Gazete Vatan Logo

Zam geldi! Yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşların başvuruları alınıyor, aylık 2.354TL...

Milyonlara güzel haber! Ödeme miktarı arttı. Yaşlı, engelli, evde hasta yakınına bakan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Başvuran alıyor. Ödemeler aylık olarak yapılıyor. Yeni belirlenen rakamlar temmuz ayına kadar geçerli olacak. Temmuzda memur maaşlarına yapılan zammın ardından yeni ödeme miktarı belirlenecek. Devlet ihtiyaç sahibi vatandaşlara birçok farklı durum için ödeme yapıyor. Asgari ücret ve memur zammı ardından bu ödemeler de arttı. 65 yaş aylığı, bu yaşı doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve yapılacak incelemede muhtaç olduğu belirlenen Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe ödeniyor. Yaşlılık aylığı 2022'de 1.084 lira olarak ödeniyor. Ayrıca evde bakım parası 2.354 liraya, engelli aylığı ise 1.298 liraya yükseltildi. Peki devlet desteğine ihtiyacı olan vatandaşların ne yapması gerekiyor? 65 yaş alığı başvurusu nasıl yapılır? Evde bakım parası kimlere verilir? Engelli maaşı almak için hangi şartları taşıyor olmak gerekiyor? İşte destek ödemeleri ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Zam geldi! Yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahibi vatandaşların başvuruları alınıyor, aylık 2.354TL...

Yeni yıl ile birlikte çalışan kesimin maaşları arttı. Bu artışlardan sadece çalışanlar değil devlet desteği alan vatandaşlar da yararlanıyor. Tüm ödemeler arttı. Yeni destek ödemeleri belli oldu, zamlı maaşlar vatandaşların hesaplarına yatırılmaya başlıyor. 

2022'de işçi, memur ve emeklilerin maaşları artarken sosyal yardımlara da zam yapıldı. Sosyal yardımlar memurlara yapılan yüzde 30.95 zam oranı kadar artırılmış oldu

Ocak ayı milyonlarca vatandaş açısından yeni maaş anlamına geliyor.

Öncelikle işçilere uygulanan asgari ücret yüzde 50 artırılarak 2.8825 liradan 4.253 lira 40 kuruşa yükseltildi. Şubat ayı ile birlikte işçiler yeni asgari ücretlerini aldılar. Bunun dışında emeklilere de ocak artışı yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25.47 oranındaki 6 aylık enflasyon artışını hesaplarında gördüler.

Memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı, 2.5 puanlık ilave zam ve enflasyon farkından oluşan yüzde 30.95'lik artışı hesaplarında gördü. Bunun dışında memurlar da yine memur emeklileri gibi yüzde 30,95 oranında zam aldılar.

Haberin Devamı

Çalışanlar ve emekliler dışında sosyal ödemelerde de artış yapıldı.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in bugünkü köşesinden aktardığına göre; her yıl Ocak ve Temmuz aylarında sosyal ödemeler de iki kez memurlara yapılan artış kadar yükseltiliyor. Bu yıl da sosyal yardımlar memur zammı olan yüzde 30.95 oranında artırılmış oldu. Yeni maaşlar da hesaplara yatırılıyor. Yeni sosyal maaşlar şöyle oldu:

YAŞLIYA 1.084 TL: Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara ödenen maaş 828 liradan 1.084 lira 55 kuruşa çıkarıldı. Bu destekten yararlanmak için kişi başı gelir sınırı da bin 417 lira 80 kuruşa çıktı. 65 yaş aylığı için kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. Bu gelir kişi başı 1417 liranın altında ise maaş bağlanıyor.

EVDE BAKIMA 2.354TL: Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan evde bakım desteği de 2 bin 354 liraya yükseldi. Hanede kişi başına düşen gelirin de artık 2 bin 835 liradan az olması gerekiyor. Gelir şartını taşıyanlar eğer yüzde 50 ve üzeri raporu olup bakıma muhtaç olduğu rapora yazılan yakınlarına bakıyorlarsa onlara her ay 2.354 TL maaş veriliyor.

Haberin Devamı

 ENGELLİYE 865- 1.298 TL: Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık 661 liradan 865,76 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 991 liradan bin 298 lira 63 kuruşa çıktı. Bu aylık için hanede kişi başına düşen gelir sınırı ise bin 417 lira oldu.

ENGELLİ YAKININA 865 TL: 18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına ödenen aylık 661,13 liradan 865,76 liraya ulaştı. Bu destek de sosyal güvencesi olmayan ve hanede kişi başına düşen geliri bin 417 liradan az olanları kapsıyor.

