Gazete Vatan Logo

Kripto paralar resmen çakıldı! Bitcoin çöküşte, 4 yılın dibini gördü, Ethereum sert düştü... Şubat ayı riskli...

Kripto para piyasası tepetaklak! 2022 kötü başladı. Düşüş hızla devam ediyor. Bitcoin hiç bu kadar düşmemişti, 4 yılın dibini gördü. Kripto paralarda deprem etkisi yaratan düşüş sonrası Bitcoin, Ethereum ve diğer altcoinlerin ne yönde hareket edeceği merak konusuydu. Kötü haber geldi. Şubat ayı kripto paralar için riskli. Düşüş sürecek. Peki piyasada neler değişecek? Kripto varlıkların atası Bitcoin ilk sıradaki yerini Ethereum'a bırakacak mı? İşte Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ve diğer altcoinlerdeki son durum...

Kripto paralar resmen çakıldı! Bitcoin çöküşte, 4 yılın dibini gördü, Ethereum sert düştü... Şubat ayı riskli...

Kripto para birimleri ocak ayında oldukça kötü bir performans sergiledi. Sermaye değeri bakımından piyasanın lideri Bitcoin, ocak ayının 15 gününde primli seyretti. Genel olarak hacimsiz yükselişlere sahne olan Bitcoin, ocak ayının son günlerinde yönünü yukarı çevirse de yüzde 16.78 oranında değer kaybı yaşadı.

Son günlerde yükseliş trendine girerek 38 bin doların üzerinde tutunmaya çalışan lider kripto para birimi Bitcoin, son 4 yılın en kötü ocak ayını geçirdi.

Bitcoin bugün 38 bin dolar seviyesinin üzerinde düzeltme hareketlerine sahne oluyor. Bu gelişmeyle birlikte 10 Kasım’da 69 bin dolar ile tüm zamanların rekorunu kıran Bitcoin, tarihi zirvenin yüzde 44 altında işlem görüyor.

ETHEREUM DA SERT DÜŞTÜ

Bitcoin’in ardından en yüksek sermaye değerine sahip ikinci dijital varlık olan Ethereum, ocak ayında yüzde 26.9 oranında değer kaybetti. 2 bin 159 dolara kadar geri çekildikten sonra Ethereum son günlerde toparlanma kaydederek 2 bin 700 dolar civarında hareket ediyor.

470 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Haberin Devamı

Kripto paraların toplam piyasa değeri ocak ayına 2.19 trilyon dolar seviyesinden 1.72 trilyon dolara geri çekilerek yüzde 21 oranında gerileme kaydetti. Bu gelişmeyle birlikte kripto paraların toplam sermaye değeri 1 ayda 470 milyar dolar eridi.

KRİPTO PARALAR İÇİN ŞUBAT AYI RİSKLİ

Huobi Global Araştırma Müdürü Süllü, kripto parala ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Süllü'nün açıklamaları şöyle;

Yeni bir haftaya ve aya başlarken, bu hafta ve şubat ayı genelinin kritik olacağını söyleyebiliriz. Fakat şubat ayını ikiye ayırmamız gerekecek. İlk olarak Başkanlık emri ile ABD’de Hazine Sekreterine devasa yetkiler gelebilir ve ikinci olarak ise SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) tarafından ABD’li bankalara kripto paralarda hizmet vermek için yetki tanımlanabilir.

Bu nedenle ay genelinde tek bir strateji uygulamak zor ve yanlış olabilir. Yine de bu yetki haberi sonrasında fiyatlamalar güzel tutunsa da Bitcoin önderliğinde altcoinlerdeki zayıflık devam ediyor. Bitcoin yine 38 bin dolar seviyesini kıramayınca 36 bin dolar bölgesine geri çekildik. Aynı zamanda Bitcoin-ABD ana endeksler arasındaki korelasyon kuvvetli.

Haberin Devamı

Fed’in mart ayı toplantısında faiz artıracağı ve bunun 25 baz puan yerine 50 baz puan olacağı beklentileri hem endeks-Bitcoin’i olumsuz etkiliyor hem de bu belirsizlikte spot hacmi düşüyor. Hacim öylesine geriledi ki tarihte ilk kez NFT hacmi Bitcoin hacmini geride bıraktı. Piyasaya para girişi devam etse de kaldıraçlı işlem hacimleri halen daha çok yüksek. Bu nedenle Bitcoin ilk olarak 38 bin dolar seviyesini sonrasında ise 200 günlük basit ortalamasının geçtiği 40 bin 600 dolar seviyesini kırmadan net bir yön işlemine girmek küçük yatırımcı açısından fazla volatil olabilir. Haftalık periyotta Bitcoin alt destek 32 bin 600 dolar seviyesinden geçiyor. Stoplar bu çevrede konularak düşüşler alım yönlü değerlendirilebilir.