Altın fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi! Tüm gözler oraya çevrildi, gram altını da etkilemesi bekleniyor! 'Tut tutabilirsen altını' diyerek açıkladı...
Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Cuma günü açıklanan ABD mayıs ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde gelerek, 41 yılın en yüksek seviyesini yenilemesiyle piyasalar hareketlendi. ABD tahvili ve dolar yükselişini sürdürürken; ters korelasyon etkisiyle altın fiyatları baskılanıyor. Altın fiyatları yeni gelişmelerle dalgalı seyir izliyor. Gözler FED faiz toplantısına çevrilirken, piyasalarda ons altına bağlı olarak gram altın fiyatını da etkilemesi beklenen Fed öncesi 'Altın alınır mı, satılır mı' soruları gündeme geldi. Altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve senaryolar neler? Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın fiyatları ne kadar oldu? İşte altın ile ilgili son açıklamalar...

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD’den gelen kritik veri sonrası altın fiyatları hareketlenmişti. Peki altın piyasası yeni haftaya nasıl başladı? Altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve senaryolar neler?

Cuma günü açıklanan ABD mayıs ayı enflasyon rakamlarının piyasa beklentilerinin üzerinde gelerek, 41 yılın en yüksek seviyesini yenilemesiyle Piyasalar hareketlendi. Küresel borsa endekslerinde sert satışlar görülürken; ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi güçlenmesini sürdürdü. Altın ve gümüş fiyatları baskılanırken; kripto para piyasalarında sert satış dalgası yaşandı.

ABD mayıs enflasyonunun yüzde 8,6 seviyesine yükselerek 1981 yılından bu yana zirve seviyeyi görmesi piyasalarda risk iştahını azaltarak; yatırımcıları güvenli limanlara itti. Güvenli liman olarak görülen ABD tahvili ve dolar yükselişini sürdürürken; ters korelasyon etkisiyle Altın Fiyatları baskılanıyor.

Diğer taraftan yükselen küresel enflasyonist risk ve resesyon kaygıları yatırımcıları değerli metallere yönlendiriyor ve altın fiyatlarını destekliyor. Altın fiyatlarda bu gelişmelerle dalgalı seyirler gözleniyor.

Küresel enflasyon riskinin bir türlü önüne geçilememesi, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere diğer merkez bankalarını da, daha hızlı faiz artırımına gidilmesi konusunda harekete geçirebilir. Böyle bir durumda dünyada dolar varlıklarının ve ABD tahvil faizlerinin daha da güçlenmesi ve altın fiyatlarında düşüşler gözlenebilir.

GÖZLER FED’DE
Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) haziran ayı toplantısı yarın başlıyor. Fed, faiz kararını çarşamba günü Türkiye saati ile 21:00’de açıklayacak.

Faiz artırım kararının yanında Fed’in piyasalara vereceği mesajlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın 21:30’da gerçekleştireceği basın toplantısındaki açıklamaları, izlemeyi sürdürecekleri sıkılaşma politikasıyla ilgili ipuçları vermesi açısından kritik önemde olacak.

Piyasalar, Fed’in bu toplantısından 50 baz puanlık faiz artırımı beklerken; Fed’in yıl sonunda politika faizini çekeceği seviye yüzde 2,75’ten yüzde 3,50 seviyesine yükselmiş durumda…

ONS ALTININ SEYRİNİ BUNLAR BELİRLEYECEK
Gedik Yatırım Araştırma Müdür yardımcısı Onurcan Bal, şu ifadeleri kullandı: Nisan ayının ikinci yarısından mayıs ayı ortalarına kadar satıcılı bir seyrin öne çıktığı ve 500 günlük üssel ortalamasını (1.795 dolar) test eden ons altında mayıs ayının son bölümünde toparlanma çabası gözlendi.

Mayıs ayının son bölümünde Fed’e ilişkin sıkılaşma endişelerinin bir miktar yatışması ve dolardaki geri çekilme etkili oldu. Haziran ayı içerisinde dalgalı ve kararsız bir görünüm ortaya koyan ons altında, bugün ise satıcılı bir fiyatlama öne çıkıyor.

ABD’de cuma günü enflasyonun beklentilerin üzerinde bir artış kaydetmesi sonrasında Fed’e ilişkin agresif sıkılaşma endişeleri tekrar artış kaydetti. Buna bağlı olarak küresel risk iştahının zayıflama kaydettiği, ABD tahvil faizlerinde yükselişlerin hız kazandığı ve doların küresel çapta değer kazanımlarını genişlettiği görülüyor.

