Gazete Vatan Logo

20 soru sorulacak!

8. sınıf sınavları 28-29 Kasım ve Nisan’da, 20 soru sorulacak..

Milli Eğitim’in SBS yerine sekizinci sınıflara getirdiği ‘sınav sistemi’nin ayrıntıları açıklandı. Sınavlar iki gün süren oturumla bitirilecek. Sınav günlerinde okullarda ders yapılmayacak.

Bakanlığın internet sitesindeki Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlarına ilişkin kılavuza göre, 8. sınıf öğrencilerinin birinci dönem ortak sınavı 28-29 Kasım 2013, ikinci dönem ortak sınavı ise 28-29 Nisan 2014’te yapılacak. Ortak sınavlar her sınav günü 3 olmak üzere, 2 günde 6 oturum halinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. Sınavlar saat 9.00, 10.30 ve 12.00’de yapılacak.

İki gün oturum

Ortak sınavların birinci gün oturumlarında Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, ikinci gün oturumularnda ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil sınavları yapılacak. MEB’in yeni düzenlemesiyle 8. sınıflarda Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için her dönem, iki yazılısı olan derslerden birincisinin, üç yazılısı olan derslerden ikincisinin sınavı ortak yapılacak.

İki günde altı oturum

Bakanlık sınavlarla ilgili usul ve esasları içeren ‘’2013-2014 Eğitim-Öğetim Yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e- Kılavuzu’’nu internet sitesinde yayınladı. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında öğrencilerin, 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarıyla 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak.

Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde, yurt dışında, KKTC ve Bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere iki günde altı oturum halinde yapılacak. Sınav olan okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Türkçe, fen matematiğe iki kat puan

- Tüm derslerden alınan puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yıl sonu başarı puanı elde edilecek. Puanlama 100 puan üzerinden.

- Türkçe, matematik, fen ve teknoloji derslerinin ağırlık katsayısı 4, diğer derslerinki ise 2 olacak.

- Sonuçlar e-Okula işlenecek.

Sınav yerleri e-okulda açıklanacak

- Öğrencinin sınava gireceği sınıf ve sıra bilgisi, e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden yayınlanacak. Sınavda öğrenci adına düzenlenmiş cevap kağıdı bulunacak

- Sınav bitiminden önce gelen tüm öğrenciler sınava alınacak, sınav bitmeden öğrenciler sınıflarından çıkmayacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek

- Kitapçıklar aynı gün oturumlar tamamlandıktan sonra isteyen öğrenciye verilecek

- Bazı engel türüne sahip öğrencilere 15’er dakika ek süre verilirken bazıları tek kişilik sınıflara alınacak .

- Mazeret sınavları da her gün üç oturum olmak üzere altı oturum halinde bakanlıkça belirlenecek okullarda yapılacak, ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacak.

- Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin ortak sınava gireceği sınıf ve sıra bilgisi, e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden yayınlanacak.

- Sınavlara girmek için ücret yatırılmayacak. E-okul sistemine kayıtlı 8. sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacak.

- Öğrenciler ayrıca 2014 Parasız yatılılık ve Bursluluk Sınva’na giremeyecek.

-Okul müdürleri öğrenciler ile velilerine rehberlik edecek. Öğrencilerin sınava gireceği sınıf ve sırayı gösteren listenin çıktısını e-okul sistemi üzerinden alarak okullarında ilan da edecek müdürler, öğrencilerin fotoğraflarını güncelleyecek.

- Öğrenciler, ortak sınavlarda, e-Okul sisteminde kayıtlı olduğu zorunlu yabancı dil dersinden sorumlu olacak. Okulunda birden fazla yabancı dil dersi alanların, şubesi değişenlerin, nakil işlemi yapılanların, zorunlu yabancı dil dersinin e-Okul sistemine işlenmesi gerekiyor.

- İşitme ve/veya zihinsel engeli öğrencinin yabancı dil sınavına katılması için velisi yazılı başvuru yapacak.

- Mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri sınav günü son oturumdan sonra e-okul sistemine işlenecek.

- Öğrencinin sınava gireceği sınıf ve sıra bilgisi, e-okul ve veli bilgilendirme sisteminden yayınlanacak.

- Engelli öğrenciler kullandıkları araç gereçleri getirebilecek

- Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilecek. Örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM’a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne 25 Ekim 2013 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor.

- Okul müdürlükleri, velininin de görüşünü alarak öğrencilerin sınav hizmetiyle ilgili işlemlerin takibinden birinci derecede sorumlu olacak. n Sınav hizmetiyle ilgili yapılacak işlemlerde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin, (evde ve hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç) kendisinin de bulunması gerekiyor.

- Kaba motor becerilerinde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlardaki sınıflara yerleştirilecek. Sınıflarda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecek.

Sınav kağıdına imza

- Öğrenci, cevap kağıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacak. Öğrenci, cevap kağıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle kendisi atacak.

