden emin olmayan hiç kimse böyle ifadeler kullanmaz.

- BİRİLERİ BİR ŞEY YAPMALI: Devlet içerisinde ortaya çıkan yapılanma, yargı için oluşturulan bağımsızlık sahasını biraz kendi amaç ve hedeflerine doğru kullanmaya başladı. Yargı bağımsız çalışmalı ama bu bağımsızlık, yargının kendi içinde mini bağımsız devlet anlamına gelmez. Bağımsızlık alanını kendi gündemi ve kendi hedefleri doğrultusunda taraflı kullanmaya başladığında birilerinin bir şey yapması lazım. Devlet içinde ayrı bir yapılanma, bu maalesef emniyet ve yargı tarafında da var, başka diğer kuruluşlarda da var.

- HSYK TEKLİFİ: Düzenleme komisyonda değişikliğe uğradı, Genel Kurul’da da AB normlarına, anayasamıza aykırı hususlar olursa yine değiştirilebilir. Birkaç gün içinde, acilen bazı tedbirleri alabilmek adına oluşturulmuş bir teklif. Tedbir almazsanız her gün nereden, ne yapılacak, ne gelecek bilemiyorsunuz. Operasyonlar zor değil. Bir hakim, bir savcı, bir polis istediğini yapabiliyor memlekette.

- AYM İLE İLETİŞİM KURULDU: HSYK’ya yönelik düzenleme konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeler oldu, Anayasa Mahkemesi’yle (AYM) de zaman zaman iletişim kuruldu. Bir Anayasa’ya aykırılık iddiasının ortaya çıkmamasını arzu ettik. Bir saldırı ve komployla karşı karşıyayız. Kısa vadede bu saldırının durdurulması ve yenilerinin önlenmesi gerekir... Hukuk güvenliği zedeleniyor.

Haberin Devamı