Araba fiyatlarında görüşmemiş rakamlar! Bayiler hem indirim yapıyor hem de hediye veriyor
Otomobilde rüzgâr tersine döndü mü? Bir dönem ‘Araç yok’ denilen bayiler kampanyalara başladı. "Araç 3 ay sonra gelecek” diyen bayiler, şimdi 3 saatte araç teslim ediyor. Sıfır araçlar için aksesuar hediye ediliyor. Araba fiyatları düşüşe geçti. Araç piyasasında alınan önlemler neticesinde araç fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüşler yaşandı.

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, “Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararlar neticesinde yatırım amaçlı Otomobil alanlar piyasan çekildi ve gerçek müşteriyle karşı karşıya kaldık. İlk 8 ayda kur, enflasyon, maliyet artışları ve ÖTV baremlerindeki geçişler nedeniyle fiyatlar arttı ve bunlar yansıtıldı.

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre; şu anda TCMB’nin faiz adımlarıyla ve ekonomi politikalarıyla kurlar stabil seyrediyor. Bu şekilde devam ederse ben artık çok fazla Zam yapılacağını düşünmüyorum. Biz dahil birçok marka kampanyalara başladı. Sonuçta markaların elinde araçlar bollaşıyor, belki bazı modeller istediği gibi satılamıyor. Yavaş yavaş eski normalimize dönüyoruz” dedi.

2024’TE SATIŞLAR FRENLEYEBİLİR
Markanın D-Sedan segmentindeki iddialı elektrikli otomobili IONIQ 6’nın İstanbul’da düzenlenen tanıtım toplantısının ardından sorularımızı yanıtlayan Berkel, sözlerine şöyle devam etti: “Yatırım amaçlı talep çekildi ancak yıllardır alımını erteleyen vatandaşların etkisiyle satışlar devam ediyor. Ben, biriken tüketici talebinin etkisiyle yıl sonuna kadar satış trendinin devam edeceğini düşünüyorum.

Aylık 85 bin adet bandında satışlarla yıl sonunda 1 milyon 50 bin-1 milyon 100 bin adetlik toplam satışa ulaşılabilir diye tahmin ediyorum. Bu talebin karşılanmasıyla da 2024 yılından itibaren satışların yavaşlayabileceğini tahmin ediyorum. Çünkü, kredili satış oranları yüzde 5’in altına kadar düştü. Taşıt kredisinde faiz oranları yüzde 4’e ulaşmak üzere yani krediye ulaşmak çok zor.”

‘TALEBE AYNI AY YANIT VERİYORUZ’
Otomotivde çip ve tedarik krizi kaynaklı üretim sorunlarının sona ermek üzere olduğunu belirten Berkel, “Türkiye’de i10, i20 ve Bayon modellerini üretiyoruz. Bu sene 230 bin adedin üzerinde araç üreteceğiz. Özellikle Bayon modelinde satışlarımız iyi gidiyor. Aynı ay içerisinde talebe yanıt veriyoruz” dedi. Berkel, tüm otomobillerin yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesiyle ulaşılabilir araçların fiyatının arttığını da belirterek hem ÖTV matrah limitleri hem de taşıt kredilerinde güncellemenin gerekli olduğunu vurguladı.

BU YIL 200 ADET IONIQ 6 GELECEK
Hyundai’nin elektrikli otomobiller kulvarında iddialı D-Sedan’ı IONIQ 6, geçtiğimiz hafta Türkiye’de satışa sunuldu. Tek motor ve çift motorlu olmak üzere iki farklı seçenekle gelen IONIQ 6’nın tek motorlu standart versiyonu 53 kWh batarya kapasitesiyle 111 kW (151 beygir) güç ve 350 Nm tork sunuyor. 100 km’de 13.9 kWh tüketen bu versiyon 429 km menzile sahip olmasıyla dikkat çekiyor ve 1 milyon 640 bin TL’den satışa çıkıyor.

