Gazete Vatan Logo

Yüksek elektrik fiyatı için çözüm yolu! İlaç gibi gelecek

Elektrik fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması! TÜREB Başkanı İbrahim Erden, son 1 yılda dolar bazında enerji fiyatlarının 2-2.5 katına geldiğini belirterek, “Rüzgar ve güneş, orta ve uzun vadede fiyatları düşürecek ilaç” dedi.

Yüksek elektrik fiyatı için çözüm yolu! İlaç gibi gelecek

Elektrikte artan maliyetlerle birlikte, yenilenebilir enerji fiyatları düşürecek alternatif olarak öne çıkmaya başladı. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, son 1 yılda dolar bazında enerji fiyatlarının 2-2.5 katına geldiğini belirterek, “Rüzgar ve güneşin orta ve uzun vadede fiyatları düşürebilecek ilaç gibi değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Erden, 2022 sonunda rüzgar sektöründe yüzde 85’i ihracat odaklı 1.5 milyar euro ciroyu aşacaklarını ifade etti. Erden, Nordex, Vestas ve Enercon gibi rüzgar enerjisi şirketlerinin, küresel riskler dolayısıyla tedarik zincirlerini Türkiye’ye kaydırmak düşüncesinde olduklarını belirterek, “Türkiye rüzgar enerjisi sanayisinde güvenilir bir merkez olarak ortaya çıkıyor. Çin’de yoğunlaşmış rüzgar enerjisi tedarik zincirinin Kovid-19 sonrası dönemde Türkiye’ye yönlendirilmesi konusunda batılı sektör devlerinin düşünceleri var. Operasyonlarını Türkiye’ye kaydırmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yıllık 2 gigavattan fazla rüzgar enerjisini kurabilecek alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan Erden, İzmir’e teknik bir gezi düzenleyeceklerini ifade ederek, “Almanya, İspanya, Danimarka gibi ülkelerin sanayi kuruluşları ve büyükelçilerini de davet edeceğiz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

‘Çıkış yolu’

Erden, son 1 yılda dolar bazında enerji fiyatlarının 2-2.5 katına geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Yüksek elektrik fiyatı olgusundan çıkışın yolu, elektrik piyasasında girdi maliyetleri olan kömür ve doğalgaz fiyatının azalması, uzun vadede daha çok yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılması. Rüzgar ve güneşin orta ve uzun vadede fiyatları düşürebilecek ilaç gibi değerlendirilmesi gerekir.” Elektrikte yürürlükte olan kaynak bazlı tavan fiyatının 6 aydan sonra devam etmemesi gerektiğini anlatan Erden, “Verilen kapasite artışlarıyla beraber rüzgar enerji santrali yatırımcıları olarak bin 500 MW’ın üzerinde, hatta 2 bin MW’tan fazla rüzgar ve güneş santrali yatırımı yapacağız” dedi.

Doğru zamanlama

Haberin Devamı

TÜREB Başkan Yardımcısı Arif Günyar, Avrupa’da rüzgar yatırımı için önemli bir istek ve fon bulunduğunu ifade ederek, Türkiye bu noktada iyi bir ivme yakalayabilir. Yabancı yatırımları çekmek için çok doğru bir zamanlama” diye konuştu. TÜREB Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı ise halihazırda 11 bin megavattan fazla rüzgar enerjisi kurulu gücü olduğunu ifade ederek, “5 bin megavat da inşaat halinde” dedi.