Gazete Vatan Logo

Vizesi olana indirim dönemi başladı! Özel promosyonlar var

Schengen vizesinde ret oranları artınca seyahat acenteleri turu doldurmak için yeşil pasaportlu ve vizeli müşteri arayışına girdi. Bazı acenteler hazırda vizesi bulunan veya yeşil pasaport sahibi kişilere özel promosyonlar yapmaya bile başladı.

Vizesi olana indirim dönemi başladı! Özel promosyonlar var

Schengen ülkelerinin Türkiye’den alınan başvuruları reddetme oranları 2019’a kıyasla iki katına çıkmış durumda. Yurtdışına çıkmak isteyenler aylar öncesinden başvuru yapsa da Son Dakika başvurularına ret alabiliyorlar. Bu durum tatilcileri olduğu kadar seyahat acentelerini de zorluyor. Son zamanlarda şirketler turların tarihini değiştirse de son dakikada vize alamayanlar olunca tura katılanların sayısı düşüyor ve şirketler maliyetlerle karşı karşıya geliyor. Bu zararları kapatmak için bazı seyahat acenteleri son bir aydır kampanyalar yapmaya başladı. Yeşil pasaportlu ya da vizesi olanlara özel yapılan kampanyalarla zararlar kapanmaya çalışılıyor.

ACENTELER PASLAŞIYOR

Hürriyet'ten Özge Esen'in haberine göre; Dönem dönem turların yeşil pasaportlu müşterilere özel kampanyalar yaptığını belirten TÜRSAB Başkanı Baş Danışmanı Hamit Kuk, “Pazarı hareketlendirmek ve satışları arttırmak için bu tarz çalışmalar yapılıyor. Bir turu yapabilmek için maliyetleri düşürmek açısından belli bir oranda sayıya ulaşılması gerekiyor. Örneğin bir acente bir tur için 50 kişiden talep alıyor ve vize başvurusunda bulunuluyor. Eğer 30 kişi vize alamazsa ve 20 kişiyle bir tur yapılmaya çalışılırsa zarar edilir. Bu sebeple ya kalan 20 kişi başka bir acenteye devrediliyor ya da vizesi olan insanlara ulaşılarak eksiklik tamamlanmaya çalışılıyor. Geçen aydan beri İzmir ve İstanbul’daki acenteler bu kampanyaları yapıyor. Bu şekilde Seyahat Acenteleri arasında paslaşmalar olmak zorunda” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

“Vize sorunu devam ettikçe bu kampanyalar da devam edecek” diyen Hamit Kuk, “Seyahat sektörü olarak isteğimiz Türk vatandaşlarının çok rahat bir şekilde vize alması. Böylece yurtdışı turlarını daha dolu ve rahat imkânlarla yaparız” dedi. Yurtdışı kredi kartı taksit sınırlamasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Hamit Kuk, “Yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 30-40’ı bazı dönemlerde ise yüzde 50’si alışverişini taksitlendiriyor. Bu ciddi bir rakam. Bu durum sektörü olumsuz etkileyecektir” diye konuştu. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, “Vizeler 2 ay sonraya randevu veriyor. Yoğun sattığımız destinasyonlara yakın döneme vize alma şansınız yok. O yüzden satışlar azaldı. Böyle devam ederse ileri tarihler için bazı kampanyalar yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘EVRAKLARI TAM YOLCULAR BİLE VİZE REDDİ ALIYOR’

Sektör yetkilisi Tolga Tekin de, “Konsolosluklar ileri tarihe randevu veriyorlar ve vize retleri oluyor. Bu yüzden turlarda boşluklar oluşuyor. Dolayısıyla bazı acenteler son dakika promosyonları yaparak yeşil pasaportlu veya vizesi olan yolculara kampanyalar yapıyorlar. “Vizem var” diyen müşteriye özel bir promosyon yapabiliyoruz” dedi. Tekin, vize retlerinden dolayı 3 buçuk milyon Euro kadar iade yaptıklarını belirterek, “Evrakları tam ve daha önce yurtdışına çıkmış yolcular bile vize reddi alıyor ”bilgisini verdi.

2.7 MİLYON KİŞİ YURTDIŞINA ÇIKTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan-mayıs-haziran 2023 dönemini kapsayan yılın 2’nci çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini göre, yurtiçinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 67 artarak 1 milyar 766 milyon 639 bin Dolar oldu. Bunun 1 milyar 611 milyon 638 bin dolarını kişisel, 155 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurtdışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 72.7 artarak 2 milyon 877 bin 450 kişi oldu.

Haberin Devamı