Gazete Vatan Logo

Önce Koç sınıf atladı

Koç Holding, Sıfırcı Hoca’lardan notu kaptı

Koç Holding, erken davrandı ve Sıfırcı Hoca’lardan kıskandıracak notu kaptı. Moody’s ve S&P, Koç’un kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkardı

Türkiye, Sıfırcı Hoca’lardan not artışı beklerken, Koç Holding erken davrandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Batan ülkelerin kredi puanını 6 basamak yükseltiyorlar, Türkiye’nin puanını ise gıdım gıdım artırıyorlar’ diye eleştiri oklarını yönelttiği uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin en büyük holdinglerinden Koç Grubu’na tam not verdi.

Stratejilerine övgü

Koç Holding, Moody’s ve Standard&Poor’s’un (S&P) ‘yatırım yapılabilir’ notuna Türkiye’den önce kavuştu. ‘Sıfırcı Hoca’lar, Koç Holding’in kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ olarak belirledi. Koç, böylece S&P ve Moody’s’den aynı anda ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinde not alan ilk Türk holding oldu.

Moody’s, Koç Holding’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu ‘Baa3’, görünümünü ‘pozitif’ olarak belirledi. S&P de uzun vadeli kurumsal kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-’, görünümünü de ‘durağan’ olarak teyit etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yapılan açıklamada, Koç Holding’in elde ettiği başarılı sonuçta, ‘etkin risk yönetimi uygulamalarının, farklı sektör ve coğrafyalardaki güçlü pozisyonu ile sağlamış olduğu dengeli portföy yapısının, kurumsal yönetim stratejilerine verilen önemin, başarılı yönetim yapısının ve şirketin güçlü finansal profilinin önemli rol oynadığı belirtildi.

Moody’s’den yapılan açıklamada, Koç Holding için tayin edilen ‘pozitif’ görünümün Türkiye’deki olumlu iş ortamının ve grubun yer aldığı sektörlerdeki lider pozisyonlarının bir yansıması olduğuna dikkat çekildi.

Yeni açılımlar yaratıyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler ve Türk şirketlerinin başarılı performansları, şirketlerimizin sermaye piyasalarından daha olumlu koşullarla faydalanabilmeleri açısından yeni açılımlar yaratıyor” dedi. Bu kapsamda son dönemde Koç Topluluğu şirketlerinden Yapı Kredi Bankası, Tüpraş ve Arçelik’in başarılı tahvil ihraçları gerçekleştirdiğini hatırlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel sektör tahvil ihraçları şirketlerimize bir yandan daha uygun koşullarda borçlanma imkanı sağlarken bir yandan da finansman kaynaklarını çeşitlendirme ve vadelerini uzatma imkanı yaratıyor. Hazine Müsteşarlığımız tarafından uzun yıllardır gerçekleştirilen başarılı borçlanmalar da Türk şirketlerine olan ilginin artmasını sağlıyor. Daha uzun vadeli borçlanma imkanlarına erişebilmeyi mümkün kılıyor.“

İlk Türk holdingi olduk, gururluyuz

Koç Holding’in her zaman Türkiye’ye örnek ve öncü olma felsefesi ile çalışmalarını gerçekleştirdiğini vurgulayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, şunları kaydetti: “S&P ve Moody’s’den aynı anda ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinde not alan ilk Türk holding şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye’de 86 yıldır verimli ve uzun vadeli çalışmalara odaklanan Koç Topluluğu’nun bu başarısının ülkemiz için de önemli bir örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı