Gazete Vatan Logo

TRT payı iade edilebilir

Elektrik faturalarından kesilen TRT payının hesaplanmasında, kayıp enerji bedeli dikkate alınmayacak. TRT’nin aldığı pay yüzde 15-20 azalacak. Geçmişte yapılan kesintilerin iadesi söz konusu olabilir.

TRT payı iade edilebilir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik faturalarından yapılan TRT payı kesintisine ilişkin yeni bir duyuru yayınladı. Duyuruda, bundan böyle TRT’ye elektrik faturalarındaki kayıp enerji bedelleri üzerinden pay verilmeyeceği belirtildi.

Bunun nedeni olarak ise bir yargı kararı gösterildi. EPDK’nın verdiği bilgiye göre Danıştay 13. Dairesi, “kayıp enerji bedelinden TRT payı kesilmez” yönündeki Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul) kararına yönelik TRT’nin iptal talebini reddetti.

Yürütme durdurulmuştu

EPDK - Kurul, 2011 yılında kayıp enerji bedelinden TRT’ye pay ödenmeyeceği yönünde bir karar aldı. Danıştay, TRT’nin başvurusu üzerine Kurul kararının yürütmesini 26 Ekim 2011 tarihinde durdurdu. Bunun üzerine EPDK, davanın kesin sonucu alınıncaya kadar “kayıp enerjiden TRT payı kesilmeyeceği” yönündeki kararını askıya aldı.

Ancak Danıştay 13. Dairesi, bir süre önce hem daha önce alınmış yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı hem de TRT’nin EPDK kararıyla ilgili iptal talebini reddetti.

Haberin Devamı

Üç yıllık fazla ödeme iade

Danıştay’ın aldığı son karar sonrası, son 3 yıldır kayıp bedelleri üzerinden alınan TRT payının iadesi söz konusu olabilecek. TRT, elektrik üzerinden sadece 2013’te 800 milyon liraya yakın pay almıştı. Bunun yüzde 15-20’sine yakın kısmı kayıp enerji bedeli üzerinden hesaplanan tutardan oluşuyor. Bu da TRT’nin 2013 yılı elektrik faturalarından aldığı payın yaklaşık 120-160 milyon liralık kısmını geri ödemek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.

Kayıp enerjiden TRT payı alınmayacağına yönelik düzenlemenin askıya alındığı 2012, 2013 ve 2014 yılları ile 2015 yılının ilk 9 aylık dönemi dikkate alındığında, TRT’nin iade etmek durumunda kalabileceği tutar çok daha yüksek rakamlara ulaşıyor. (Dünya gazetesi)