Gazete Vatan Logo

EYT'liye düşük maaş! Dikkat çeken SGK detayı ortaya çıktı

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, milyonlarca kişi emeklilik için harekete geçti. Emekliliğe hak kazanıp çalışmaya devam eden bazı EYT'liler ise; düşük maaş şartıyla yeniden işe başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, SGK tarafından yapılan açıklamaya dikkat çekerek EYT'lileri düşük maaşla işe başlatan işveren hakkında inceleme başlatılacağını ifade etti.

EYT'liye düşük maaş! Dikkat çeken SGK detayı ortaya çıktı

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardın milyonlarca kişi emekli olmak için başvuru yaptı. Nisan ayı ile birlikte emekli olan vatandaşlar ilk maaşlarını almaya hazırlanıyor. Aynı işyerinde  tekrar işe başlayan EYT'liler ise; düşük maaş alma riski ile karşı karşıya kaldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. EYT'lileri aynı işyerinde düşük maaşlı olarak işe başlatan işverenlerin SGK tarafından inceleme geçireceğini ifade Bal, konuyla ilgili detayları aktardı.

EMEKLİLİK KODUYLA ÇIKIŞ YAPILMASI GEREKİYOR

EYT'lilerin işten çıkış işlemi başlatırken dikkat etmesi gereken detaylara vurgun yapan Murat Bal, "Öncelikle işten çıkışın emeklilik koduyla yapılması gerekiyor. Emeklilik koduyla yapılmayan işten çıkışlarda daha sonrasında tekrar düzeltmeye ihtiyaç duyuluyor. Emeklilik işlemleri maalesef başlamıyor." diye konuştu. 

BORÇLAR TEMİZLENMELİ

Murat Bal, konuyla ilgili sözlerine şu şekilde devam etti: Bunun haricinde eğer kişilerin başka sosyal güvenlik kurumlarında çalışması varsa mesela Bağ-Kur bu başvuruyu yapmadan önce mutlaka Bağ-Kur prim borcu olmaması gerekiyor. Yani borçların temizlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

PRİM İNDİRİMİ SAĞLANACAK

EYT'lilerin tekrar işe girişlerinde işverene prim indirimi sağlanacağını ifade eden SGK Uzmanı Bal, "İşten çıkıştan itibaren eğer kişi çalışmaya devam edecekse çıkıştan itibaren 30 gün içerisinde aynı iş yerine tekrar girerse sosyal güvenlik destekleme primlerinde bir indirim sağlanıyor. Ama 30 gün geçtiği zaman indirimden faydalanamıyor. Bu da çalışmaya devam edecek kişiler için önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Eğer devam edeceklerse mutlaka bunu gözetmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

KDF DEVREYE GİRDİ

Tazminat ödemekte zorlanacak olan işverenlerin KDF'den yararlanabileceğini ifade eden Bal, "Tazminatlarla alakalı olarak; Kredi Garanti Fonu devreye girdi. İşverenlerimiz burada bu fonu kullanarak tazminatları ödeyebilirler." dedi.

Haberin Devamı

"EYT'LİYİ DÜŞÜK MAAŞLA TEKRAR İŞE BAŞLATANA İNCELEME"

EYT'lileri tekrardan düşük maaşla işe başlatan işverenlerin SGK tarafından inceleme tabi tutulacağını ifade eden Murat Bal, "EYT'linin emekli olma hakkını kullandıktan sonra aynı işyerine başlayıp maaşının düşmesiyle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu bir yazı yayımladı. Eğer kişi işten ayrıldıktan sonra tekrar emekli olarak işe başladığında maaşında düşüklük olursa o zaman SGK işverenden bir savunma isteyecek. Bir inceleme gibi düşünebiliriz bu uygulamayı. EYT'linin maaşının neden düşük olduğuna dair sorumlu kişi açıklama yapmak zorunda kalacak." şeklinde konuştu.

İŞVERİNİN DÜŞÜK MAAŞLA İŞE BAŞLATMA HAKKI VAR

SGK'nın bu uygulamayla birlikte mağduriyetlerin önüne geçmek istediğini ifade eden Bal, "SGK bu konuda mağduriyetlerin yaşanmaması için böyle bir adım attı. Bu konunun üzerine bu şekilde gidiyor. Bizim iş kanunlarına göre emeklilik ile birlikte iş akdi neticelenir. Eğer kişi çalışmaya devam edecekse yeni bir iş akdi oluşur. Dolayısıyla o yeni iş akdinin kuralları da kendi içerisinde belirlenir. Yani ücretin önceden düşük sonradan yüksek veya önceden yüksek sonradan düşük olması bunlar iş sözleşmelerinden olabilir. Bunun önüne geçmek için Sosyal Güvenlik Kurumu inceleme başlatacağını deklare etti." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"İŞVEREN EYT'LİYİ TEKRAR İŞE ALMAYABİLİR"

Emekli olmak isteyen çalışanın kendi isteğiyle işten çıktığına vurgu yapan Bal, işverenin emekli olan çalışanı tekrar işe alma zorunluluğu almadığını vurguladı. Bal, "İşveren emekli olan çalışanı tekrardan işe başlatmayabilir. Çünkü yeni bir iş akdi kuruluyor. Yeni bir iş akdi bu bağlamda tarafların karşılıklı rızasıyla oluşur. Dolayısıyla eğer emekli olduktan sonra şahıs çalışmaya devam etmek istemiyorsa istemeyebilir. İşveren de çalışanla devam etmek istemiyorsa o da aynı şekilde devam etmeyebilir." diye konuştu.