Fed’e ilişkin artan agresif sıkılaşma endişeleri doları destekleyen temel gelişme olurken, dolardaki değer kazanımı ve ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ons altın üzerinde baskı oluşturuyor. İlerleyen süreçte küresel çapta enflasyon görünümü ve merkez bankalarının sıkılaşma adımları ons altının seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir.

Rusya – Ukrayna savaşının enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselişi tetiklemesi ve küresel çapta enflasyonist baskıların devam etmesi halinde Fed başta olmak üzere merkez bankalarının daha agresif bir sıkılaşmaya gittikleri görülebilir.

Bu durum ons altın üzerinde baskı oluşturacak en önemli risk başlığı olarak gündemimizdeki yerini korumaktadır. Bununla birlikte küresel çapta gündemde olan resesyon endişelerine bağlı olarak portföyleri dengelemek ve riskleri yönetmek amacıyla belirli oranda ons altın tutulması ons altında sert düşüşlerden ziyade dalgalı ve görece zayıf bir seyri beraberinde getirebilir.

Ons altında bugün 200 günlük üssel ortalamasını (1.855 dolar) test ederken, ortalama altında kapanışların görülmesi ve 1.850 dolar altına sarkılması halinde teknik olarak satışların devamı beklenebilir.

Bu durumda 1.840 - 1.825 dolar ve 500 günlük üssel ortalama (1.795 dolar) destek olarak takip edilecektir. Herhangi bir nedenle 500 günlük ortalama altına sarkma yaşanır ve kapanışlar görülürse ons altında satışların derinleştiği görülebilir.

200 günlük ortalama üzerinde tutunma sağlanabilirse gözlenebilecek tepki alımlarında 1.865 dolar ve 100 günlük üssel ortalama (1.872 dolar) kısa vadeli direnç noktalarıdır. 100 günlük üssel ortalama üzerindeki tutunmalarda 1.890 – 1.910 dolar bandı direnç olarak önem kazanacaktır. Hürriyet/Şenay Zeren

Piyasalarda ons altına bağlı olarak gram altın fiyatını da etkilemesi beklenen Fed öncesi ''Altın alınır mı satılır mı?'' soruları gündeme geldi.

Finans analisti İslam Memiş de altın ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda açıklayacağı ekonomi paketi bir düzeltme hareketine ve geri çekilmeye neden olacaktır. Ancak bu düşüşler kalıcı olmayacaktır.

Dolar kuru 16,80 kritik seviyesinin üzerinde kalıcı olursa 17 ve 18 TL rakamlarını görebiliriz. Gram altın için ise 980 üzerinden kalması durumunda hedefimiz 1.050 lira.

Fed’in önümüzdeki üç toplantıda 50’şer baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak ben öyle düşünmüyorum. Beklentinin üzerinde açıklanan ABD enflasyonu, dolar endeksini 103 seviyesinden 104,26 seviyesine taşıdı.

Bununla eş zamanlı olarak ons altın yükselişe geçerek 1.870 seviyelerini gördü. Birinden birinin ters korelasyonda olması gerekirken ikisi de birden yüzde 1 primli olarak haftayı kapattı.

Fed faiz artırım sürecinin enflasyonu engelleme konusunda başarısız olduğu görünüyor. Bir yıldır da altın ve gümüş gibi emtiaları bilerek ve isteyerek baskılıyorlar.

Tüm emtialar yüzde yüzden fazla değer kazanırken altın ve gümüşün prim yapmasına izin vermiyorlar. Cuma günü yüksek gelen ABD enflasyon verisine rağmen dolar endeksi, altın ve gümüş aynı anda yarışıyorsa burada bir savaş var demektir.

Bu durumdan en çok para basan en çok zararı görecek. Dolayısıyla en zararlı çıkan Fed olacak. Bu zarar da Fed’in makas değiştirmesine neden olabilir. İşte o zaman tut tutabilirsen altın ve gümüşü.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARINE KADAR? GRAM ALTIN
ALIŞ: 1.014,08
SATIŞ: 1.014,31

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?
ALIŞ: 1.652,00
SATIŞ: 1.670,00

YARIM ALTIN NE KADAR?
ALIŞ: 3.298,00
SATIŞ: 3.340,00

TAM ALTIN NE KADAR?
ALIŞ: 6.718,00
SATIŞ: 6.829,00

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?
ALIŞ: 6.753,00
SATIŞ: 6.855,00