Gazete Vatan Logo

2016 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi dualar edilmeli..

Kadir gecesi ne zaman? son günlerin en çok merak edilen sorularından biri oldu. Ramazan ayının 27. gününe denk gelen Kadir Gecesi bu sene hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

2016 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi dualar edilmeli..

Ramazan ayı içinde yer alan Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek büyük merak konusu oldu! 2016 yılında Kadir Gecesi 1 Temmuz Cuma günü ihya edilecek. Peki Kadir Gecesinde hangi dualar edilmeli hangi ibadetler yerine getirilmeli? Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi hakkında merak edilen tüm detayları sizin için derledik. İşte ayrıntılar...

KADİR GECESİ OKUNACAK DUALAR

Hz. Aişe (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî ” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Anlamı; Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet

BİSMİLLAHİ'R-RAHMANİ'R-RAHîM

Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı!

İçinde bulunduğumuz bu Kadir Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Haberin Devamı

Ya Rabbi, İlahi yarabbi

İbadetlerimi kabul et Ya Rabbi, günahlarımı affet Ya Rabbi, Bana ve aileme lütfettiğin, bahşettiğin, nasip ettiğin, ihsan ettiğin, bütün nimetler için sana hamd-ü senalar olsun ya Rabbi

Ya Rabbi, İlahi yarabbi,

Bana herşeyin iyisinden hayırlısını nasip et Ya Rabbi. Sana karşı nankör olmaktan ve sana isyan etmekten yine sana sığınırım İlahi. Günahlarımı bağışla, hata ve kusurlarımı ört Ya Settar.

İlahi Ya Rabbi,

Bana ve aileme sağlık ve afiyet ver, bizleri her türlü kötülükten, fenalıktan, kötü insanların şerrinden, şeytanın şerrinden, şeytanlaşmış insanların şerrinden, görünür görünmez kazalardan belalardan, afetlerden, musibetlerden, acizlikten, miskinlikten, tembellikten, yaşlılık zamanımda bunamaktan, korkaklıktan, cimrilikten ve insanların kahrını almaktan muhafaza et Ya Rabbi.

Ya Rabbi İlahi Ya Rabbi,

Bu dünyada islam üzere müslüman olarak yaşyıp, islam üzere müslüman olarak ölmeyi nasip et Ya Rabbi.

Ya Rabbi

Evlatlarımı bana hayırlı evlatlar olarak bağışla, evimi ve ailemi geçindirmekten, onların ihtiyaçlarını karşılamaktan, evlatlarımı okutup islam üzere yetiştirmekten beni aciz ve mahrum bırakma Ya Rabbi.

Haberin Devamı

İlahi Ya Rabbi

Beni, ailemi, yakınlarımı ve bütün müslümanları koru Ya Rabbi. Dertlerimize deva, hasta olanlarımıza şifa, öğrencilerimize hayırlı başarı, çalışanlarımıza helalinden bereketli kazanç, bekarlarımıza hayırlı kısmet, evli olanlarımıza huzur ve mutluluk, yaşlılarımıza kolaylık ve sabır, borçlu olanlarımıza ferahlık nasip et Ya Rabbi.

İlahi,

Bütün günahlarımla geldim huzuruna, ben kulunum, sen Rabbimsin, ben acizim sen güçlüsün, Bu mübarek ayda, bu mübarek gecede kendi aczimin farkında olarak senin yüce makamına başımı koydum, senin sonsuz rahmetine ellerimi açtım. Ver Ya Rabbi bana da rahmetinden ver, sen affedicisin affetmeyi seversin beni de affet Ya Rabbi.

Allahım,

İnsanî değerlerin hor görüldüğü, dînî düşüncede kırılmaların yaşandığı, her tarafta başı boşların gürültülerinin duyulduğu günümüzde, başka bir şey değil, bizleri gönül insanları eyle ya Rabbi!

Haberin Devamı

Kadir Gecesi hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!

Mübarek Ramazan hürmetine gönül insanları eyle Ya Rabbi!

1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi Mübarek Olsun!
Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi İslam'da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur'an-ı Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Rabbimiz söyle buyurmaktadir:
“Doğrusu biz Kur'an-ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kadir, 1-5).
Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
kadir gecesi mesajları"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır."

Haberin Devamı

Kadir Gecesinde Neler Yapmalıyız, Nasıl İhya Etmeliyiz?
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah"in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):
“Allahümme inneke afüvvün tühibbü"l-afve fa"fu annî (Allah"im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).