Gazete Vatan Logo

Konut kredisi hesaplama! Kim ne kadar taksit ödeyecek...

Ziraat, VakıfBank ve Halkbank yüksek faizle kredi kullanan vatandaşların maliyetlerini aşağı çekecek uygulama başlattı. Düşen faizlerle birlikte yeniden yapılandırma yolunu açtı. Şimdi binlerce kişi konut kredisi hesabı yapmaya başladı. Peki, konut kredisi hesabı nasıl yapılır?

Konut kredisi hesaplama! Kim ne kadar taksit ödeyecek...

Merkez Bankası’nın 27 Temmuz’da 4.5 yıl aradan sonra 425 baz puanlık indiriminin hemen ardından 12 Eylül’de 325 puanlık daha indirime gitmesi kredi faizlerinin de hızla düşmesini sağlamıştı. Kredi faizlerinin düşmesi, milyonlarca vatandaşı konut kredisi hesaplama telaşına düşürdü. Yüksek oranda faiz ile konut kredisi çeken vatandaşlar yapılandırma imkanı için konut kredi hesabı yapıyor.

Ziraat, VakıfBank ve Halkbank Ağustost'a konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99’a çekmişti. Özel bankalar da bu indirime katılmış ve faizi yüzde 1.17’ye düşürmüştü. Bu indirimlerden önce konut kredi faizleri kamu bankalarında yüzde 1.55 seviyesindeydi. Faiz yüzdesinin 1.55’ten,1.17 seviyesine düşmesi ile konut kredisinin vatandaşlarca yeniden hesap edilmesine neden oldu.

500 BİN LİRANIN ALTI

Kredi faiz indirimlerinde öncü rol oynayan Ziraat, VakıfBank ve Halkbank yüksek faizle kredi kullanan vatandaşların maliyetlerini aşağı çekecek bir uygulama başlattı.

Üç büyük banka, konut kredisi kullanan ve kredi bakiyesi 500 bin liranın altında olan vatandaşları talep etmeleri halinde yüzde 0.99’luk faiz avantajından yararlandıracak. Üç bankanın ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

ÖNCE KREDİ KULLANANLAR YARARLANACAK

“Yapılan faiz indiriminden faydalanmak isteyenlerin ilgili banka şubelerine başvurması gerekiyor. Bu kapsamda 500 bin liranın altında kredi borcu olanların aylık yüzde 0.99 oranından, 500 bin liranın üzerinde kredi borcu bulunanların ise bankaların bu tutarlar için uyguladıkları faiz oranlarından kredileri yenilenebilecek.

Uygulama 1 Ekim’de (bugün itibarıyla) başlayacak.” Bu fırsattan sadece kamu bankalarından daha önce kredi kullananlar yararlanacak. Borç transferi gibi bir uygulama şu anda bulunmuyor. Kamu bankalarından daha önce kredi kullananların öncelikli olması, bu vatandaşları konut kredisi hesaplama sürecine soktu.

EKONOMİDE İYİLEŞME VATANDAŞA YANSIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarından çekilen konut kredilerindeki yapılandırmaya ilişkin Twitter’dan açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Albayrak, “Kamu bankalarımız, konut kredisi kullandırdığı vatandaşlarımız için faiz indirimi yaparak kredilerini daha uygun maliyetle yenileme imkanı getirdi. Ekonomideki her iyileşmeyi vatandaşlarımıza yansıtmaya devam ediyoruz. Konut kredisi yenileme imkanı hayırlı olsun” dedi.

KONUT KREDİSİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Kredi faiz oranı yüzde 1,24 olan 120 ay vadeli , 100 bin TL'lik bir konut kredisi aldığınızı düşünürsek ve kredinizin aylık taksitiniz 1,606.01 TL, ödeyeceğiniz toplam para da 173.449,082 TL.

Sunulan yapılandırma faiz oranı da 120 ay vade için yüzde 0,99 olursa ve %2.00 kredi kapama cezası ödenmesi şartı olduğu da varsayılırsa, masraflar hariç aylık 1.360,61 TL olur. Kalan toplam borç da 163,273.20 TL'ye düşer. Bu hesaba göre 8.269,97 TL kar edilmiş olur.