Gazete Vatan Logo

Ödemeler faizi ile geri alınıyor! Kritik tarih 2008

Boşandığı eşi ile birlikte yaşadığı tespit edilen kişilere bağlanan dul ve yetim aylığı kesiliyor. Ödenmiş olan maaşların tamamı yasal faizi ile birlikte geri alınıyor. Avukat Ahmet Çobanoğlu konuyla ilgili detayları anlatarak vatandaşa uyarılarda bulundu.

Ödemeler faizi ile geri alınıyor! Kritik tarih 2008

Alican Yıldırım / alican.yildirim@gazetevatan.com

Annesi ya da babası hayatını kaybetmiş olan bekar kız çocukları yetim aylığı alma hakkına sahip. Belirli şartlar dahilinde Sosyal Güvenlik Kurumu kız çocuklarına evlenene kadar 'yetim aylığı' ödemeye devam ediyor. Evlenen bir kadın boşanması halinde babası üzerinden yeniden maaş alabiliyor. Bu nedenle bekar kız çocuklarının aldığı maaştan faydalanmak isteyen göstermelik boşananlara yapılan denetimler artırıldı. Muvazaalı boşanma ya da kâğıt üzerinde boşanma da denilen hileli boşanmaya pek çok yaptırım söz konusu. Suç olduğu bilinen bu boşanma türü ile ilgili her yıl SGK tarafından yapılan denetimlerde, çok sayıda kişinin maaş almak için hileli boşanma yöntemine başvurduğu tespit edildi. Ortaya çıkarılan sahtekarlık sonrası bu kişilerin hem maaşları kesiliyor hem de ödenen aylıklar faiziyle geri alınıyor.

Avukat Ahmet Çobanoğlu gazetevatan.com'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Çobanoğlu, "2008 yılında konuyla ilgili bir düzenleme çıktı. 2008 yılında çıkan bir düzenleme ile vefat eden sigortalının çocuklarına ve eşine aylık bağlanması düzenlemesine gidildi. Bu düzenleme yapıldıktan sonra 2008 yılından itibaren bazı şartlar konuldu. Erkek çocukları için belli bir yaş şartı, kız çocukları içinse evli olmama ve sigortalı olmama koşulu getirdiler." diye konuştu.

Haberin Devamı

BOŞANMALAR ARTTI

2008 yılından sonra maaş almak için boşanmalarda artış olduğunu kaydeden Çobanoğlu, "Bu tarihten sonra evli olmayan ve babası vefat eden sigortalı olan bu kız çocukları aylık alabilmek adına 2008 yılından itibaren ciddi bir boşanma talebinde bulunmaya başladılar. Bu boşanma talebinde bulunurken bu boşanma talebi aslında fiili bir boşanma değil, kanun önünde boşanıp beraber yaşamaya devam ediyorlardı." diyerek şunları söyledi:

KRİTİK TARİH 2013

2013 yılına kadar bu sayının 30 binlere kadar ulaştığını resmi kaynaklar açıkladılar. Sosyal Sigortalar Kurumu 2013 yılına kadar tespit ettiği aileler hakkında dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulundu. Fakat açılan davalar sonuçsuz kaldı. Yargıtay'da bu konu ile alakalı bir karar verdi. Yargıtay, 'bu olay ceza hukukunun konusu değil, dolandırıcılık suçu oluşmaz, bu hukuki bir itilaf' diyerek tüm ceza davalarını sonuçsuz bıraktı. 2013 tarihinden sonra Sosyal Sigortalar Kurumu suç duyurusunda bulunmamaya başladı. Fakat 5310 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 56. maddesine göre ölen sigortalının yakınlarına aylık bağlanıyor. Aynı kanunun 96'ıncı maddesi de diyor ki; eğer bu maaşın haksız bir şekilde alındığı tespit edilirse bunu faiziyle geri alırım. Yani SGK kanuna göre maaşın haksız şekilde alındığını ispatlarsa vatandaştan ödenen maaşı faiziyle birlikte geri alma hakkına sahip oluyor.

Haberin Devamı

SGK'YA ŞİKAYETTE BULUNUN

Avukat Ahmet Çobanoğlu hukuki sorun ile ilgili, "Yani bu maaşı 5 yıl boyunca almış olan bir vatandaş SGK'nın bu durumu tespit etmesi halinde 5 yıl boyunca aldığı bu parayı geri ödüyor. Her vatandaş da böyle bir durumda SGK'ya şikayette bulunarak tespiti için harekete geçilmesini sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Bu durumun ispatı ile ilgili olaraktan şunu söyleyebilirim. Bu konuyla ilgili bir yargı kararı olmadığı için ispatın hangi durumlarda yapıldığını söylemek biraz zor.

Bu durum artık idari bir soruşturma içerisinde bu durum ispat edilebilir. Yani Sosyal Sigortalar Kurumu gerçekleştireceği her türlü çalışmada bunu ispatlayabiliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu tespit halinde bu parayı da hukuki alacak olarak geri alıyor." açıklamasında bulundu.