Gazete Vatan Logo

Nakit 26, temassız 9 saniye!

Temassız kartların kullanımı giderek artıyor

Nakit 26, temassız 9 saniye!

BKM verilerine göre, temassız kartlarla ödeme 9 saniyede tamamlanırken nakit ödemeler 26 saniye sürüyor.

Bankacılık sektöründe hızlı ve kolay ödeme imkanı sunması ile öne çıkan temassız kartların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, 35 TL’nin altındaki işlemlerde, şifre girmeden daha hızlı ödeme yapma imkanı sağlayan temassız kart sayısı 2011 yılında 3.4 milyon adetten 6.3 milyon adede çıktı. 2012 yılı sonunda ise yüzde 61 artışla, 10.3 milyon adede yükseldi. Bu kartların 1.4 milyonunu ön ödemeli banka kartları, 8.9 milyonunu ise kredi kartları oluşturdu. Bugün, toplam 54 milyon kredi kartının yüzde 16’sı ile temassız ödeme gerçekleştirilebiliyor.

35 TL’nin altındaki alışverişlerde, kartı POS’a yaklaştırmanın yeterli olduğu temassız ödemeler, nakit ile ödemelere göre çok daha kısa sürede gerçekleşiyor. Araştırma sonuçlarına göre nakit ödemeler 26 saniyede, banka veya kredi kartı ile ödemeler 16 saniyede gerçekleştirilirken, temassız ödemeler sadece 9 saniyede tamamlanıyor.

En çok markette çok kullanılıyor

2012 yılında temassız alışveriş tutarının yüzde 67 oranındaki bölümü marketlerde gerçekleşirken, bu sektörü yüzde 14 oranı ile yemek ödemeleri takip ediyor. Marketlerde gerçekleşen temassız ödemelerde ortalama 17.2 TL’lik alışveriş yapılırken, yemek ödemelerinde ortalama işlem tutarının 5.4 TL olduğu göze çarpıyor.

Haberin Devamı