Gazete Vatan Logo

Kombisini açmayan komşu yanacak! Kanunla ters düşüyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan kombi kullanımı, apartmanlarda yeni bir tartışma konusu haline geldi. Avukat Cansen Erdoğan, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde kombi kullanımı ve komşuluk ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kombisini açmayan komşu yanacak! Kanunla ters düşüyor

Kış aylarının gelmesiyle birlikte apartmanlarda kombilerin açılması, özellikle ara katlarda oturan bazı daire sahiplerinin kombilerini açmamasıyla yeni bir sorunun ortaya çıkmasına neden oldu. Avukat Cansen Erdoğan, bu konuda yaptığı açıklamada, "Benim kombim, ister yakarım istediğim kadar yakarım kimse karışamaz diye bir şey yok. Belli sıcaklıkta herkes kombisini açmak zorunda." dedi.

KANUNA TERS DÜŞÜYOR

Erdoğan, havaların soğumasıyla birlikte kombilerin açılmasının önemine dikkat çekerek, kombisini hiç çalıştırmayan vatandaşların 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre aykırı davrandığını belirtti. Erdoğan, "Yani benim kombim ister yakarım ister yakmam kimse karışamaz diye bir şey yok. Evet kombilerin hangi seviyede yakılacağına kimse karışamaz ama kombinin hiç açılmaması kanuna ters düşüyor." şeklinde konuştu.

SIKINTI DEVAM EDİYOR

Pandemi döneminde de benzer sorunların yaşandığını hatırlatan Erdoğan, "Bu pandemi döneminde çok sık rastlanan bir sorundu. Pandemi döneminde büyük sıkıntılara sebebiyet verdi. Yüksek doğal gaz faturaları sebebiyle de bu sıkıntı devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

EVİN ISINMASINA MANİ OLUYOR

Kombisini yakmayan komşular hakkında neler yapılabileceğine de değinen Erdoğan, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine atıfta bulunarak, "Bu kanunda binevi komşuluk hukukunun çerçevesi çiziliyor. Dolayısıyla taraflardan bir çoğu kombisini yakarken, yakılmayan dairedeki ev ciddi şekilde soğuk olacağı için, diğer taraf ne kadar yakarsa yaksın evinin ısınmasına mani oluyor." dedi.

"YAKMA ZORUNLULUĞU VAR"

Sözlerine devam eden Avukat Cansen Erdoğan, "Bu konuyla ilgili olarak zaten hukuki düzenlemeler mevcut. İlk başta komşuluk ilişkileri gereği komşudan bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla en azından belirli bir derecede kombisinin yakması istenebilir. Eğer uymuyorsa site yönetim kararı alınarak ısıtmanın belirli bir derecede olması konusunda bir karar alınabilir. Bu da olmuyorsa mahallinin bulunduğu ilçe belediyesine giderek şikayette bulunulabilir. Aynı zamanda da bulunulan yerdeki sulh hukuk mahkemesine gidilerek bu konudaki mağduriyet giderilebilir. Yani 'benim kombim ister yakarım ister yakmam' diye bir şey yok. Evet komşunun kombisini ne kadar yakacağına kimse karışamaz ama komşu başka kişilerin haklarını zarara uğratıyorsa o zaman yakma zorunluluğu var." şeklinde açıklamalarını tamamladı.

Haberin Devamı