Gazete Vatan Logo

Türkiye-BAE arasında uzay alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında yatırım alanında yeni bir sayfa açıldı. BAE’nin Türk ekonomisine yapmayı planladığı yatırımlar, İstanbul’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. BAE’den üç bakan ve çok sayıda CEO’nun katıldığı çalıştayda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çalıştay ile yeni bağlantılar ve somut projeler için ortam oluşturduklarını belirterek “Sanayi, yatırım ve teknoloji alanlarındaki iş birliğimize önemli katkılar sağlayacak.” dedi. Bakan Varank, daha güçlü ve sürdürülebilir ekonomiler için liderlerden talimat aldıklarının altını çizerek “Bu program, ticaretimizi çeşitlendirmemize ve yatırımları teşvik etmemize vesile olacak.” diye konuştu.

Türkiye-BAE arasında uzay alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber de iki ülke arasında sosyal, ekonomik, ticari ve kültürel bağ bulunduğuna işaret ederek çalıştayın hem Türkiye’nin hem de BAE’nin ekonomik büyümelerine katkı sağlayacağını, birçok öncelikli sektörde heyecan verici yatırım fırsatlarını keşfetmeyi amaçladığını söyledi.



YATIRIMLAR ETE KEMİĞE BÜRÜNÜYOR

BAE’nin Türkiye’ye yapacağı yatırımlar, ete kemiğe bürünüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde gerçekleşen görüşmeye, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Al Zeyoudi, BAE Halk Eğitimi ve İleri Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı Sarah Al Amiri, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Bakan Yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır da katıldı.



Yaklaşık bir saat süren heyetler arası görüşmenin ardından yatışım çalıştayına geçildi.

Haberin Devamı

Açılış konuşması yapan Bakan Varank, şunları söyledi:

İLİŞKİLER ÜST SEVİYEDE: Liderlerimiz arasındaki yoğun temaslar ikili ilişkilerimizin çok üst seviyeye gelmesinde önemli bir rol oynadı. Bu ziyaretin de sanayi, yatırım ve teknoloji alanlarındaki iş birliğimize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.

YENİ BAĞLANTILAR: Bugün aynı zamanda yenilenebilir enerji, otomotiv, petrokimya, makine, gıda, sağlık, e-Ticaret ve diğer pek çok sektörden firmalarımızla bir yatırım çalıştayı düzenliyoruz. Potansiyel iş birliği imkanları hep beraber değerlendireceğiz. Türk ve Birleşik Arap Emirlikli firmalarımız, kurumlarımızın yeni bağlantılar kurabilecek, somut projeler geliştirebilecek bir ortamlarını bugün burada oluşturmuş olduk.



DAHA GÜÇLÜ DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR: İnşallah, ticaretimizi çeşitlendirmemize ve yeni yatırımları teşvik etmemize bu program vesile olacak. Dostum Jaber ve ben daha güçlü, daha sürdürülebilir ekonomiler inşa etmek için elimizden gelen her şeyi yapmak üzere liderlerimizden talimat aldık.

Haberin Devamı



BAE Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Al Jaber de konuşmasında özetle şunları kaydetti:

Öncelikle BAE Yönetimi ve halkının Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve halkına en derin saygı ve sevgilerini ileterek sözlerime başlamak isterim. Ayrıca hem dostum hem de meslektaşım Sayın Bakan Mustafa Varank’a, BAE heyetini Türkiye’ye davet ettikleri ve bu son derece önemli toplantının gerçekleşmesine vesile oldukları için teşekkürlerimi sunarım. İstanbul’a ve bu güzel ülkeye iki ülke arasındaki güçlü bağları daha da güçlendirmek için tekrar gelmiş bulunmaktayız.

HEYECAN VERİCİ FIRSATLAR: BAE yönetiminin rehberliği ile uyumlu olarak bu toplantı, hem Türkiye’nin hem de BAE’nin ekonomik büyümelerine katkı sağlayacak birçok öncelikli sektörde heyecan verici yatırım fırsatlarını keşfetmeyi amaçlayan toplantılardan biridir. BAE ve Türkiye arasında onlarca yıldır yakın ve çok özel sosyal, ekonomik, ticari ve kültürel bağ var.

YENİ VE PARLAK AŞAMA: Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Majesteleri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın geçen Kasım ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaret, ikili ilişkimizde yeni ve parlak bir aşamaya işaret etti. İki ülke, halkları ve bölge için sürdürülebilir ekonomik büyüme için net bir vizyonu paylaşıyor. Rakamlar da bunu destekliyor.

Haberin Devamı