Gazete Vatan Logo

Patroniçe de para musluğunu kısacak!

Fed’in yeni Başkanı Janet Yellen ilk resmi konuşmasında, “Faizler uzun süre düşük kalacak. Tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya devam edeceğiz. Ekonomi ciddi kötüleşirse tahvil alımındaki azaltım durur” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yeni başkanı Janet Yellen, işsizlikteki düşüşe rağmen istihdam piyasasındaki toparlanmanın “tamamlanmaktan çok uzak” olduğunu ve ekonomideki genel iyileşme nedeniyle Fed’in tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmaya devam etmeyi öngördüğünü söyledi.

Fed’in başına geçmesinden bu yana ilk defa resmi değerlendirme yapan Yellen, Temsilciler Meclisi komitesinde yaptığı konuşmada, “Ekonomideki hareketlenme istihdam piyasasında ilerlemeyi destekliyor ancak istihdamdaki toparlanma tamamlanmaktan uzak. Fed küresel finansal piyasalardaki volatilitenin ABD ekonomisinin görünümüne belirgin risk oluşturmadığını düşünüyor. İstihdam piyasasındaki koşullar ve enflasyon iyileşmeye devam ederse, tahvil alımlarındaki yavaşlatmaya ölçülü adımlarla devam edebilir” dedi.

Piyasalarda son dönemde gözlenen oynaklığı yakından izlediklerini söyleyen Yellen, işsizlik verilerinin istihdama ilişkin tüm resmi görmemize yardım etmediğini, ABD’de enflasyonun yakın gelecekte yüzde 2’ye yaklaşacağını ve para politikasındaki devamlılığın sürdürüleceğini vurguladı. Yellen işsizlik oranı yüzde 6.5’in altına inene kadar faizin düşük seyredeceğini belirtti.

Janet Yellen, istihdam piyasasının sağlığına kavuşabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi ve selefinin tam istihdama ve fiyat istikrarını dönüşe yönelik politikalarını devam ettirme taahüdünde bulundu.

Uzun süreli işsizlik

Yellen, “6 aydan daha uzun süredir işsiz olanlar, işsiz sayısının normalden daha büyük bölümünü oluşturmaya devam ediyor ve yarı zamanlı çalışan ancak tam zamanlı işi tercih edenlerin sayısı çok yüksek kalmaya devam ediyor. Bu gözlemler, ABD istihdam piyasasını değerlendirirken, işsizlik oranından daha fazlasının düşünülmesinin öneminin altını çiziyor” dedi. Yellen ayrıca, Fed’in küresel piyasalardaki volatiliteyi “yakından takip ettiğini” ve bu safhada, kendi görüşlerinin, bu gelişmelerin ABD ekonomik görünümü için risk oluşturmadığı yönünde olduğunu belirtti.

DOLAR, YELLEN İLE DALGALANDI

Fed’in yeni Başkanı Janet Yellen’ın konuşma metni öncesi artan risk iştahı ve gelişmekte olan piyasalara girişlerle gerileyen dolar/TL, metnin yayınlanması ardından dalgalandı. ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, “Geçen haftanın ortasından beri genel olarak gelişmekte olan piyasalarda daha ılımlı bir seyir görülüyor. Yellen’ın açıklamaları doların değer kazanmasına neden oldu. Parite gerilerken, genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri de gün içindeki kazanımlarının bir kısmını verdi. Dolar/TL 2.1945’e kadar gerilemişken tekrar 2.2030’lara çıktı ama bu bile TL’nin önceki güne göre dolar karşısında değer kazandığımıza işaret ediyor. Yellen sonrası ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 2.6840’lardan yüzde 2.7240’a yükseldi. İçeride de bono faizlerinde de önceki güne göre hafif yükseliş yaşandı” dedi.

Haberin Devamı