Gazete Vatan Logo

Rusya iade ediyor ihracat geriliyor

Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede en büyük ihracat pazarı olan Rusya, çeşitli gerekçelerle ürünleri iade ederken ihracat da düşüyor. Geçen yıl 9 ayda 1 milyar 504 milyon dolar olan ihracat, bu yıl 1 milyar 270 milyon dolara geriledi.

Rusya iade ediyor ihracat geriliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının son dönemde azalış trendi içine girdiğini belirtti.

En büyük pazar Rusya

Yetkin, yazılı açıklamasında, geçen yıl Ocak-Eylül ayları arasında 1 milyar 504 milyon dolar olan Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 270 milyon dolara gerilediğini ifade etti. Yaş meyve ve sebzede en büyük ihracat pazarının Rusya olduğuna dikkati çeken Yetkin, “Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatı son dönemde azalış trendi içine girdi. Geçen yıla göre diğer pazarlara yaptığımız ihracat düşerken Rusya pazarına yaptığımız ihracatta miktar olarak artış olmuştur. Ancak ihracatta genelde yaşanan sıkıntı nedeniyle fiyatlar düştüğünden 550 milyon dolarlık ihracat bedeli azalmış ve 445 milyon dolara inmiştir” dedi.

En son narlar geldi

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği 4 ton nar ve 20 ton domatesi tehlikeli haşere bulunduğu gerekçesiyle iade ettiğini belirten Yetkin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ekim ayında da benzer bir olay olmuş ve yaklaşık 40 ton nar benzer gerekçeyle Türkiye’ye iade edilmiştir. Son olarak 3 gün önce Rusya, Türkiye’den ithal edilen 23.5 ton domatesin ve 23 ton greyfurtun tehlikeli haşere bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermemiştir. Geçmişte bu tür olaylar ilaç kalıntılarından dolayı yaşanırdı. Bu konuda alınan önlemler etkili olmuş ve son yıllarda önemli bir iade olayı yaşanmamıştır.”

Haberin Devamı