Gazete Vatan Logo

‘Açık’ yerine ‘akademik’ lise!

Dershanelerden yeni öneri geldi...

Özel okul olamayan dershaneler için daha önce düşünülen ‘Açık Lise’ adının yanlış anlaşıldığını belirten dershaneciler, ‘Akademik Lise denilsin’ önerisinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün sabah bir grup dershaneciyle MEB’de bir araya geldi. Özel okul olamayan dershaneler için daha önce düşünülen ‘Açık Lise’ isminin yanlış anlaşıldığını vurgulayan dershaneciler ‘Akademik Lise denilsin’ önerisi yaptı. Öneri Avcı tarafından olumlu karşılandı. Avcı, dershanecilerle görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ‘Akademik Lise’ ifadesini kullandı.

‘İsteyen tercih yapsın’

Dershaneciler, mezun öğrencilerin mağdur olmaması gerektiğini vurgulayıp, onların da eğitim alabilmesi için ‘Akademik Liseler’in ‘Yaşam Boyu Öğrenme’ kapsamında genişletilmesi önerisini de gündeme getirdi. Dershaneciler bu okulların üniversiteye ön hazırlık liseleri olması gerektiğini söylerken Bakan Avcı’nın “Mezun öğrenciler Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitim alabilir” dediği bildirildi. Dershanecilerin, “Onlar da olsun bu okullar da olsun. İsteyen tercih yapsın” demesi üzerine Avcı bunları değerlendirecekleri mesajını verdi. Özel okula, akademik liseye dönüşemeyenlere, ‘halk eğitim merkezi’ veya ‘özel etüt eğitim merkezi’ olma fırsatı tanınacak. Özel etüt eğitim merkezleri ücretli olamayacak. Özel okul, akademik lise, özel etüt eğitim merkezi olmak istemeyen ama altyapısı hazır kurumlar da bakanlık ya da yerel yönetimler eliyle halk eğitim merkezlerine dönüştürülecek. Bakan Avcı, “Açık lise formülü dışındaki önerileri dershane temsilcileri nasıl buldu?” sorusuna, “Üzerinde temel olarak anlaştığımız konu bunun bir kapatma değil, dönüşüm süreci olduğu. Bu sürecin sektörlerden gelen önerilerle birlikte değerlendirildiğinde çok başarılı sonuçlar verebileceği konusunda da bir anlayış birliğimiz var” diye yanıt verdi.

TÖDER Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel, “Bu kurumlaşmanın bundan sonraki süreçte ‘ülkemize faydalı hale getirilebilmesi için neler yapılabilir?’ bunun görüşmesini yaptık. Bu süreçte yapıcı, olumlu tutumumuzu devam ettireceğiz” dedi.

Haberin Devamı