Gazete Vatan Logo

Amerika ile ortak ‘Suriye’ tatbikatı!

Son dönemlerin en ciddi tatbikatı yapılacak

Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı’, 4-14 Kasım tarihleri arasında icra edilecek. Tatbikata ilk kez deniz kitle imha silahları müdahale timi de katılacak.

Türkiye ve ABD, Suriye gerginliği nedeniyle kritik önem taşıyan Doğu Akdeniz’de, son dönemlerin en ciddi tatbikatını gerçekleştirecek. Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı, Türkiye’nin ev sahipliğinde 4-14 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Tatbikatta, Suriye’den kaynaklı olası bölgesel krize müdahale provası gerçekleşecek. TSK’nın tatbikata 3 fırkateyn, 2 korvet, 4 hücumbot, 3 denizaltı, 2 lojistik destek gemisi, 2 karakol botu, 1 amfibi gemi, 1 römorkör, 5 deniz helikopteri, 1 amfibi görev timi ve uçakların da aralarında bulunduğu çok sayıda unsurlar katılması dikkat çekiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ilk defa böyle ortak bir tatbikata, bir deniz kitle imha silahları müdahale timini de dahil etti.

Mısır yok

Tatbikatla, katılan kuvvetlere bir senaryo dahilinde bölgesel krize müdahale kapsamında deniz harekatının çeşitli aşamalarında eğitim imkanı sağlamak amaçlanıyor. TSK geçen yıl aynı tarihlerde Doğu Akdeniz’de “Mavi Balina Tatbikatı” yapmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın planlı tatbikatlarından olan Mavi Balina-2012 Tatbikatı; NATO, ABD, Pakistan ve Türkiye’nin katılımı ile 5-13 Kasım tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de icra edilmişti. Ancak bu yıl Mavi Balina tatbikatı yerine Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı yapılması kararı alındı. Mavi Balina Tatbikatlarına Mısır da katılım göstermişti. Ancak bu yıl Mısır dahil edilmedi.

Moral günü

Cumhuriyet Bayramı’nın 90. yılı nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Türk Armoni Yıldızları Orkestrası (TÜRKAY) ve moral ekibi, NATO bünyesinde Afganistan’da görev yapan Türk askerlerine konser verdi. Konserde, vatandan binlerce kilometre uzakta görev yapan Mehmetçik bayram coşkusu yaşadı ve doyasıyla eğlendi. Katılımcılar, seslendirilen şarkılar eşliğinde halay çekti, oyunlar oynadı.

Haberin Devamı