Gazete Vatan Logo

Yıla eksiyle başlayan ihracatçı işçi çıkarıyor

Ocak ayında ihracatlarının geçen yıla göre yüzde 30 ekside olduğunu belirten İstanbul Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, sektörde bir dönem işçi bulunamazken şimdi işçi çıkarma gündemde” dedi.

Yıla eksiyle başlayan ihracatçı işçi çıkarıyor

İSTANBUL Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, ihracatta 2016 yılının iyi başlamadığını söyledi.

Geçen yılın Ocak ayında ilk 10 günlük ihracatın bu yıl yüzde 30 gerilediğini kaydeden Mete, “Yılın ilk 10 gününde ciddi bir düşüş var. Düzelmesini temenni ediyorum ama böyle devam ederse yüzde 10 eksiyle kapatırız diye endişeliyiz. Küresel ekonomideki dalgalanmalar bizi de etkiliyor. Bizi etkilediği gibi mal sattağımız ülkeleri etkiliyor. O ülkelerin para birimleri değişiyor, pazar payımız ister istemez aşağı düşüyor. Türk mallarına olan karşı tavır ve hareketler olunca bize yansıması olumsuz oluyor. Siyasi ilişkilerimiz düzelmeden rakamlar da düzelmez diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Habur Kapısı’ndaki sıkıntının ihracata darbe vurduğunu kaydeden Mete, “Hükümet haklı olarak güvenliği gözetiyor. Başka kanallardan mallar gönderilebilir. İran daha aktif hale gelebilir. Ancak İran’la ticari ilişkilerimizi sıcaklaştırmak için samimi adım attık ama onlardan aynı samimiyeti göremiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız birçok platformda İran, Rusya ve İsrail gibi ülkelerle ilgili kararlarda dürüst ve samimi davrandı. Ancak onun samimiyetini karşı ülkelerde bulamıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İhracatçı şirketlerin sıkıntılarının büyüdüğünü, maliyetlerinin şiştiğini, asgari ücretteki artışın da olumsuz yansımalarının olacağına değinen Mete, şöyle devam etti: “Sektörde bir dönem işçi bulamıyorduk. Şimdi firmalar işçi çıkarmak zorunda kalıyor. İflas eden, iflas erteleme isteyen şirket sayısı artıyor.”

Kaç ülkeye tanıtım yapılıyor bilmiyoruz

Türkiye’nin potansiyelinin tanıtımına ilişkin kampanyayı değerlendiren Zekeriya Mete, “Tanıtım gruplarından kesinti yapıldı ve yurt dışında tanıtım yapılacağı söylendi ancak Türkiye’nin tanıtımı içeride yapılıyor. Türkiye’deki insanlara herhalde potansiyeli keşfetmeleri isteniyor. Biz de kaç ülkede tanıtım yapıldığını, kesilen paraların nereye harcanacağını sorduk. Bilgi verilmesini bekliyoruz” dedi. İhracatçının beklentisinin önünün açılması, mevzuatların düzeltilmesi olduğunu kaydeden Mete, şöyle konuştu: “Mevzuat değişikliği yapılmadığı için ihracat tıkanıyor. Mevzuat yüzünden 100 birim yerine 120 birim ihracat yaparsanız cezalandırılıyorsunuz. Bakanımız çözüm için talimatın verdi, inşallah çözülecek. Eğer bunları çözemezseniz istediğiniz kadar tanıtım yapın bir işe yaramaz.”

Haberin Devamı