Gazete Vatan Logo

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında çarpıcı gelişme! Fiyatlar geri çekildi, kampanyalar geri dönüyor

Araba fiyatlarındaki köpük hükümetin attığı peş peşe atımlar sonrası geri çekilmeye başladı. Alınan kararlar doğrultusunda yatırım amaçlı araba alımının önüne geçildi. Bu durum sonrası sadece ihtiyacı olduğu için araba alıp satanlar pazarda kaldı. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak dikkat çeken detayların altını çizdi.

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında çarpıcı gelişme! Fiyatlar geri çekildi, kampanyalar geri dönüyor

Alican YILDIRIM / gazetevatan.com

Araba fiyatlarındaki anormal artış, hükümetin adımları sonrası son buldu. Kararlar sonrası yatarım amaçlı araba alımının önüne geçildi. Bu durum piyasadaki arzı azaltınca sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında geri çekilmeler başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, bilinmesi gereken detayların altını çizdi.

HÜKÜMET EN SON HANGİ ADIMLARI ATMIŞTI?

Hükümet tarafından en son şu adımlar atılmıştı: İlan sitelerinde ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ilanı vermek isteyenler, açık kimliklerini gizledikleri sahte hesaplar üzerinden ilan veremeyecek. Kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasaklandı. Emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecekler.

Haberin Devamı

İkinci el motorlu kara taşıtları ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmalarının yanı sıra, ilanın yayımlanmasından önce ilana konu ikinci el motorlu kara taşıtının veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapmakla yükümlü olacak. Mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLDİ

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, hükümet tarafından adımlar için değerlendirmelerde bulunarak, "Bakanlığımızın aldığı kararlar biz sektör temsilcileri ile istişare edilerek, sorunların kalıcı şekilde ortadan kaldırılması maksadıyla hayata geçirildi. Bu bir süreç. Şimdiye kadar alınan bu kararlarla otomobil bir yatırım aracı olmaktan çıkarıldı, kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişiler sektörden el çekti ve bu vesile ile reel kullanıcının otomobile erişimi geçmişe göre daha kolaylaştı. Öte yandan ikinci elde fiyat artışlarının önüne geçildi. Piyasamızın halen devam eden sürecin devamında, daha da sağlıklı şekilde seyrine devam edeceği kanaatindeyiz." dedi.

Haberin Devamı

SIFIR VE İKİNCİ EL ARABADA SON DURUM NE?

Sıfır ve ikinci el araba fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "İkinci el piyasasında kapsamı genişletilen 6+6 yönetmeliği ve sıfır araçta yaşanan bollaşmanın yarattığı eş zamanlı etkiyle, fiyat artışlarının önüne geçildi. Spekülatif fiyatlamalar ortadan kalktı ve bu manada istenen fazla tutarlar geri çekilmeye başladı. Fiyatlar olması gerektiği seviyeye geliyor. Sıfır otomobil ise döviz kuru, ÖTV gibi faktörlerden etkileniyor. ÖTV’de artış beklemiyoruz. Döviz kuruda bir süredir düşüyor veya belirli bir seviyede seyrediyor. Koşullar bu şekilde devam ettiği taktirde fiyatların sabit kalacağını söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ARAÇ ALIMINDA TALEP DÜŞTÜ

Yatırım amacıyla araç alınmasının bitirilmesinin ardından talebin düştüğünü ifade eden (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Şu an için hem sıfır hem ikinci el otomobilde düşük talep söz konusu. Yatırım veya kayıt dışı ticaret maksatlı araç alan kişilerin sektörden el çekmesi talebi etkiledi. Elbette bu durum bizler için önemli ve olumlu zira talep anlamında düşüş yaşansa da genel tabloya bakıldığında fiyatları olumsuz etkileyen ve sektörde iş işleyişini bozan ilk unsur olarak ciddi sorun teşkil ediyordu. Alınan kararlar neticesinde bu sorun önemli ölçüde ortadan kalkmış oldu. Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar sebebiyle reel kullanıcı da beklemeye geçmiş durumda. Önümüzdeki süreçte Krediye erişimin kolaylaşması halinde piyasa tekrar hareketlenecek, bakanlıklarımız tarafından alınan kararların etkisiyle de geçmişe göre daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir." dedi.

YIL SONU KAMPANYALARI GERİ DÖNÜYOR

Talebin azalmasıyla birlikte araç üreticilerinin yeniden yıl sonu kampanyaları yapabileceğine dikkat çeken Ertemel, "Sıfır otomobilde artan üretim ve mevcut düşük talep etkisiyle tıpkı pandemi öncesi dönemlerde her sene sonu tekrarlanan, yıl sonu ve gelecek yıl başını kapsayan dönemlerde markalar kendi bünyelerinde  düşük yada sıfır faizli kredi imkanı veya avantajlı indirimler gibi bazı kampanyalar düzenleyebilir. İkinci el otomobilde de mevcut düşük talep devam ettiği taktirde fiyatlarda geçmişe göre daha kolaylıklar sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı