Gazete Vatan Logo

Allah rızası için bizi bu pislikten kurtarın!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde askere sığınan vatandaşlar, “Allah rızası için operasyonu sonuna kadar devam ettirin, bizi bu pislikten kurtarın” diyerek operasyona destek verdi.

Allah rızası için bizi bu pislikten kurtarın!

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşayan ve operasyon bölgesinde askere sığınan vatandaşlar, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından güvenli bir bölgeye tahliye edildi. TSK personelinin kontrol ettiği evlerde yaşayan vatandaşlar, “Biz bugüne kadar yüzleri maskeli 14-15 yaşlarındaki çocuklardan tokat yiyorduk. Bugüne kadar neredeydiniz? Geç de olsa geldiniz. Allah rızası için operasyonu sonuna kadar devam ettirin, bizi bu pislikten kurtarın” diyerek, terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonları destekledi.


‘Bizim çocuklar değil’

Yaşlı bir vatandaş ise güvenlik güçlerine derdini şöyle anlattı: “59 yıldır burada yaşarım ben. Bu son 5 senedir yaşadıklarımı keşke ölseydim de yaşamasaydım. Kim bu adamlar? Bunlar, buraların çocukları olamaz. Buranın çocukları çok temizdi. Nereden geldi bunlar? Bunlar Kürt değil. Camilerimizi, evlerimizi yaktılar.”

Memleketimizde göçmen olduk!

Savaş Mahallesinde yaşayan Bayhan ailesi de teröristlerce yapılan roketli saldırıdan sonra evlerini terk ederek, yakınlarının yanına yerleşmiş. 3 katlı evlerini terk ederek büyük oğlunun yanına sığındıklarını, yaklaşık bir aydır zorluklarla mücadele ettiklerini söyleyen Vahibe Bayhan, içinde bulundukları durumu çarpıcı sözlerle özetliyor: “Suriyeliler memleketimize geldiklerinde onlara yemek pişirip, yatmaları için yorgan verdim. Biz de şimdi onların durumuna düştük. Üç katlı evimiz var, ama gidemiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Evimize roket atıp yıktılar’

PKK’lı olduğunu söyleyen A.L. bile bıkmış YDG-H’lilerden: “İki oğlum PKK’lıydı, öldü. Ben hapis yattım. Olaylar ilk başladığında bir akşam kapım çalındı. Gelenler YDG-H’lilerdi. Evi istediler. ‘Gidin başınızdakilere sorun beni, sonra da bir daha gelmeyin’ diyerek kapıyı kapattım. Bir gün evimize bir roket isabet etti. Ben ‘devlet’ attı sandım. Ama sorduğumda roketi bunların attığını öğrendim. Sonra tekrar geldiler. Tehdit ettiler. Çok ağrıma gitti. Eve döndüm, alabileceğimiz eşyalarımızı aldık ve çıktık. Yasak kalktıktan sonra evimize gidip baktık. Yerle bir olmuştu. YDG-H’lilerin ceza olarak yıktıklarını öğrendim. Bunun bir bedeli, bir hesabı olacak elbette. Ortada çok büyük bir yanlış var, eğer PKK bunu yapıyorsa yanlıştır, HDP veya DTK yapıyorsa yanlıştır.”

Haberin Devamı

Evimizin içinde köşe kapmaca oynuyorduk

Binlerce kişi Sur’u terk ederek akrabalarının yanına sığınıyor. Aljazeera Türk’e konuşan Murat da onlardan biri. İsmini veriyor, soy ismini vermek istemiyor: “Kızım ilkokul birinci sınıf öğrencisi. Patlamada yere yatmayı öğrenmiş. Sur’da çatışmalar sürerken evimizin içinde köşe kapmaca oynuyorduk sanki. Patlama nereden gelirse daha uzak odaya kaçıyor, o tarafta silah sesleri artınca başka bir odaya. Her sokağa çıkışımda bacaklarıma sarılıp ağlıyordu. Mayınla öleceğimi düşünüyordu. Daha el kadar kız roket, Kanas, mayın ve ölümleri biliyor.”

Kapımızı işaretlediler

“Sabah kalkıp baktım ki, evimin kapısına boya ile çarpı atmışlar. Çocuklar yaptı zannettim, ama mahallede aynı boya ile atılmış başka çarpılar da gördüm. Ya dindar ya da benim gibi bağımsız insanlardı, bütün evleri biliyordum. Akşamları ateş yakıp etrafında halay çekip kapıları çalıyorlardı. Mahalledekilerin de kendilerine katılmalarını istiyorlardı. Çatışmalar ve sokağa çıkma yasakları başladığında ise kapıları kapatmak yasaktı, istedikleri zaman girip çıkıyorlardı. Akşamları tencere tava çalarak gürültü çıkarmamızı istiyorlardı. Tencere çalmazsan hain oluyordun. ”

Haberin Devamı

‘Oğlumu YDG-H’nin elinden alamadım!

İ.Ş.’nin derdi oğlu: “Oğlum 14 yaşında. Bu olaylar başladığında bir şekilde YDG-H’lilerle ilişki kurmuş. Vermişler eline silahı. Birkaç kez gittim, dil döktüm ancak ikna edemedim. Hatta tehdit edildim. Şimdi bekliyorum ne olacak diye. Evimize gidemiyoruz yasak, oğlumu alamıyorum izin vermiyorlar, oğlum da gelmek istemiyor. Kalacak yerimiz yok.”

‘YDG-H’lilerin lideri hırsız’

Evini terk edenlerden M.C. YDG-H’lilerin profiliyle ilgili çarpıcı bir örnek veriyor: “İçlerinde biri var. Bu adam hırsız, mahallede herkes biliyor ki depremde Düzce’ye hırsızlık için gitti. Yıkıntıların altında ölüp şişmiş kadınların kollarını bilezikleri için kestiğini kahvede arkadaşlarına anlatıyordu. Şimdi sırtında Kalaşnikof ve racon kesiyor. Üstelik YDG-H’lilerin başlarından birisi.” M.C. son seçimde oyunu HDP’ye vermiş. Ancak bundan sonra HDP’nin oyunu alabilmesi içinse şartları var: “Eğer bu kadar hendeklere meraklılarsa gelip kendileri girsin. O zaman oyumu veririm.”

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: Bebek yüzlü tehdit!

FInancIal Times (FT) gazetesi dün sayfalarında, Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan çatışmalarla ilgili bir habere yer verdi. Gazete son dönemde yaşanan çatışmalarda kentlerde yaşayan gençlerin ön planda olmasına dikkat çekti. Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor: “Şehir savaşında son bir haftadan az bir süre içinde 100’den fazla kişi öldü. Bu, on yıllardır süren Kürtlerle çatışma sürecinde en fazla tedirgin edici parlamalardan biri. Saldırının medyada yer almasını kontrol altında tutmaya çalışan Türk devleti, bebek yüzlü isyancılara yönelik kanlı, sert önlemlerin olası halkla ilişkiler kâbusuyla karşı karşıya.”