Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! Rezervlerde tırmanış sürüyor

Merkez Bankası rezervleri, mayıs sonundan bu yana 42,9 milyar dolar artarak 141,4 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Merkez Bankası'ndan yeni rekor! Rezervlerde tırmanış sürüyor

Türkiye ekonomisindeki yükselişin öncü göstergelerinden olan Merkez Bankası'nın brüt rezervlerindeki yükseliş devam ediyor. Her hafta yeni rekor kıran brüt döviz rezervleri bu hafta da 141.4 milyar dolara yükseldi.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ 300 PUANIN ALTINA İNDİ

Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına indi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Murat Ferman açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rezerv teorisi ekonomide güven ve algı ile doğrudan alakalıdır. Bu Merkez Bankası’nın gücünü gösterme bakımından önem taşıyor. Rezervler ne kadar güçlüyse Merkez Banka’larının rezervleri politika üretebilmeleri kabiliyeti bakımından önemli. Bunun bir algı etkisi, beklenti yönetimi etkisi var.

Yakın dönemde rezervlerle ilgili kamuoyunda dışarıya da yansıyan yerli yersiz, tartışılmaya muhtaç, algı düzeyinde beklenti yönetimi düzeyinde olumlu işaretler vermeyen tartışmalar olmuştu.

Merkez Bankaları pandemi öncesinde kendi rezervlerini, altınlarını farklı yerlerde, Alman Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nda ABD Merkez Bankası’nda saklarlardı. TCMB’nin de aralarında olduğu Merkez Bankaları bunları kendi bünyelerine taşıdılar. Yabancı bankalarda da rezervler tutuluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ekonomik bakımdan daha sağlam, daha güvence veren yapıya ulaşması bakımından rezerv miktarının artması önemli. Rezervlerin kalitesi de önemli. Bir baş parmak kuralı. Bu rezervlerin ne kadar özkaynak ise, altın gibi değerli unsurlarla kompozisyonu da önemli. Türkiye’de rezervler artmıştır. Bu bankalarımızın yabancı kaynaklardan döviz bulma konusunda daha rahat hareket ettiklerini gösterir. Bu işin içerisinde swap meselesi de var. Bunlar Merkez Bankası’nın öz varlıkları olmamakla beraber kullanılabilen rezervler içerisinde yer alır.

CDS’te Türkiye hak etmediği bir risk primi ile geçtiğimiz dönemlerde 700 baz puana kadar inanılmaz bir risk primi taşıyordu. Bu aşağı indi. 300 baz puan gene yüksek bir puan. Türkiye iyiye doğru gittikçe durum düzelir. Bu durumun düzeldiğine dair yapılacak çok iş vardır.

Haberin Devamı

Moody’s’in değerlendirme yapması bekleniyor. Ümit edilir ki çok zaman geçmeden bu olumlu sinyallerin de açtığı patikada derecelendirme kuruluşları yatırım yapılabilir düzeyde notlarımızı gözden geçireceklerdir.”