Gazete Vatan Logo

Türkiye’de e-ticarete yabancı kaldılar!

Türkiye’nin ilk moda e-ticaret sitesi Markafoni 30 Haziran’da kapanıyor. Markafoni’yi Türk ortaklardan satın alan Güney Afrikalı Nasper, Türkiye’de Letgo gibi markalarıyla büyüyeceğini açıkladı. Sektörde Markafoni’nin yerli rakipleriyle rekabet edemediği ve iyi yönetilemediği için kapandığı söyleniyor

Türkiye’de e-ticarete  yabancı kaldılar!

Türkiye’nin ilk moda e-ticaret sitesi Markafoni kapanıyor. 2008 yılında Sina Afra, Ahmet Sarı ve Tolga Tatari tarafından kurulan ve 2011 yılında yüzde 70’i, 2014 yılında da kalan hisselerinin tamamı Güney Afrikalı Naspers Grubu’na satılan Markafoni.com, 30 Haziran’da faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.

Beklenen gelişme

Naspers’dan yapılan açıklamada, Türkiye’deki yatırımın kapatılması kararının sadece Markafoni özelinde olduğunu, bunun da iş modellerinin diğer ülkelere göre farklı oluşundan kaynaklandığını belirtti. Açıklamada, kararın diğer Naspers şirketleri üzerinde bir etkisi olmadığının altı çizildi. Naspers, Türkiye’nin diğer iş kollarında iyi bir büyüme fırsatı sunduğunu, Letgo ve PayU şirketlerinde büyüme beklediklerini vurguladı.Sektörde Markafoni’nin yerli rakipleriyle rekabette zorlandığı ve iyi yönetilemediği için kapandığı ifade ediliyor. Sektör temsilcileri, “Markafoni sektördeki ilk moda sitesi... 2011 yılında 200 milyon dolar olduğu iddia edilen rekor bedele satıldı. Ancak Markafoni’yi alan Naspers operasyonu iyi yönetemedi. Yerli rakipler de artınca sıkıntıları büyüdü. Kapanma kararı sürpriz olmadı. Uzun zamandır bekleniyordu” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Afra: Soruların adresi ben değilim

Markafoni’nin kurucularından Sina Afra, kapanma kararının ardından açıklama yaptı. Afra, şunları söyledi: “Bu konuda bir bilgi kirliliği bulunduğunu gördüğüm için kısa bir açıklama yapmak istedim. Markafoni’yi 2008 yılında ortaklarım Tolga Tatari ve Ahmet Emre Sarı ile birlikte kurduk. Türkiye’de e-ticaret alanındaki standartları belirleyen ve bizler için halen çok büyük gurur vesilesi olan bir başarıya imza attık. Dünyanın önde gelen internet ve medya şirketlerinden Naspers, 2011’de Markafoni Grubu’nun çoğunluk hissesini aldı. 2011-2014 arasında Markafoni’nin cirosu 4 kat büyüdü. Markafoni’nin kurucu ortakları olarak 2014’te kalan hisselerimizin tamamını Naspers’a sattık ve şirketten tamamen ayrıldık. 2014’ten bu yana Markafoni ve yönetimiyle ilgili bir görevim, yetkim ve tasarrufum olmadı. Markafoni’nin faaliyetlerinin sona ermesinden üzüntü duymakla birlikte bu kararın sebeplerine ilişkin soruların doğru adresi olmadığımı hatırlatmak istedim.”

Haberin Devamı

Pazar büyüklüğü 30 milyar TL’yi aştı

TÜRKİYE Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) e-ticaret 2016 Pazar Büyüklüğü’ raporuna göre, e-ticaret pazarı geçen yıla oranla yüzde 24 büyüdü. Pazar 24.7 milyar TL’den

30.8 milyar TL ciroya ulaştı. Ciroda en büyük payı 11.3 milyar TL ile online perakende siteleri ve 10.1 milyar TL ile tatil-seyahat üstlendi. En hızlı büyüme ise yüzde 43 ile online özel alışveriş sitelerinde gerçekleşti.