Sinsice ilerliyor, yutmayı zorlaştırıyor! Bu hastalık ilk kez ortaya çıkmadı ama giderek yayılıyor!
Sinsice ilerleyen hastalıkların başında gelen Akalazya hastalığı yavaş yaval gelişiyor. Yiyecekleri ve içeçekleri yutmayı zorlaştıran akalazya temel olarak yutma bozukluğu olarak biliniyor. Mideye inmeyen besin yemek borusunda birike birike yemek borusu kanserine yol açabiliyor. Peki akalazya hastalığı nedir, tanısı nasıl konulur? Akalazya tedavisi var mı?

Yemek borusunun işlevini etkileyen ve zaman ilerledikleç yiyecek ve içeçeklerin yutulmasına engel olan bir hastalıktır akalazya.

Yemek borusunun kaslarının yeteri kadar çalışmadığı ve yiyecekleri mideye doğru bir şekilde ittiremediği akalazya durumlarında hastanın yemek borusu sfinkteri adı verilen kapakçıkta sorun olduğu bilinir. Bu kapaktaki kasların yemek borusundan mideye yiyecek ve sıvının kolay geçmesini sağlayacak derecede gevşememesi akalazyaya neden olur.

AKALAZYA HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?
Aslına bakılırsa akalazya her yaşya görülüyor. Fakat en sık görülen yaş aralığı 30 ve 60 yaş aralığındadır. Kadın ve erkekler eşit derecede risk altındadır. Sinsice geliştiği için hemen fark edilmez.

AKALAZYA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sinsice gelişen akalazya hastalığının belirtileri arasında göğüste ağrılı yanma, geğirme, kilo kaybı, yutma zorluğu vardır.

AKALAZYA'YI TETİKLEYEN UNSURLAR
Viral enfeksiyonlar,
chagas hastalığı
Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Akalazya hastalığından şüpheleniyorsanız acilen doktorunuza görünmeniz tavsiye edilir.