Gazete Vatan Logo

Kuyumculara yılbaşı dopingi!

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) ve Boğaziçi Araştırma ve Yönetim Danışmanlığı'nın birlikte hazırladığı "Kasım ayı Mücevher Sektör Endeksi"nde yılbaşı döneminde kuyum alışverişlerinin önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.

İKO açıklamasına göre, kasım ayında şehrin Asya yakası perakende mağazalarını en yoğun günde ortalama 72 kişi ziyaret ederken; Kapalıçarşı / Fatih perakende mağazaları ortalama 63 kişi, Avrupa yakası perakende mağazaları ortalama 53 kişiyi ağırladı. Aynı tarihlerde Asya yakası perakende mağazalarında harcamaya dönüş oranı yüzde 21,5, Kapalıçarşı / Fatih perakende mağazalarında yüzde 22,5, Avrupa yakası perakende mağazalarında ise yüzde 21,4 olarak gerçekleşti.

Endekse göre, yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte özellikle hediyelik altın takı ve mücevher satışında önemli bir artış bekleniyor.

Araştırmaya katılan kuyumcuların yüzde 54'ü işlerin artacağını belirtirken; yüzde 14'ü yılbaşı nedeniyle işlerin azalacağını, yüzde 32'si ise işlerin aynı kalacağı görüşünü taşıyor.

Kasım ayı cirosunda kredi kartlı satışların oranı, geçen aya göre yüzde 12 artarak, yüzde 41,1 olarak gerçekleşti. Kuyumculuk sektörüne 4 taksit imkanının gelmesinden kaynaklanan bu olumlu artış, en fazla artış yüzde 44'le Kapalıçarşı / Fatih perakendeci grubunda olurken; en fazla düşüş yüzde 23'le gümüş perakende grubunda yaşandı.

Haberin Devamı

Kasım ayı sonunda yatırım araçlarından altında hareket düşüş yönlü iken doların yükseleceği, gümüş ve avronun ise aynı seviyelerde seyredeceği öngörülüyor.