Gazete Vatan Logo

AK Parti ile MHP anayasa metninde uzlaştı

AK Parti ile MHP arasında cumhurbaşkanlığı sistemi merkezli anayasa değişiklik teklifi üzerinde uzlaşma sağlandığı, dün son hali liderlere iletilen teklifin bugün ya da yarın Meclis Başkanlığı’na sunulacağı bildirildi

AK Parti ile MHP anayasa metninde uzlaştı

Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti öncesi Anayasa değişikliğinin bu hafta Meclis’e sunulacağı mesajını verirken, teklif üzerinde teknik çalışmaları yürüten kurmaylar 6 Aralık Salı günü yeniden bir araya geldi. Dün akşama kadar Ak Parti’li kurmayların teklifin Meclis’e ne zaman sunulacağına ilişkin gazetecilerin ısrarlı sorularına net yanıt vermekten kaçınması ve “Ucu açık, yarın (bugün) de sunulabilir, haftaya da kalabilir” karşılığını vermeleri kafalarda soru işareti yarattı. Ancak dün akşam ilerleyen saatlerde MHP kanadından “büyük ölçüde pürüzler giderildi” mesajı geldi. Teklifin de, bugün ya da yarın Meclis’e sunulabileceği bildirildi.

Yüce Divan için 367 şartı

İki parti arasında son ana kadar üzerinde müzakereler süren Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğunu düzenleyen maddedeki uzlaşmanın da, Cumhurbaşkanı hakkında 184 imza ile soruşturma önergesi verilebilmesi, Yüce Divan’a sevk için ise 367 oy aranması noktasında sağlandığı öne sürüldü. Teklifin TBMM’de bütçe görüşmelerinin ardından Meclis Anayasa Komisyonu’nda ele alınması, Ocak’ta da Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Meclis’te 330 ve üzeri oyla kabulü durumunda anayasa değişiklikleri, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından 60 günü takip eden ilk Pazar günü referanduma sunulacak.

Haberin Devamı