Gazete Vatan Logo

Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Yapılandırma son ödeme tarihi ne zaman? Vergi, SGK, trafik cezası ve KYK yapılandırma başvurusu!

Yapılandırma başvurusu yapacaklar dikkat! Süre doluyor... Vergi, sosyal güvenlik primi, trafik cezası, öğrenim kredisi, otoyol ve köprü kaçak geçiş cezası gibi kamuya olan borçların yapılandırılması için son günlere girildi. Milyonlarca vatandaşın yararlandığı borç yapılandırma süreci sona eriyor. Peşin ödemelerde büyük avantaj sağlayan yapılandırmada vergi dairelerine başvuranların sayısı artıyor. Peki, Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Yapılandırma son ödeme tarihi ne zaman? Vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Vergi, SGK, trafik cezası ve KYK yapılandırma başvurusu ile ilgili tüm detaylar...

Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Yapılandırma son ödeme tarihi ne zaman? Vergi, SGK, trafik cezası ve KYK yapılandırma başvurusu!

Kamuya ait borçların yapılandırılması için tanınan süre doluyor. Vergi, sosyal güvenlik primi, trafik cezası, öğrenim kredisi, otoyol ve köprü kaçak geçiş cezası gibi borçları olanlar vergi dairelerine başvurularını gerçekleştiriyor. Süresi uzatılan yapılandırma sürecinde son günlere girildi. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlere peşin ödemelerde büyük avantaj sağlanıyor. Peki, Yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Yapılandırma son ödeme tarihi ne zaman? Vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır? Vergi, SGK, trafik cezası ve KYK yapılandırma başvurusu ile ilgili tüm detaylar...

YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN SONA ERECEK?

Devlete olan borçların yapılandırılması için tanınan süre 30 Eylül mesai bitimi sona eriyor. 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un hükümlerinden yararlanmak için öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri, Cumhurbaşkanı Kararı ile birer ay uzatılmıştı. Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin 30 Eylül Perşembe günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

PRİM BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN SONA ERECEK?

Prim borcu yapılandırmasında ise başvuru için son tarih 31 Ekim olarak belirlendi.

YAPILANDIRMA SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

Yapılandırılmış borçların ödenmesinde son tarih vergide peşin ve ilk taksit ekim, primde de kasım ayı olarak belirlendi. İkinci taksitler ise vergide kasım, primde de aralıkta yatırılacak.

TAKSİT ÖDEMELERİNDE BU DETAYA DİKKAT!

Yapılandırma başvurusunda bulunanların haklarını kaybetmemeleri için ilk iki taksiti süresinde ödemesi gerekiyor.

YAPILANDIRMA NASIL YAPILIYOR?

Borçlar yapılandırılırken gecikme faizi ve gecikme cezası yerine enflasyon baz alınarak güncelleme yapılıyor. Anapara borcun tamamı ile güncellenen tutarın yüzde 10’unun ilk taksit döneminde ödenmesi halinde güncellenen tutarın yüzde 90’ı, borcun iki taksitte ödenmesi halinde ise yüzde 50’si siliniyor. Yapılandırma başvuruları, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla gerçekleştirilebiliyor.

Haberin Devamı

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILIYOR?

Kanun kapsamında, vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşuna olan kesinleşmiş borçların cezaları kaldırılarak güncelleniyor ve taksitle ödeme imkanı sağlanıyor. Ayrıca ihtilafların sonlandırılması amacıyla dava safhasında olan alacaklar da yapılandırılarak ödenebiliyor.

YAPILANDIRMA BAŞVURULARI TEKRAR UZATILIR MI?

Yetkililer başvuru süresinin yeniden uzatılmasına yasal imkan bulunmadığını da hatırlattı.