Gazete Vatan Logo

Otobüs bilet fiyatlarındaki artışın nedeni ne? TOFED Genel Başkanı açıkladı

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hem kara yolu hem de hava yolu taşımacılığında bilet fiyatları sezon üstüne çıktı. Özellikle karayolu ulaşımında fiyatlar bayram öncesine göre yüzde 50 arttı. TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, otobüs yolculuğunu tercih edenlerin sayısının her geçen gün azaldığını dile getirerek, fiyatlardaki değişimin nedenlerini anlattı.

Otobüs bilet fiyatlarındaki artışın nedeni ne? TOFED Genel Başkanı açıkladı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Ramazan Bayramı tüm taşıma sektöründe olduğu kadar özellikle kara taşımacılığında da hareketliliğe neden oldu. Bayramda yolculuk yapacak olanların karşısına ise güncellenmiş bilet fiyatları çıktı. Fiyatlar, bir günde yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. Tepki çeken artış sonrası Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’ndan (TOFED) açıklama geldi.

Bilet fiyatlarındaki artışa ilişkin gazetevatan.com’a açıklamada bulunan TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan 4 ayda bir bilet fiyatı aldıklarını ifade ederek, yapılanın bir zam olmadığını söyledi ve örnekle açıkladı. Özcan, “Diyelim ki İstanbul'dan en yakın nere ise orası için 100 lira olarak bakanlıktan bilet fiyatını aldık. Biz bu fiyatı aldıktan sonra yolcu azalırsa, rekabet olduğu için bu fiyattan yüzde 30 düşüyoruz, yani 70 liraya kadar düşüş hakkımız var. 70 liradan bilet satmaya başlayınca, işlerin yoğun olduğu zamanda yani yaz sezonu, sömestr tatili ve bayram tatili gibi dönemlerde; bilet fiyatları en az 90-95 ile en fazla 100 liraya çıkabiliyor. 105 liraya bile bilet satamayız” dedi.

Haberin Devamı

"YAPILAN ZAM DEĞİL, NORMAL FİYAT"

Firmalar bilet fiyatlarını örnek verdiğim gibi 70 liraya düşüp, 100 liraya çıktığı zaman vatandaşta ‘eyvah biletlere zam geldi’ diye bir algı oluştuğunu dile getiren Özcan, “Firmaların sattığı bilet fiyatı zaten normal fiyat. Sadece bayramlarda ilave servis yapıldığı zaman, eğer dolu giden otobüs boş gelecekse şartlara göre, yolcuları haberdar ederek 150 liraya kadar dönüş farkı alabilirler. Şimdi bir şey çıkardılar bilet fiyatların yüzde 60 zam geldi diye. Eğer böyle bir şey gerçek olsa tüm yetkililer hemen önlem alır. Yüzde 60 zam olsa 500 liralık bir bilete 300 lira daha eklemek olur. Bu da bilet fiyatını 800 liraya çıkarır. Böyle bir zamla bilet satılır mı? Zaten tarifenin üzerinde bilet düzenleyen firmalara cezai işlem uygulanıyor. Tarifede bize uygun görülenin dışına çıkmıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KAMU TAŞIMACILIĞI İLE REKABET EDİYORUZ"

Özcan, karayolu taşımacılığının rakibinin kamu ulaşım araçları olduğunun altını çizerek, “Özel sektör kamu ile rekabet edebilir mi? Hava yolu, raylı sistem ve deniz taşımacılığı ile rekabet ediyoruz. Bunların çoğunun işletmesi de kamunun elinde.  Bugün Trabzon’a 600 liraya bilet satılıyor, uçak bilet ise 750 lira.  Ankara, İzmit, Adapazarı, Eskişehir ve Konya illerinde raylı sistemle rekabet ediyoruz. Hatlarımız azaldı. İstanbul otogarında her sene normal şartlarda 1600-1700 otobüs bayramlarda ise 2500 otobüs seferi yapılıyordu. Bugün ise 900-1050-1100 otobüs seferi ancak yapılabiliyor. Yolcular azaldı, ekonomik olarak da iyi değiliz zaten. Yani böyle bir ortamda yüzde 60 zam korkunç bir şey olur. Söylentiler tamamen hayalidir” dedi.

Haberin Devamı

"BAKANLIKTAN 4 AYDA BİR FİYAT ALIYORUZ"

Gündem zam diye yansıyanın aslında zaten olması gereken fiyat olduğunu ve döneme göre güncellendiğini belirten Özcan, “Firmalar bakanlıktan aldığı fiyat 4 ay geçerli oluyor, 4 ay sonra yeniden fiyat alınıyor. Zaten mazota yine zam gelecek. Eğer rakiplerimizde devlet desteği olmasa şu şartlarda asla yolcu taşımacılığı yapamaz. Biz büyük fedakarlıkla bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu.  

SADECE İSTANBUL’DA YÜZDE 40 YOLCU AZALMASI VAR 

“Sadece İstanbul en az yüzde 40 yolcu azalması var. Bu durumda bile Bakanlığın uygun gördüğü fiyat üzerine 5 kuruş dahi koyup satış yapamayız. Çünkü Ulaştırma Bakanlığı'nın kontrolündeyiz” diyen Özcan şunları söyledi:  

Haberin Devamı

“Ulaştırma Bakanlığı'nın 4 tane birimi var; deniz, hava ve demiryolu ve karayolu. Bunların hepsi bakanlığa bağlı ama karayolu hariç hepsi devlet desteği ile faaliyet gösteriyor. Bakanlığın bize de destek vermesi gerekiyor. Ayrıca bu saydıklarımdan köprü parası ve otoban parası da alınmıyor ama bizden alınıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü zorunlu olmaktan çıkarılmalı. 70 kilometre fazla gidip fazla geliyoruz. Hiç değilse FSM'de trafiğin yoğun olmadığı zamanlarda geçiş izni verilmelidir. İzmit, Bursa, Adapazarı yolcumuzu kaybettik biz. Trenle diyelim ki 2 saatte giderken ben de bu yol uzaması nedeniyle 4 saatte gidersem yolcu beni neden tercih etsin.”

Birol Özcan, bayram sonrasında yaz sezonunun başlamasıyla birlikte yolcu hareketliliği beklendiğinden, yolcu bilet fiyatlarında önemli düşüş yaşanabileceğini de bildirdi.