Gazete Vatan Logo

Ramazan pidesinde gramaj oyunu! 'İzlemeye aldık' dedi ve fırsatçıların yöntemini açıkladı

İftar sofralarının vazgeçilmezlerden biri olan ramazan pidesinde, gramaj hilesi yapıldığı belirlendi. Pideyi 300 gram yerine 450 gram üreten bazı fırınlar, fiyatlarda da artışa gitti. Gramajdaki değişim ise dikkatlerden kaçmadı.

Ramazan pidesinde gramaj oyunu! 'İzlemeye aldık' dedi ve fırsatçıların yöntemini açıkladı

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Türkiye genelinde ramazan pidesinde 300 gramın 10 lira olacağı, kilogram fiyatın ise 33 lira olması kararlaştırıldı. Fakat ramazan pidesinde haksız kazanç sağlamaya yönelik fırsatçılık yapıldığına ilişkin şikayetler arttı. Bazı pide üreticilerinin gramajdan hile yaptığı, denetim kuruluşlarının ise görevini yapmadığı ortaya çıktı.

Pideyi 300 gram yerine 450 gram üreten bazı fırınlar, 15 liradan satış yapmaya başladı. Yapılan denetimlerde ise her bir pidenin ortalama 30 gram daha eksik gramajda olduğu tespit edildi.

"EKMEKTE DE FIRSATÇILIK SÖZ KONUSU"

Ramazan pidesindeki fırsatçılığa tepki gösteren Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin, “Benzer durumlara sadece ramazan ayında rastlamadıklarını dile getirerek, “Gramaj oyunları sadece ramazan pidesinde uygulanan bir haksız kazanç kapısı değil. Aynı fırsatçılığın ekmekte de yapıldığını biliyoruz. Ramazanda aylarında pideyi de diğer temel gıda maddeleri yanında izlemeye alıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız ramazan ayı sonrasında da ekmekle ilgili devam ettireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

"ZAMLARI BAHANE EDİP, FİYAT ARTIRAN VAR"

Fırsatçılığın son yıllarda olağanüstü boyutta arttığını dile getiren Engin, “Enerji ve akaryakıt zamlarına paralel yapılan artışların yanında, fırsatçılar tarafından da fahiş fiyat uygulamasına gidiliyor. Akaryakıt ürünlerinde yapılan indirimler fiyatlara yansıtılmadığı gibi, yeni artışlarda fırsata dönüştürülerek haksız kazanç elde edilmeye devam ediliyor.

Özellikle de temel tüketim maddelerindeki fiyat artışlarının ölçüsüz bir biçimde devam etmesine dur denilmelidir. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ile yetkileri arasında olan denetimler bu duruma acilen el atmalıdır” ifadelerini kullandı.

"HEMEN ALO 175 ARAYIN"

"Yaptığımız incelenme ve araştırmalarda gramaj oyunlarının yaygın bir şekilde yapıldığını tespit edebiliyoruz” diyen Engin, böyle bir durumu fark eden vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Tüketicilerimiz satın aldıkları pide, ekmek gibi temel gıda maddelerinin satış fişlerini alıp, ürünü bir başka yerde tarttırarak durum tespiti yapabilirler. Herhangi bir gramaj eksikliği olması durumunda ilgili belediyeden ve Ticaret Bakanlığının ALO 175'i arayarak denetim talebinde bulunmalıdır. Ayrıca, tüketici derneklerinden yardım isteyebilirler. Esas olarak da eksik gramajlı ürün satan yerlerden alışveriş yapmayı hemen bırakıp, satın almama güçlerini kullanmalıdırlar.”

Haberin Devamı

Engin, denetim kuruluşlarının ise görevini yapmadığını belirterek, “Bu haksız uygulamalar karşısında artık bıçağın kemiğe dayanmaktan öteye geçtiğini, yaşamımızı olumsuz etkileyen tüm haksız ve hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Yetkilileri tüketiciyi canından bezdiren tüm bu haksız durumlara karşı adil, erişilebilir ve sürdürülebilir bir çalışma yapmaya davet ediyoruz” dedi.