Gazete Vatan Logo

Kredi kartı borcunu 72 aya yayma imkanı

İç piyasayı canlandırmak için alınan bir dizi önlemi dün Başbakan Binali Yıldırım açıkladı. Tüketici kredilerinde vade 48 aya çıktı. Kredi kartı limiti en az 5 bin 200 liraya çıkarılırken, borcunu ödeyemeyenlere de 72 aya kadar yapılandırma imkanı tanındı.

Kredi kartı borcunu 72 aya yayma imkanı

Yılın ikinci yarısında büyümenin hızının düşmesi ve son dönemde ticaret ve perakende hayatında gözlenen durağanlık sonrası bir dizi önlem alındı. Taksit sayısı artırılarak tüketimi artırıcı önlemleri Başbakan Binali Yıldırım açıkladı.

Taksit sayıları makro ekonomik ihtiyati tedbirler kapsamında Ali Babacan döneminde azaltılmış, kredi kartı olanların da farklı kartlarla harcama yapmalarının önüne geçecek tek limit uygulaması getirilmişti. Ancak son dönemde hem ticaret hayatında gözlenen durağanlık hem de bireysel borçlarda ödenememe durumunun artması sıkılaştırma politikasından geri adım atılmasına neden oldu.

36’dan 48 ay vadeye

Başbakan Yıldırım bir defaya mahsus olmak üzere kredi kartı borçlarına 72 aya kadar yapılandırma imkanı getirdiklerini söyledi. 72 ay vadede taksitlendirilecek borca ne faiz uygulanacağını bankalar belirleyecek. Yıldırım “Borç bakiyelerinin yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ne demektir? Yani ödüyorsunuz, baştan yapmışsınız taksitleri sonra ödeme zorluğu içine girdiniz. Değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili bir düzenleme.” diye konuştu. Binali Yıldırım tüketici kredilerindeki azami 36 aylık vadenin de yeniden 48 aya çıkarıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Binali Yıldırım kart limitlerinde gelirin 4 katına yönelik bir uygulama olduğunu da hatırlatarak “Madem asgari ücret 1.300 lira. Kredi kartında en az limit de 5 bin 200 lira olarak uygulanacak” dedi.

Konut kredisi evin %80’ine verilecek

Bir başka düzenleme de yine durağanlaşan konut sektörünü canlandırmaya yönelik olarak alındı. Konut kredisi limiti yüzde 80’e çıkarıldı. Başbakan Binali Yıldırım bu değişikliği de şu sözlerle duyurdu: Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksınız, en fazla 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Burada oranı 5 puan artırdık. Bankalar 80 bine kadar, yani yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak.

Haberin Devamı

Gıdadaki tarla-market uçurumuna yeni göz

Binali Yıldırım gıda fiyatlarını daha dikkatli şekilde inceleyecek ve tarla ile market arasındaki fiyat farkını analiz edecek bir yapılandırmaya gideceklerini de söyledi. Yıldırım “Enflasyon artıyor. Artış sebebine baktığımız zaman gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların genel anlamda enflasyonun artmasına sebep olduğunu görüyoruz. Bunun için bu artışlar niye durup dururken bir ay sivri biber, bir ay karpuz artıyor ve bu artış enflasyonun o ayki enflasyonun üçte birini teşkil ediyor. Bu durumun dikkatle incelenmesi lazım kanaatine vardık. Bu amaca yönelik olarak da gıda komitesi zaten vardı, gıda komitesinin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık. Buna göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında ekonomi bakanı gıda tarım hayvancılık bakanı gümrük bakanı, kalkınma bakanı ve maliye bakanından oluşan gıda komitesi bu ani dalgalanmaları mercek altına alacak ve burada alınması gereken tedbirleri vakit geciktirmeden anında alacak. Bu komitenin sekretaryasını da merkez bankası yürütecek. Tarlada 1 lira olan mal tezgaha 10 liraya geliyorsa burada kötü niyetle fiyatlarla oynama varsa gerekirse ette olduğu gibi geçici ithalatla da piyasanın dengesini sağlayabileceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Leasingli malın %100’üne kredi

Binali Yıldırım açıklamalarına şöyle devam etti: Bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranı diye bir şey var. Sermaye yeterlilik oranının bozulmaması lazım. Burada katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında farklılıklar vardı. O farkı aradan kaldırıyoruz, aynı kural kriter katılım bankalarına da uygulanacak. Böylece bankalarla katılım bankaları arasındaki fark tamamen kalkmış olacak. Bir başka düzenleme kalkınma bankası, katılım bankaların finansal kiralamaları. Diğer adıyla leasing işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasından istisna getiriyoruz ve yüzde yüzünü kredilendirebilecekler. Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız yüzde 100’üne kadar kredilendirme mümkün olacak.”

Haberin Devamı