Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası gelecek için rotayı çizdi! Tam not aldı

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, fiyat istikrarını sağlamada kararlı olduklarını, faiz artırımının yanı sıra parasal ve miktarsal sıkılaştırma araçlarını kullanacaklarını söyledi. İşte Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın açıklamalarından dikkat çeken detaylar...

Merkez Bankası gelecek için rotayı çizdi! Tam not aldı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye’nin dezenflasyon ve istikrar dönemleri öncesinde bir geçiş sürecinde olduğunu, döviz kurunda gözlenen düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin sonucunda enflasyonun kısa vadede geçici bir yükseliş göstereceğini, 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren ise belirgin şekilde düşüşe geçeceğini söyledi.

TEMEL AMACIMIZ FİYAT İSTİKRARI

Merkez Bankası, 2023 yılının üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Raporun açıklandığı toplantı vesilesiyle atandığından bu yana basına ilk sunumunu gerçekleştiren Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan şöyle konuştu: “Merkez Bankası’nda temel amacımız fiyat istikrarıdır.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip ediyoruz. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz. Öngördüğümüz dezenflasyon ve istikrar dönemleri öncesinde bir geçiş sürecindeyiz.

Haberin Devamı

Döviz kurunda gözlenen düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin sonucunda enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir. Faiz artırım kararlarımız, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023’ün sonunda ve özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız. 2025 yılı sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken, öngörülebilirlik artacaktır.”

ÇIPA, ATALETİ KIRACAK

Erkan şunları kaydetti: “Enflasyondaki ataletin kırılması beklentilerin çıpalanmasına bağlıdır. Dezenflasyona geçiş döneminde, parasal sıkılaştırmanın öngörülebilirliği sağlaması ve birikimli etkileriyle talebi dengelemesini bekliyoruz. Dezenflasyon dönemi ise enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasıyla hızlanacaktır.”

REZERVLER ARTIYOR

Merkez Bankası uluslararası rezervlerinin, haziran ayından itibaren güçlü bir artış gösterdiğini vurgulayan Erkan, “Brüt uluslararası rezervler, 2022 yılı sonu itibarıyla 128,8 milyar dolar seviyesinden, mayıs sonunda 98,5 milyar dolara gerilemiştir. Rezervlerimiz 14 Temmuz itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar artmış ve 113 milyar doların üzerine yükselmiştir” dedi. Erkan, mayısta 700 puanı aşan ülke risk priminin de haziranda düşüşe geçerek 435 puana gerilediğini, bu süreçte ülkeye 1.5 milyar doları aşan net portföy girişi olduğunu sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BAĞIMSIZLIK VE ŞEFFAFLIK VURGUSU

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, özetle şu mesajları verdi: - Bir kur seviyesi hedeflemiyoruz ancak kurdaki aşırılığı ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası’nın görev tanımındadır.

200 liradan daha yüksek banknot üstünde çalışmıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tamamıyla bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar veri odaklı, şeffaf ve öngörülebilir bir şekilde atılacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten para politikasında değişim de söz konusudur. Aksiyonlarımızdan da bu bellidir.
- Merkez Bankası Başkanı olarak benden hiçbir zaman hiçbir siyasi açıklama almayacaksınız.

Haberin Devamı

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 58

Merkez Bankası’nın tahminleri: Gıda enflasyonunun 2023 yılını yüzde 61,5 seviyesinde, 2024 yılını ise yüzde 35 düzeyinde tamamlayacağı tahmin edildi.  2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22.3’ten yüzde 58’e yükseltildi.
- 2024 yıl sonu tahmini yüzde 33’e güncellendi. 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 15’e gerileyeceği tahmin edildi. Tahmin patikasındaki revizyon, 2023 yıl sonu için 35,7 puan, 2024 yıl sonu için ise 24,2 puan oldu.

İLK SUNUMUNDAN ‘BAŞARILI’ NOT ALDI

Merkez Bankası’nın 9 Haziran’da yeni başkanı olan Hafize Gaye Erkan’ın, atanmasının ardından dün yaptığı ilk sunumu piyasa aktörleri cephesinden olumlu karşılık buldu. Piyasa analistleri rasyonel zemine oturan ve gerçekçi rakamlarla yapılan tahminleri ve gelecek beklentilerini pozitif adım olarak değerlendirdi. Dünkü toplantının Merkez Bankası’nın ve yeni başkanın kredibilitesini önemli oranda artırdığı ifade edildi. Toplantıya, Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Erkan’ın kendine güvenli, rakamlara hakim, çalışılmış, etkili ve bir o kadar da sakin bir dille verdiği mesajlar hakim oldu. Teknik sorulara verdiği cevapları ortada bırakmaması ve konunun en ince teknik detayına kadar inmesi de Erkan’ın konulara olan hakimiyeti tarafında olumlu hava yansıttı.

Haberin Devamı

Piyasa tarafındaki genel görüş, başarılı bir sunum gerçekleştirdiği yönünde olurken; asıl önemli safhanın bundan sonrasında piyasada atılacak adımların, çizilen projeksiyon ile ne kadar uyumlu olup olmayacağı konusu oldu.

İÇ TALEP DENGELENECEK

Enflasyonun, ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85,5’ten haziran ayı itibarıyla yüzde 38,2’ye gerilediğini, bu gerilemede, döviz kurundaki istikrarın ve gerilemeye bağlayan küresel emtia fiyatlarının etkili olduğunu belirten Başkan Erkan, bununla birlikte yurt içi talepteki güçlü seyrin enflasyonun güçlenmesine neden olduğunu ifade etti.

Erkan, “Bu nedenle seçici kredi sıkılaştırması kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Bu doğrultuda, taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırını yüzde 2’ye indirdik. Yatırım, ihracat, tarım ve esnaf kategorileri dışında kalan diğer ticari kredilerde yüzde 3 olan büyüme sınırını yüzde 2,5’e çektik. Kredi kartı nakit kullanımları ve kredi mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranlarını da yükselterek iç talebin dengelenmesini destekliyoruz” dedi.

SİSTEMDEN 450-500 MİLYAR TL ÇEKİLECEK

Hazirandaki PPK kararından önce politika faizi yüzde 8,5 iken mevduat faizinin ortalamada yüzde 40’ın üzerine çıktığını hatırlatan Erkan, “Haziran PPK kararının parçası olarak, faiz artırımının yanı sıra, sadeleşme sürecinin ilk adımını mevduatlarda, menkul kıymet tesisi uygulaması ile devreye aldık. Akabinde 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yaklaşık 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine gelmiştir. Mevduat faizleri enflasyon beklentileriyle daha uyumlu seviyelere geldi. Bununla birlikte, mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasını da önemsiyoruz. Bu nedenle Türk Lirası likiditenin dengesini gözeterek, miktarsal sıkılaştırma yapılmasına karar verdik. Böylelikle sistemde biriken fazla likidite, zorunlu karşılıklar yoluyla sterilize edilecektir. Etki analizlerine göre, değişiklik ile sistemden 450 milyar TL ile 500 milyar TL arasında likidite çekilmiş olacak” dedi.

KKM’DE YENİ ZİRVE

BDDK 21 Temmuz haftasına ilişkin bankacılık verilerini açıkladı. Buna göre kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 3 trilyon 73 milyar 905 milyon liraya ulaşarak yeni zirvesini gördü. 21 Temmuz haftasında KKM hesapları 111 milyar 630 milyon lira arttı.

MERKEZ BANKASI’NDA YARDIMCILAR DEĞİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda yeni başkan yardımcıları atandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararla Merkez Bankası başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı. Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan, Merkez Bankası başkan yardımcısı olarak atandı.