Gazete Vatan Logo

5 mahkum nasıl yandı?

Cezaevi nakil aracının yanmasıyla ilgili şok iddia...

Kayseri'de 2011 yılı Eylül ayında, cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün ölümüyle ilgili açılan davada, talimatla ifade veren araçta görevli jandarma er Mustafa Çiftçi, araçtaki yangın tüpünün boş olduğunu iddia etti.

'FIS DİYE BİR SES ÇIKTI'

Vatani görevini tamamlayan Mustafa Çiftçi tanık olarak verdiği ifadede, cezaevi aracının yol boyunca sık sık arızalandığını, zaman zaman durduğunu ve hava sistemi bozulduğu için açılan arka kapıyı asker kemeriyle bağladıklarını belirterek şunları söyledi:

'Araç sık sık arıza veriyordu. Mahkumları kurtarmak için elimizden geleni yaptık ama yangın bir anda tüm aracı sardı. Bizim arkadaşlarımızdan da dumandan etkilenenler oldu. Yangın esnasında araçta bulunan yangın tüpünü kullanmak istedik. ancak tüpten sadece 'fıs' diye ses geldi. Yangın ilk çıktığı anda tüp boş olduğu için müdahale edemedik. Yangın bir anda aracı sardı, biz içerdekileri kurtarmak için çok çaba sarfetmemize rağmen, içeri giremedik.'

'CAMLARI KIRARAK DIŞARI ÇIKTIK'

Yanan 34 BL 2564 plakalı araçta yedek şoför olarak görev yapan Serdar Oflaz da talimatla verdiği ifadede, yangından 2 saat önce boş olan bölümde uyumaya başladığını, yangının çıkış anını görmediğini belirterek "Uyandığımda alevler her yanı sarmıştı. Aracın içerisindeki fiber ve plastik olan bölümler de tutuşarak yanmaya başladı. Hava sistemi arızalı olduğu için kapılar açılmadı. Camları kırarak dışarı çıktık" dedi.

YANGIN KISA SÜREDE BÜYÜDÜ

Kayseri Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, araçtaki yangının jandarma erleri tarafından söndürülmek istendiği ancak yangının kısa sürede büyüdüğü, itfaiye ve 112 ekiplerinden yardım istendiği, olay yerine ilk olarak Pınarbaşı 112 ekiplerinin ulaştığı ancak yangın nedeniyle müdahale edemedikleri, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek için müdahale ettikleri, ancak araç söndüğünde tahliye edilemeyen mahkumların tamamen yanmış halde olduğu ifadeleri de yer aldı.

Olay, 16 Eylül 2011 tarihinde Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi yakınlarında meydana geldi. Cafer Sarı yönetimindeki 34 B 2564 plakalı cezaevi ring aracı alev alarak tamamen yandı. İstanbul Metris Cezaevi'ne nakledilmeleri için Van ve Muş cezaevlerinden alınan hükümlü Sinan Aşğa ve Medeni Demir ile tutuklu Abdulsettar Ölmez, Akif Karamalı ve İsmet Evin, araç içerisindeki parmaklıklı bölümden çıkamayınca yanarak öldü. Aracın arka kısmındaki 10 asker ile ön kısmında bulunan komutan, komutan yardımcısı ve 2 şoför ise yara almadan kurtuldu. Aracın sürücüsü, araç komutanı ve komutan yardımcısı hakkında 2- 15 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açıldı. Davanın duruşması 1 Nisan'da devam edecek.

Haberin Devamı