Gazete Vatan Logo

Uyum neden Makro'yu seçti!

‘Tilkinin 20 lirası yerine aslanın 10 lirasını seçtik’

Tesco Kipa ile görüşen ancak son anda hisselerinin yüzde 47.32’sini Makro’ya satan Uyum Gıda’nın Başkanı İskender Keleş, neden Makro’yu tercih ettikleri sorusuna, “Tilkinin 20 lirasına, arslanın 10 lirasını tercih ettik” yanıtını verdi.

Uyum Gıda’nın yüzde 47.32’sini alan Makro Market’in Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör, Uyum Gıda ile orta vadede tek bir tüzel kişiliğe dönüşmeyi planladıklarını, bu nedenle Makro Market’in 2013 sonunda planlanan halka arzını da askıya aldıklarını söyledi.

Makro Market, Uyum Gıda’da 4.54 milyon adet A grubu ve 23.86 milyon adet halka açık olmayan B grubu hisseyi 2.88 TL birim fiyat ile devralmak için geçen hafta sözleşme imzalamıştı. Buna göre Makro Market, Uyum’un yüzde 47.32’sine denk gelen paylarını 81.8 milyon liraya satın aldı.

Şirketler birleşecek

Hisse satışı ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Uyum Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İskender Keleş, hisse satış sürecinde başka alıcılarla görüşürken, neden Makro Market’i tercih ettikleri sorusu üzerine ise, “Tilkinin 20 lirasına arslanın 10 lirasını tercih ettik” diye konuştu.

İngiliz süpermarket zinciri Tesco’nun Türkiye’deki iştiraki Tesco Kipa Kasım ayı başında Uyum’da çoğunluk hissesinin satış yoluyla devralınmasına yönelik ön görüşmelere başladığını açıklamış, ay sonunda ise söz konusu görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı duyurulmuştu.

Halka arz ile ilgili planların açıklayan Şeref Songör, “Makro Market’i halka arz etmek yerine, iki şirketi birleştirerek daha değerli hale getirme yönünde bir çalışma yapabiliriz. Orta vadede bölgenin bir miktar daha istikrara kavuşmasıyla birlikte Ortadoğu’ya açılmayı planlıyoruz. Bunu Makro-Uyum ortak tüzel kişiliği olarak yapmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

2013 hedefi 250 mağazayı geçmek

Gelecek planlarıyla ilgili de bilgi veren Şeref Songör, 2013’te şu anda faaliyet göstermedikleri Ege’de de mağaza açmak istediklerini ve gelecek yıl Uyum ile birlikte toplamda 250 mağazanın üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, bugün itibarıyla 171 mağazası bulunan Makro Market, 55 mağazalı Uyum’da hisse alımı sonrası, mağaza sayısını 226’ya çıkarırken; böylece mağaza sayısı bakımından en büyük 5 market zinciri arasına girdi. Songör, Uyum’da hisse alımı ile Makro olarak 2013’te 1 milyar doların üzerinde ciro hedeflediklerini anlattı.

Günlük düşüşü değil yıl sonunda yatırımcının kârını önemsiyoruz
Hisse satışında fiyatın düşük belirlendiği ve insider trading iddiaları ile ilgili soruları da yanıtlayan Şeref Songör, “Hisse değerinin umulan seviyede olmadığını söyleyenleri olumlu karşılıyorum. Bu biraz da bizim pazarlık gücümüzü gösteriyor. Ancak burada bakılması gereken bundan sonra oluşacak sinerjik verimlilik. Biz anlık gelişmelerle ilgilenmeyeceğiz. Yılsonunda şirketin toplam değerini yükseltmeye yönelik çalışmalar içinde olup, yatırımcıları kârlı çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı