Gazete Vatan Logo

TRT bandrol nedir, TRT bandrol ücreti ne kadar? Cep telefonu TRT payı ve cep telefonu bandrol ücreti…

Cep telefonu TRT bandrolü nedir, cep telefonu TRT payı arttı mı? Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, TRT kanunu uyarınca bandrole tabi elektronik cihazlardan alınan bandrol oranları artırıldı. Peki, cep telefonu TRT bandrolü oranı ne oldu? TRT bandrol nedir, TRT bandrol ücreti ne kadar?

TRT bandrol nedir, TRT bandrol ücreti ne kadar? Cep telefonu TRT payı ve cep telefonu bandrol ücreti…

TRT kanunu uyarınca bandrole tabi elektronik cihazlardan alınan bandrol oranları artırıldı. 'Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Bunların Dışında Kalan Radyo ve Televizyon Yayınlarını Almaya Yarayan Her Türlü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte Cep telefonu TRT bandrolü hakkında merak edilenler…

TRT BANDROL NEDİR, TRT BANDROL ÜCRETİ NEDİR?

Bandrol, satılan ürünün denetimde ve kontrollü olduğunu belirten, devlet tarafından verginin alındığını gösteren ve satılan şeylerin üzerine konulan etikete deniyor.

Ülkemizde, TRT bandrol ücretinin dayanağını 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu oluşturmaktadır.

Bandrol ücretleri, TRT yayını alabilen radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınmaktadır. Bu cihazları ithal edenler serbest dolaşıma girişinde bandrol almaya mecburdur. 

Bandrol Mükellefi:

3093 sayılı Kanunun 4/a maddesi uyarınca bandrole tabi cihazları imal ya da ithal edenler bandrol mükellefidir.

Haberin Devamı

Bandrole Tabi Cihazlar;

3093 sayılı Kanun uyarınca bu kanunda belirtilen cihazlar için bandrol ücreti ödenmesi ve bandrol alınması zorunludur.

Bu konuda güncel liste 2017/10628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018/11461 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmiştir.

Bandrol Ücreti Matrahı:

3093 sayılı Kanunun 4/a maddesi uyarınca bandrol ücreti matrahı; ithalatta, Gümrük Giriş Beyannamesindeki ÖTV hariç KDV, imalatta ise satış faturasındaki ÖTV hariç KDV matrahıdır.

Bandrol Ücreti Oranı;

Bu konuda güncel oranlar 2017/10628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2018/11461 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmiştir.

Bandrol Ücretinin Ödenmesi;

İthalatta bandrol ücreti, teminat mektubukarşılığında bandrol alanlar hariç gümrük idarelerince tahsil edilmektedir. 3093 sayılı Kanunun 5/g maddesi uyarınca teminat mektubu karşılığı bandrol alan ithalatçı firmalar ise bir ay içerisinde sattıkları cihazlardan 4 üncü maddenin (a) bendine göre tahsil ettikleri ücretleri en geç müteakip üçüncü ayın onuna kadar bir beyanname ile bildirerek aynı süre içerisinde ödemekle yükümlüdürler.

Haberin Devamı

Bandrole tabi cihaz imalatı gerçekleştiren firmalar satıştan önce alınması gereken bandrollerin bedelini peşin ödemeleri halinde, bu bedeli, satışı müteakip üçüncü ayın onuna kadar verilmesi gereken satış bildiriminde hesaplanan bandrol ücretinden mahsup etmekte, arada fark oluşması durumunda ilave bandrol ücretini aynı sürede ödemekle yükümlüdür.Teminat mektubu karşılığı bandrol alan imalatçı firmalar ise bir ay içerisinde sattıkları cihazlardan 4 üncü maddenin (a) bendine göre tahsil ettikleri bandrol ücretlerini en geç müteakip üçüncü ayın onuna kadar bir beyanname ile bildirerek aynı süre içerisinde ödemekle yükümlüdürler.

Hangi Durumda İdari Para cezası Uygulanır;

a) Bandrolsüz Satış Durumunda Uygulanacak İdari Para Cezası:

3093 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde; "Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazları imal edenler satıştan önce; ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecburdur." hükmüne yer verilmiştir.

Haberin Devamı

3093 sayılı Kanunda belirtilen cihazlar için yukarıda yer verilen madde uyarınca alınması zorunlu olan bandrollerin alınmayarak söz konusu cihazların bandrolsüz veya etiketsiz satışını yapan imalatçı veya ithalatçıya Kurum tarafından bandrolsüz veya etiketsiz satılan veya satışa arz edilen her cihaz için hesaplanan bandrol ücretinin iki katı tutarında idari para cezası verilir.

b) Bilgi ve Belge verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezası

Kurum tarafından istenilen bilgi ve belgelerin belirtilen süre içerisinde Kurumumuza gönderilmemesi durumunda 3093 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (f) fıkrası uyarınca 5.000 Türk lirasına kadar idari para cezası verilmekte olup bu tutar her yıl için belirlenen yeniden değerlendirme oranında arttırılmaktadır.

CEP TELEFONU TRT PAYI

Cep telefonlarında yüzde 10 olan oran yüzde 12'ye, akıllı kol saatlerinde yüzde 8 olan oran yüzde 14'e, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2 olan oran yüzde 4'e çıkartıldı.

Haberin Devamı

BİLGİSAYAR VE TABLETTE ORAN YÜZDE 4'E YÜKSELDİ

Televizyon, video kameralar ve radyolarda yüzde 16 olan oran sabit bırakılırken, cep telefonlarında yüzde 10 olan oran yüzde 12'ye, akıllı kol saatlerinde yüzde 8 olan oran yüzde 14'e, bilgisayar ve tablette ise yüzde 2 olan oran yüzde 4'e çıkartıldı.

YÜZDE 8'DEN YÜZDE 14'E ÇIKARILDI

Diğer cihazlarda ise (Radyolu ve/veya TV’li ışıldak, radyolu kulaklık, radyolu fotoğraf makinesi, radyolu adım sayar, radyolu kalemler, radyo ve/veya TV’li banyo sistemleri, navigasyon cihazları, radyo ve/veya TV eklentili koşu bantları, radyo ve/veya TV eklentili buzdolapları, DVD-VCD player ve benzerleri, cep tipi MP3/MP4 çalar ve benzerleri, ev sinema sistemleri, taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazları) yüzde 8 olan TRT bandrol payı yüzde 14'e çıkarıldı.