Çift motorlu IONIQ 6 ise 77.4 kWh batarya kapasitesiyle 239 kW (325 beygir) güç ve 605 Nm tork sunarken, menzil 519 km’ye kadar yükseliyor. 100 km’de 16.9 kWh’lık tüketim değerine sahip versiyonun fiyatı 2 milyon 775 bin TL. Marka bu sene IONIQ 6 için Türkiye’de 200 adetlik Satış rakamı hedefliyor.

Sektör Temsilcisi Muhammet Ali Karakaş ise konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;Merkez Bankasının almış olduğu faiz artırım kararları üst üste gelen kararlar sonucunda al-satçı dediğimiz piyasada fiyatları şişiren otomobilleri toplayan, stoklayan kesimin artık karlı görmemesinden bankalarda artan faizlerde o tarafa biraz daha yönelmesi diyebiliriz. Bir ikincisi yine Ticaret Bakanlığımızın almış olduğu ‘6 Ay 6 Bin km’ yasağının bireysel kişilere getirilmesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "6 ay, 6 bin kilometre sınırından, ilan sitelerine getirdiğimiz kısıtlamalara, liste fiyatından daha fazla para talep eden bayilere yönelik denetimlere kadar attığımız çeşitli adımlarla otomobil piyasasındaki balonu gördüğünüz gibi söndürdük" demişti.

Belli bir yaş aralığında oldu özellikle 0 ve 0’ın üzerinde olan bu balon fiyatların düşmesi neticesinde %10'luk- %15lik düşüşlerden bahsedebiliriz. Alıcının az, satıcının bol olduğu piyasada fiyatların düşük olduğu döneme geçtik.

"Talep çok sıraya girin. Sıraya girmek için ek ücret ödeyin. Bu pakete ek aksesuar ücreti verin. Cila-boya mecburi. Bu kasko şart" diyerek işi fırsatçılığa döken galeri ve bayiler, şimdi arka arkaya hayata geçirdikleri kampanyalarla müşteri aramaya başladı”

Mevcut ekonomide sık bilinen bir dengesizlik oldu yani iki ay önce satılık 300 bin otomobil varken, şu an Türkiye’de satılık 1 milyona yakın otomobil var. Yani insanların aklı otomobil alma değil, satma dönemine geçtiler.

Kimi bayi mevcut aracını sıfır kilometre araçla değiştirene 50 ila 100 bin TL arasında takas desteği sunarken, kimi de araç fiyatının yüzde 10'una kadar 12 ay 0.99 faizle kredi desteği veriyor. Otomobilde liste fiyatının yüzde 10-20 üzerinde yapılan balon satışlar sönerken, bazı modellerde liste fiyatına yüzde 5-10 indirim dahi yapılıyor.

Öte yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada, "Otomotiv piyasasında 2’nci el fiyatlarında yüzde 10-15 düşüşler var. 1'inci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, 'araç yok' kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. Sıfır otomotivde de kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz" dedi. Peki piyasada son durum ne? İşte detaylar...

Milliyet'in haberine göre; İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel süreci anlattı. Ertemel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin genel ekonomi politikaları neticesinde taşıt kredilerinde faiz oranları yükselirken, aynı zamanda temmuz ayında Merkez Bankası’nın taşıt kredilerinde büyüme oranında değişikliğe gitmesiyle bankaların kredi verme iştahı da düşmüş oldu.

Özetle kredi faiz oranları sebebiyle krediye olan talep düşerken aynı zamanda krediye erişimde de güçlükler var. Senetle satış çoğunlukla kredi puanı düşük olan ve otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın tercih ettiği bir yöntemdi.

Düşük puan sebebiyle krediye erişemeyen kişilere yönelik, kredi puanı konusunda daha esnek olan ve bankacılık usulü ile kredi veren finansman kuruluşları ile bulduğunuz otomobili kendi bünyesine satın alarak müşteriye senetlendiren ve esasen ana meslek kolu otomobilcilik olmayan büyük ölçekli işletmeler mevcut.

Ancak geride bıraktığımız birkaç yıl içinde otomobil fiyatlarının hızla artması, finansman sağlayan kuruluş için mali açıdan dezavantaj oluşturduğundan özellikle senetli satışlarda gerileme oldu.