- Cevap kağıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecek.

- Soru kitapçığının A ve B olmak üzere iki ayrı türü olacak, öğrenci A kitapçığını kullanıyorsa cevap kağıdında kitapçık türü bölümünün “A” yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa “B” yuvarlağını işaretleyecek. Sınav görevlileri kontrol edecek.

- Her sorunun 4 seçeneği olacak. Çift işaretlenmiş yanlış cevap olarak değerlendirilecek. İşaretlenmeyen cevaplar değerlendirilmeyecek.

- Kopyanın sınav görevlilerince tespit edilmesi halinde kopya çeken öğrencinin sınavı iptal edilecek.

- Sınavlardan sonra cevap kağıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı sınıfta sınavlara giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılacak. Kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilecek.

- Görevliler, sınav evrakını öğrencilerin önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup sonra soru kitapçıklarıyla birlikte sınav komisyonuna teslim edecek.

- Mazeret sınavları da her gün üç oturum olmak üzere altı oturum halinde bakanlık tarafından belirlenecek okullarda yapılacak.

Sınavın değerlendirilmesi

- Ortak sınavlara katılacak öğrencilerin puanı, tek puan türünde hesaplanacak. Her soru eşit ağırlığa sahip olacak. Her adayın cevap kağıdı, 2 optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacak. Her testin doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacak. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.

- Kopyadan iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmeyecek. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesabında sınav adedi tam olarak alınacak.

- Herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yıl sonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacak.

Geç gelene ek süre yok

- Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacak. Öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda bulunan öğretmenlere ait olacak.

- Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kağıtları ve soru kitapçıklarını dağıtacak.

- Öğrenci, cevap kağıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek.

- Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kağıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kağıdına öğrenci, kimlik bilgilerini görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacak.

- Sınav bitiminden önce gelen tüm öğrenciler sınava alınacak, sınav bitmeden öğrenciler sınıflarından çıkmayacak. Geç gelen öğrenciye ek süre verilmeyecek.

Sınava itiraz 10 lira

SINAVIN geçersiz sayılmasına neden olacak durumlar şöyle belirlendi: “Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatlerle cep telefonu, telsiz gibi iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında öğrencinin yanında bulundurması, dönüş sınav güvenlik kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla sınav evrakı gönderilmesi, ikili/toplu kopya tespit edilmesi, sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını, cevap kağıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri).’’ Ortak sınavı geçersiz sayılan öğrenciler mazeret sınavına alınmayacak. Sınavlara itiraz edilebilecek. Her ders için itirazların incelenmesi için ilgili bankaların herhangi birine 10 TL yatırılacak. İtirazın haklı bulunursa iade edilecek.

Mazeret e-postayla

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak. Ortak sınavlara katılamayan diğer öğrenciler, mazeret durumunu gösteren belgeleri ile mazeret sınavına girme taleplerini “ortaksinav@meb. gov.tr” e-posta adresine, en geç ortak sınavlar tamamlandıktan bir gün sonra gönderecek. Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan, öğrencilerin durumları puanlar değerlendirilmeyecek ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak. Ortaokul 8. sınıfları için birinci dönem ortak sınavı 28-29 Kasım 2013’te, bu sınavın mazeret sınavı ise 14-15 Aralık 2013’te yapılacak. Sınav sonuçları ocak ayında açıklanacak. İkinci dönem sınavları isi 28-29 Nisan 2014’te, mazeret sınavı ise 10-11 Mayıs 2014’te düzenlenecek. Sınav sonuçları ise haziran ayında açıklanacak.

İlk oturum Türkçe, din matematik

Ortak sınavların birinci gün oturumlarında saat 9.00’da Türkçe, saat 10.30’da matematik, saat 12.00’de din kültürü ve ahlak bilgisi sınavları yapılacak. Sınavların ikinci gün oturumunda ise saat 9.00’da fen ve teknoloji, saat 10.30’da T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, saat 12.00’de yabancı dil sınavları yapılacak. Her sınav için 40’ar dakika süre verilecek.

- Öğretmenler, sınavlarda kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirilecek.

- Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8. sınıf öğrencileri ayrıca PYBS’ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı ile değerlendirilecek.

Giriş şartları

- 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında örgün ortaokulların 8. sınıfında öğrenim görmek, örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt ve devamda yaş sınırını doldurmamış olmak ve açık öğretim ortaokulunun 8. sınıfında öğrenim görüyor olmak, bu eğitim öğretim yılında yurt dışında bakanlığa bağlı okulların 8. sınıfında öğrenim görüyor olmak, yurt dışında öğrenim gördükleri sınıf düzeyi, Türkiye’deki 8. sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak, KKTC’deki öğrenciler için Türkiye’deki 8. sınıfa denk okullarda öğrenim görüyor olmak.

Haberin Devamı