Gazete Vatan Logo

12 Eylül’ün üzerinden 28 yıl geçti...

12 Eylül 1980’de Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu, hükümetin, Meclis’in ve siyasi partilerin faaliyetlerine son verildi. Ordu içinde bir cunta yerine darbenin “emir komuta zinciri içinde” yapıldığı vurgulandı. Yönetimi Milli Güvenlik Konseyi tarafından üstlendi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren’in “Devlet Başkanı” sıfatıyla başkanlık ettiği konseyde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun görev yaptı. 21 Eylül 1980’de 30 Ağustos’ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan Bülend Ulusu başkanlığında hükümet kuruldu. Yasama görevini yaklaşık bir yıl Milli Güvenlik Konseyi tek başına yürüttü, 23 Ekim 1981’de oluşturulan Danışma Meclisi’nin yasama faaliyetleri ise yine Milli Güvenlik Konseyi’nin onayına bağlandı. Milli Güvenlik Konseyi, yeni siyasi partilerin kurulmasından ve genel seçim yapılıncaya kadar görevini sürdürdü. 6 Aralık 1983’de komutanlar emekliye ayrıldı. 1989 yılına kadar Kenan Evren “Cumhurbaşkanı”,

kuvvet komutanları ise “Cumhurbaşkanlığı Konseyi” üyesi oldu. 12 Eylül’ün Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden Sedat Celasun 1998’de, Nurettin Ersin de 2005’de öldü.

Belgeselde kimler konuşacak

Belgeselde görüşlerini açıklayan isimlerden bazıları şöyle: Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Vedat Bilgin, Prof. Dr. Korkut Boratav, Ömer Laçiner, H. Celal Güzel, Mehmet Keçeciler, Nuri Gürgür, Oral Çalışlar, Taha Akyol, Tamer Korkmaz, Soli Özel, Muhsin Yazıcıoğlu, Prof. Turan Güven, Aydın Menderes, Ömer Lütfü Mete, Ertuğrul Kürkçü, Nevzat Kösoğlu, Faik Tarımcıoğlu, N. Kemal Zeybek, Emin Çölaşan, Altan Öymen ve Süleyman Demirel.

Haberin Devamı