Otomobile olan düşük talep sadece krediye erişim kaynaklı değil. Bu sebeple krediye erişemediği için farklı finansman yöntemlerine yönelen tüketiciler olsa da genel tabloda kayda değer bir artıştan söz edemeyiz.

SENETLE SATIŞ MANTIKLI MI?
Kanun ve kurallara uygun olan aynı zamanda nizami düzenlenmiş yasal her finansman yöntemini vatandaşlarımız bütçelerine uygun olduğu takdirde kendileri inceleyip değerlendirebilirler.

TAŞIT KREDİSİ VE SENETTE FAİZ ORANI NE KADAR?
Taşıt kredisine erişimde bazı sıkıntılar var. Şu an 10 başvurudan 1 ya da 2 tanesinin belirli limitler dahilinde onaylandığını söyleyebiliriz. Geçmişte 10 başvurudan yedi tanesinin onaylandığını görmekteydik.

Kredi oranları yüzde 3 ila 4,5 arasında talep edilmektedir. Devlet bankalarımız devlet memurları veya belirlenen bazı kamu çalışanları için özel oranlar uygulayabiliyor.

Kredi oranları yüzde 3 ila 4,5 arasında talep edilmektedir. Devlet bankalarımız devlet memurları veya belirlenen bazı kamu çalışanları için özel oranlar uygulayabiliyor.

SENETTE BİR VADE SINIRI VAR MI?
İçinde bulunduğumuz koşullar ve finansman sağlama maliyetlerinin de yüksek olması sebebiyle uzun dönemli finansman sağlamanın nadir erişilebileceği, finansmanın sağlandığı takdirde tıpkı kredide olduğu gibi belirli süreler için verileceğini düşünüyoruz.

TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT İKİNCİ ELDE FİYATLARIN YÜZDE 10-15 DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ. BUNUN SEBEBİ NE?
Pandemi sürecinin olumsuz koşulları ve otomobil üretiminin neredeyse durmasıyla sıfır otomobil nadir bulunduğundan bir ihtiyaçtan çıkarak yatırım ve kayıt dışı ticaret alanına dönmüştü.

Bu sebeple talep sağlıksız şekilde arttı ve fiyatlar olağan dışı yükseldi. Piyasa düzenini tekrar tahsis etmek adına Ticaret Bakanlığı’mız bir dizi önemli adımlar attı.

6+6 yönetmeliğine bireysel kullanıcılarında dahil edilmesi, kayıt dışı ticaret yapan kişilerin bu alandan el çekmesine vesile oldu.

Hem sıfır araçta yaşanan bollaşma hem de kayıt dışı ticaret yapan kişilerin el çekmesi otomobile erişimi kolaylaştırdı.

Ayrıca araçların bayi fiyatından yukarı ilan sitelerinde paylaşılmaması yönetmeliğin ihlal edildiği durumlarda satış işlemlerinin noterde durdurulması gibi önemlerle de fiyat artışları durduruldu.

Ayrıca araçların bayi fiyatından yukarı ilan sitelerinde paylaşılmaması yönetmeliğin ihlal edildiği durumlarda satış işlemlerinin noterde durdurulması gibi önemlerle de fiyat artışları durduruldu.

‘OTOMOBİL ALMAK İSTEYEN SÜRECİ DEĞERLENDİREBİLİR’
Öte yandan ikinci el otomobil piyasasında da hem fiyat düşüşleri yaşanmakta hem de düşük talep sebebiyle fiyatlarda kolaylık sağlanabilmektedir.

‘PİYASADA DURGUNLUK SÖZ KONUSU’
Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu süreci bütçe ve ihtiyaçlarına göre değerlendirebilirler. Şu an için piyasamızda bir durgunluk söz konusu. Geçmişte olumsuz koşullarda yükselen talep piyasamıza ciddi zararlar vermişti.

Dolayısı ile şu an için piyasamızda bir durgunluk olsa da bu durgunluk döneminin tekrar normalleşme süreci olduğunu düşünerek süreci iyi okumak gerekir. Alınan kararlar ve oluşturulan ortam korunduğu takdirde, piyasamız pandemi öncesi dönemlerde olduğu gibi seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edecektir.”