EMEKLİ MEMUR MAAŞI ve ZAMMI! Memur emekli maaşı ne kadar olacak, memur emeklileri ne kadar zam alacak? 2024 emekli memur zammı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memura yeni zam teklifini açıkladı. Işıkhan, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam teklif ediyoruz" dedi. Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıkladığı enflasyon raporuna göre, yıl sonu TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) beklentisi yüzde 59,46 olarak belirlendi. Peki, En düşük emekli memur maaşı ne kadar 2024? Emekli memur maaş zammı yüzde kaç, emekli memurlara 2024 Ocak zammı ne kadar olacak?

Emekli memur maaşı ile ilgili aramalar arttı. Görüşmeler kapsamında Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, Türkiye Kamu Sen, KESK ve hizmet kollarında yetkili sendikaların yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde üçüncü toplantısını yaptı. Hakem Kurulu tarafından alınan karara göre, 2024 ve 2025 yıllarında memur maaşlarına yapılacak zam oranları belirlendi. Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre, memur maaşlarına 2024 yılının ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 oranında zam yapılacak. Bu zam oranlarına ek olarak enflasyon farkı da memur maaşlarına yansıtılacak. Söz konusu açıklamanın ardından en düşük emekli memur maaşı ile ilgili aramalar arttı. İşte emekli memur maaşı…

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR 2024?2024 yılı için hesaplamalara göre, en düşük memur maaşı yüzde 15'lik toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 44,42 oranında artacak. Bu durumda, en düşük memur maaşı 31.797 TL seviyesine yükselecek. Benzer şekilde, en düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 44,42 oranında artarak 14.263 TL olacak.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıkladığı enflasyon raporuna göre, yıl sonu TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) beklentisi yüzde 59,46 olarak belirlendi. Bu tahmin doğrultusunda, Temmuz 2023'te uygulanan yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı çıkarıldığında memur enflasyon farkı yüzde 25,59 olarak gerçekleşecek.

"SOSYAL ADALETİ SAĞLAMAYA VE EŞİTLİĞİ GÖZETMEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"
Tekliflerini enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliği gibi faktörleri dikkate alarak şekillendirdiklerini belirten Işıkhan, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda memurlarımızın refah ve mutluluğunun ülkemizin gelişimi için kritik bir rol oynadığı bilinci içinde hareket ediyoruz. Biz yönetimde bütçenin yeniden dağıtımında tüm paydaşları düşünerek büyük bir hassasiyet ve denge içinde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Devlet yönetimi ciddi iş ve hassasiyet gerektirir. Türkiye'ye 22 yıldır büyük resimden bakıyoruz. Memurlarımıza, işçilerimize, emeklilerimize, işverenlerimize ve dezavantajlı gruplara destek verirken sürekli sosyal adaleti sağlamaya ve eşitliği gözetmeye büyük önem veriyoruz. Toplu sözleşme sürecinde gelen tüm talepleri bu bakış açısıyla değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim."

"DİSİPLİN AFFI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ"
Işıkhan, görüşmelerde sadece mali haklar değil, sosyal haklara ilişkin de çok sayıda teklifin bulunduğuna dikkati çekti:

"Bu çerçevede değerlendirdiğimizde, altıncı dönemde toplu sözleşmeler yoluyla kamu çalışanlarının geneline yönelik olarak 53 madde, 11 hizmet kolunuza yönelik olarak 270 madde, toplamda ise 323 madde üzerinde uzlaşmaya varmıştık. Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta, üzerinde uzlaşacağımız ve memurlarımız için kazanım sayılacak çok sayıda maddemiz bulunduğunu göstermektedir."

Konfederasyonların teklifleri arasında olumlu olarak değerlendirebilecekleri maddelerin bulunduğuna işaret eden Işıkhan, bu maddeleri şöyle sıraladı:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da önemli vaatleri arasında yer alan 1. dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek göstergenin getirilmesi hususunda yetkili konfederasyonla birlikte çalışma yapacağız. Yaklaşık 18 yıldır kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktaydı.

Bu konuda yetkili konfederasyonla birlikte belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Kurumlarla istişare yapılarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde ve düzenli aralıklarla yapılması hususunda da yine çalışmalarımızı işbirliği içerisinde sürdüreceğiz.

Bunun yanında Mobbing İzleme Kurulu'nda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara yıllık izinleri haricinde hac izni verilmesi hususu, TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması yönünde yine paydaşlarımızla yakın istişare içerisinde bulunacağımızı ifade etmek isterim."

"SÜRECİN BUGÜN BİTMEDİĞİNİ HATIRLATMAK İSTERİM"
Kamu İşveren Heyeti olarak ikinci tekliflerini kamuoyuyla paylaşmak istediklerini dile getiren Işıkhan, şu bilgileri verdi:

"Kamu İşveren Heyeti olarak, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda, kamu personelimize yüzde 43'ü bulan bir artış öngörülmüştür.

2024'ün ikinci altı aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 57'yi bulmaktadır. Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin bugün bitmediğini ve devam edeceğini de tekrardan hatırlatmak isterim. Bu toplu görüşme sürecinin kamu personelimizin menfaatlerine uygun bir sonuçla nihayete erdirileceğine inanıyorum. Devlet memurlarımızın hak ettikleri refah seviyesine ulaşmaları için hükümet olarak çaba sarf etmeye devam edeceğimizi de belirtmek isterim. Teklifimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."