Gazete Vatan Logo

Kripto parada son durum! Oklar aşağıyı gösteriyor, Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve alt coinler...

Kripto para piyasası düşüş trendinden çıkamıyor. Kripto paralardaki son durum merak konusu oldu. El Salvador başkanı Bukele Bitcoin'in 2022 yılı içinde 100 bin dolar olacağı iddia etmişti. Ancak rakamlar tersini gösteriyor. Kripto varlıkları FED kararları ve Kazakistan'daki olaylar etkiledi. Peki Bitcoin, Ethereum ve alt coinlerde son durum ne? BTC, ETH ve XRP kaç dolar/TL oldu? İşte kripto piyasasında son durum...

Kripto parada son durum! Oklar aşağıyı gösteriyor, Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve alt coinler...

Yaklaşık iki haftadır Kazakistan’daki siyasi gelişmeleri izliyoruz .Kripto para piyasası uzun süredir sallanıyor. Bitcoin ve alt coinlerde hem düşüşler var hem de büyük bir belirsizlik hakim. Elbette bu düşüşün başlıca sebebi ABD Merkez Bankası FED’in kararları ama Kazakistan’da yaşanan olaylar da kısa süreli kripto piyasasını etkiledi.

İkisi arasında nasıl bir bağlantı var diye düşünebilirsiniz. Şöyle özetleyelim: Kazakistan kripto para madenciliğinde dünyada ikinci sırada. Bugün kripto paraların yaklaşık yüzde 20’si Kazakistan’da çıkarılıyor. Kripto para madenciliği yapmak için elektrik, bilgiyasar, internet ve güçlü ekran kartlarına ihtiyaç var. Kazakistan’daki protestolar sürerken ülkede elektrik ve internet kesintileri yaşanınca madencilik sekteye uğradı. Kazakistan’ın kripto madenciliğindeki yerini Milliyet'ten Deniz Kilislioğlu, uluslararası piyasalar uzmanı Şant Manukyan ile konuştu. İşte Kilislioğlu'nun köşesine taşıdığı o görüşme...

DÜNYADA İKİNCİ

Kazakistan 2019’da kripto para madenciliğinde dünyada 5. sıradaydı. 2021’de listede ikinciliğe yükseldi. Manukyan bu durumu şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

"Çin katı şekilde kendi sınırları içerisinde kripto para madenciliğini tamamen yasakladı. (Bunun başlıca sebebi kendi dijital merkez bankası parasını çıkarmış olmasıydı). Dolayısıyla bu kararla beraber ülkeden çıkmaya başlayan madenciler çeşitli bölgelere gittiler. Bu bölgelerin başında daha liberal yapısından dolayı ABD geliyor. Bir diğer lokasyon da hem enerji fiyatları sebebiyle hem de coğrafi olarak Çin’den taşınması kolay olduğu için Kazakistan oldu.”

Kazakistan’ın iklimi de madencilik açısından avantajlı. Şant Manukyan, “Futbol sahası büyüklüğünde, 24 saat boyunca işlem halinde olan bir bilgisayar sisteminden bahsediyorsunuz. Soğutma maliyeti düşük olan bölgeler çekici oluyor. Önemli olan binanın sıcaklığının daha doğal bir şekilde kontrol altında tutulması.Bu anlamda kripto para madencilik aktiviteleri Rusya’da da soğuk bölgelerde daha fazla yapılıyor” diyor.

Kazakistan’da elektrik hatlarındaki sorun kömürle çalışan santrallerinden kaynaklı başlasa da, sosyal huzursuzlukla birlikte bu sorunun katmerlendiğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

OLAYLARIN ETKİSİ NE?

Kazakistan’daki protestolar ve internet kesintilerinin kripto para piyasasına doğrudan ne kadar etki ettiği ölçülemiyor. Zira piyasadaki düşüşün pek çok sebebi var. Manukyan “Kazakistan’da madenciliğin etkilendiğini bilgisayar gücündeki düşüşten anlayabiliyoruz. Evet sert bir düşüş oldu ama Çin’in karar aldığı dönemdeki kadar büyük değildi” diyor. Kripto para piyasasındaki satışların Kazakistan etkisiyle geldiğini söylemenin zor olduğunu belirten Manukyan, “Şahsi tahminim, çok büyük fiyat hareketi yaratmamıştır. FED rahatsızlığı, bunun ivmesi ve Kazakistan’daki olaylar eklenince, bu durum bazı yatırımcıları satışa zorlamıştır.

Madenciler bu iş karşılığında bitcoin kazanıyor. Kazakistan’da bankacılık sistemi kapatıldı. Dolayısıyla madencilerin bir kısmı, finansal önlem anlamında elinde tuttuğu bitcoinleri piyasada satıyor olabilir" ifadelerini kullandı. Peki kripto para piyasası ne zaman normale dönebilir? Bu sorunun cevabı ise Manukyan’a göre “FED’e yönelik beklentinin netleşmesiyle mümkün.”

Haberin Devamı

ELON MUSK'TAN YATIRIMCIYI HEYECANLANDIRAN TWEET

Tesla CEO’su Elon Musk Twitter hesabından kripto para yatırımcılarını heyecanlandıran bir paylaşım geldi. Musk, Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB) için kafa karıştıran bir yorumda bulunarak, bu sefer yalnızca ‘yukarıya’ işaret eden ‘top’ emojisini Tweet’ledi.

Çeşitli kripto para birimlerini destekleyen kripto topluluğu üyeleri Musk’tan hemen açıklama istemeye başladı.

Musk daha önce de yalnızca Dogecoin ile ödenebilecek şirket ürünlerinin satışını başlattığını duyurmuştu. Birçok kişi şirketin bir sonraki adım olarak meme kripto para karşılığında elektrikli araba satmaya başlamasını bekliyor.

Yıllık olarak yüzde 1900 artış yakalayan ve piyasa değeri 25 milyar dolar olan DOGE şu dünkü yüzde 20’lik artışın ardından şu sıralar 0,18 dolar seviyesinden işlem görüyor. SHIB ise yüzde 1,63 değer kazanarak 0,0000311 dolarda…

Haberin Devamı

Kripto paralar son birkaç haftadır değer kaybediyor. Geçtiğimiz günlerde 39 bin 600 dolar seviyesine kadar inen Bitcoin yeniden 42 bin doların üzerine çıkmayı başardı. İşte Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple fiyatları...

BİTCOİN NE KADAR?

16 Ocak'ta Bitcoin 43129,20 dolar seviyesinde işlem görüyor. 

ETHEREUM NE KADAR?

16 Ocak sabah saatlerine stabil başlayan Ethereum  3.349 seviyesinde. 

DOGECOİN NE KADAR?

Geçtiğimiz gün 0,21 cent seviyesine kadar ulaşan Dogecoin yüzde 2,73'lük değer kaybıyla 0,18 cent oldu.

RİPPLE (XRP) NE KADAR?

Yüzde 0,30 değer kaybeden Ripple 0,77 cent.