Gazete Vatan Logo

2022 Araç muayene ücreti ne kadar? Araç muayene randevusu nasıl alınır?

2022 yılı araç muayene ücreti 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılmıştı. Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2022 yılı için yeniden belirlendi. Peki, 2022 Araç muayene ücreti ne kadar? Araç muayene randevusu nasıl alınır? TÜVTÜRK'te kredi kartı geçiyor mu? İşte tüm detaylar…

2022 Araç muayene ücreti ne kadar? Araç muayene randevusu nasıl alınır?

Araç muayenesi yaptırmak isteyen pek çok kişi 2022 araç muayene ücretilerini, randevu alma ve yapılacak işlemlerin neler olduğunu merak ediyor. 2022 yılı araç muayene ücreti 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılmıştı. Peki, 2022 Araç muayene ücreti ne kadar? Araç muayene randevusu nasıl alınır? TÜVTÜRK'te kredi kartı geçiyor mu? İşte detaylar…

ARAÇ MUAYENE RANDEVUSU NASIL ALINIR?

TÜVTÜRK, araç muayene hizmetinde sosyal teması azaltacak, istasyon bekleme alanlarında oluşabilecek yoğunluğun önüne geçmek için uygulama geliştirmişti. Telefona kolayca indirilebilecek TÜVTÜRK Uygulaması ile araç sahipleri, daha önce araç muayene istasyonlarındaki kiosklardan alabildikleri araç muayene sıra numaralarını akıllı telefonları aracılığıyla alabiliyor. TÜVTÜRK Uygulaması, Google Playstore ve App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

TÜVTÜRK Uygulaması ile vatandaşlar artık araç muayene sıra numaralarını akıllı mobil cihazları üzerinden de alabiliyor.

Bu uygulama sayesinde araç sahipleri kendi araçlarında veya diledikleri yerde sıralarını rahatlıkla takip edebiliyor. TÜVTÜRK bu uygulama ile hem istasyon alanlarında ki yoğunluğu hem de araç sahipleri arasındaki sosyal teması azaltmayı ve işlemlerin kolaylaştırılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

TÜVTÜRK Uygulaması, Android sürümlü akıllı mobil cihazlar için Google Play Store, IOS sürümlü cihazlar için APP Store'dan "TÜVTÜRK" ismi ile aratılarak ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor. Akıllı telefon kullanmayan araç sahipleri ise sıra numaralarını istasyonlarda bulunan kiosklardan alabilecekler.

Araç muayene randevuları ise, www.tuvturk.com.tr internet sitesi, 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak veriliyor.

App Store'dan indirmek için tıklayın

Google Playstore’dan indirmek için tıklayın

Online randevu için tıklayın

TÜVTÜRK'TE KREDİ KARTI GEÇİYOR MU?

Araç muayene hizmetinde kredi kartı veya banka kartı ile ödenme yapılabiliyor.

Motorlu araç sahipleri, TÜVTÜRK'ün Türkiye'nin 81 ilindeki sabit ve gezici araç muayene istasyonlarında araç muayene ve egzoz gazı emisyon ölçüm ücretini banka kartı veya kredi kartı ile ödeyebiliyor. Temassız ödeme imkânı ile de araç sahipleri daha güvenli ve hızlı bir şekilde işlemlerini sürdürebilecek. Ayrıca nakit ödemeler de kabul edilmeye devam edecek.

Haberin Devamı

Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan ödemelerde ödeme işlemi, size tek seferlik ödeme hizmeti sunan bir hizmet sağlayıcı firma üzerinden, belirli bir hizmet bedeli karşılığında gerçekleştiriliyor.

Bu hizmet bedeli doğrudan hizmet sağlayıcı firma tarafından yasal mevzuata göre belirleniyor ve tahsil ediliyor.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR?

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2022 yılı için yeniden belirlendi.

 Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2022 yılı için belirlenen yüzde 36.20'lik yeniden değerleme oranında artışa gidildi.

Araç grubuna göre 2022'de uygulanacak KDV dahil araç muayene ücretleri TL bazında şöyle:

Haberin Devamı

2022 Yılı Fiyat Listesi

Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet

258,42

Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork

507,40

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker

685,58

 ARAÇ MUAYENESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

 Aracınızın borç durumunu kontrol etmeniz gerekiyor. Aracınızın trafik cezası, vergi borcu ve OGS kaçak geçiş cezası gibi borçları olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Borçları olan araçların muayene işlemleri başlatılmaz.

Geçerli bir "Egzoz Emisyon Ölçümü"nüz olmazsa aracınız muayenede "Ağır Kusurlu" olarak değerlendirilir. Randevu almaksızın tüm sabit istasyonlarda yaptırabilirsiniz.

Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için belgelerinizi eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurun.

Aracınızda bulundurulması gereken ekipmanları mutlaka kontrol edin.

Aracınızı istasyona getirdiğinizde müşteri kabul görevlisine iletmek üzere kilometre bilginize bakın ve not edin.