Gazete Vatan Logo

Orta gelirlilere yeni evim kampanyası ne zaman başlayacak? Orta gelirli konut kampanyası şartları neler, hangi illere yapılacak?

Orta gelirli vatandaşlara yeni TOKİ projesi sunuldu. Ekonomi Bakanı Nureddin Nebatı yaptığı açıklamada “Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir. Birincisi, tamamlanmış konutlar. İkincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, Üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar” diyerek “İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.” İfadesini kullandı. Bakanın açıklaması sonrası Orta gelirli konut kampanyası şartları neler, Orta gelirlilere yeni evim kampanyası ne zaman başlayacak? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Orta gelirlilere yeni evim kampanyası ne zaman başlayacak? Orta gelirli konut kampanyası şartları neler, hangi illere yapılacak?

Yeni konut kampanyasında sona gelindi. Bakan Kurum ve Bakan Nebati konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik uzun süreli devam edecek yepyeni bir proje hayata geçiyor. Bakan yaptığı açıklamada “Yeni Evim Yeni Programı piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı faiz ve kar payı ile ve vade yapısı ilk 3 yıl Bakanlığımız katkısı ile ödeme kolaylığı kredi vadesi boyunca hanehalkının geliri ile uyumlu bir ödeme planı sunduğumuz Yeni Evim Programını hazırladık.” dedi. Peki, Orta gelirlilere yeni evim kampanyası ne zaman başlayacak? Orta gelirli konut kampanyası şartları neler, hangi illere yapılacak?

YENİ EVİM KONUT FİNANSMAN PROGRAMI NEDİR, HANGİ İLLERE YAPILACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte çalışarak, gelir düzeyi ve konut fiyatlarının genel seyri açısından ülkemizi 3 bölgede ele aldık.  

Programımız kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Programımız çerçevesinde bankalarımız ve katılım finans kurumlarımız tarafından sağlanacak finansman tutarları: 

  1. Bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon TL
  2. Bölgedeki illerimizde en çok 3 milyon TL
  3. Bölgedeki illerimiz için ise en çok 2 milyon TL’dir.

 

ORTA GELİRLİLERE YENİ EVİM KAMPANYASI ŞARTLARI NELER?

Programımız kapsamında sağlanacak finansman sıfır konutlara yöneliktir.

Programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam gelirini dikkate alınıyor.

Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir.

Ayrıca, 1. Bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. Bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacak.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

ORTA GELİRLİLERE KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK, ASGARİ PEŞİNAT ORANI NE?

Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir.

Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları %0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacaktır.

Haberin Devamı

Vatandaşlar ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır.  

Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır.

Sağlayacak bu katkı ile ilk üç sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece vatandaşlar konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacak.

ORTA GELİRLİ TOKİ KONUŞ BAŞVURUSU NE ZAMAN?

16 Ocak itibariyle, kuracağımız web sitesinde, vatandaşımız, “Yeni Evim Kampanyamıza” dair tüm gelişmeleri ve detayları takip edebilecekler.