SİLİKOZİS AYLIĞI 2.382 TL:18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının da 661 TL'den 865 TL'ye yükseltilmesinin ardından ağır silikozis hastalarının aylığı da 1.819 TL'den 2.382 TL'ye çıkarıldı.

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ülkemizde herhangi bir güvencesi olmayan ve ekonomik olarak geçimini sağlayamayan binlerce vatandaş 65 yaş aylığı almak istiyor. 65 yaşını doldurmuş ve ilgili kanunlarca gerekli şartları sağlayan tüm vatandaşların yaşlılık aylığı için kurumlara başvurması yeterli oluyor. 65 yaş aylığı başvurusu yapmak için araştırma yapan vatandaşlar nereye başvuru yapacağını öğrenmek istiyor.

Haberin Devamı

65 yaş aylığı veya yaşlılık aylığı başvurusu için ikametgah adresinizin kayıtlı olduğu ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek başvuruda bulunmanız yeterli oluyor. Başvurusunu tamamlayan vatandaşlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 'Başvuruda Bulunuldu' belgesi verilmektedir. Yapılan başvuru sonucunda gerekli değerlendirmeler yapılarak 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılarak tarafınıza bilgilendirme yapılmaktadır.

Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstünü doldurmuş vatandaşlar yaşlılık aylığı alabilmek için başvuruda bulunmak istiyor. Fakat her resmi başvuruda olduğu gibi 65 yaş aylığı başvurusunda da sizden bazı belgeler istenmektedir. Yaşlılık aylığı başvurusu için istenilen belgeler şu şekildedir;

Haberin Devamı

1) Başvuru Formu (Bu formda yer alan; aylık istek dilekçesi ile mal bildirim belgesi aylık talebinde bulunan tarafından doldurulup, imzalanacaktır.)

2) Muhtaçlık belgesi, (ikametgâh ilmühaberi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ise yetkililerce doldurularak imzalanacak ve mühürlenecektir.) ile

3) Aylık talebinin vasi tarafından yapılması hallerinde mahkemeden alınmış vasilik kararı gerekmektedir.

EVDE BAKIM PARASI NEDİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, ihtiyacı olan engellilere ve yaşlı bireylere bakan kişiler ile evinde bakıma muhtaç vatandaşlara her ay düzenli olarak ödenen evde bakım maaşı farklı tarihlerde farklı illere ödeniyor. İşte 2022 evde bakım maaşına dair son gelişmeler…

e-DEVLET İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşlarının yatıp yatmadığı e-devlet üzerinden sorgulanarak öğrenilebiliyor. Evde bakım parası sorgulamak için öncelikle

TC. Kimlik numaranız ve şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden e-devlet’e giriş yapın.

Karşınıza sıkan ana sayfada arama bölümüne "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın.

Sonrasında açılan sayfada, evde bakım maaşınıza ilişkin detayları görebilirsiniz.

MESAJ (SMS) İLE EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alan hak sahipleri telefon mesajı ile (SMS) evde bakım maaşlarını sorgulayabiliyor.

Cep telefonun mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e mesaj (SMS) atılarak evde bakım parası sorgulaması kolaylıkla yapılabiliyor. Mesaj ile sorgulama yapıldığı takdirde 1 SMS ücreti operatör tarafından tahsil ediliyor.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Tamamen karşılıksız olan devletin bu yardımlarından faydalanmak için resmî ikametgâhınızın bulunduğu il/ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren nüfus cüzdanı ile başvurmanız gerekmektedir. Engelli maaşı için başvuruda Sağlık Kurulu raporu şartı aranmaktadır. Sağlık Kurulu raporu 20.02.2020 tarihi sonrası Sağlık Kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.

Başvuru yapan vatandaşa SYD Vakfı tarafından “başvuru alındı belgesi” verilmektedir. Hanedeki diğer bireyler tarafından alınan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında gelire dâhil edilmez. Engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

Son olarak %40-69 arası engelli aylığı alan kişiler, aynı zamanda çocuğu için engelli yakını aylığı alabilirler. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişinin, engelli yakını aylığı alamayacağını belirtelim.

ENGELLİ MAAŞI HESAPLAMA 2022

Memur maaş katsayısı X Gösterge Rakamı X 3 = Net Engelli Yardım Aylığı

Engelli oranı %40-69 arasında olan vatandaşlara

Mevcut: 661,13 lira

Yeni: 842.81 lira

%70 ve üstü:

Mevcut: 991,69 lira

Yeni: 1.298,00 lira ödenecek.

Engelli maaşına 2022 itibarı ile zam yapıldı. Devlet tarafından sağlanan pek çok destek ödemesi de yeni yıl ile birlikte arttı.