Gazete Vatan Logo

Kesintiye üst sınır

BES’te kesintilere üst sınır yeni yılda yürürlüğe giriyor. İlk 5 yılda toplam kesinti, her yıl için aylık brüt asgari ücretin yüzde 8.5’ine karşılık gelen maktu tutarı aşamayacak.

Kesintiye üst sınır

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) “giriş aidatı” ve “yönetim gider kesintisi”ne üst sınır getiren düzenleme yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek. BES kapsamında sözleşmelerin ilk 5 yılında “giriş aidatı” ve “yönetim gider kesintisi” adı altında yapılan toplam kesinti tutarı, her yıl için aylık brüt asgari ücretin yüzde 8.5’ine karşılık gelen maktu tutarı aşamayacak.

Yeni düzenleme yapıldı

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı paylarının yanı sıra katılımcının birikimi üzerinden de yönetim gider kesintisi alınabilecek. Ödemeye ara verilmesi halinde ara verme süresi boyunca, katılımcının birikiminden ek yönetim gideri kesintisi yapılabilecek. Katkı payları üzerinden azami yüzde 2 yönetim gider kesintisi yapılabileceğine ilişkin hüküm yönetmelikten çıkarılırken, kesintilere ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Müsteşarlıkça, Sermaye Piyasası Kurulu’nun uygun görüşü alınarak belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, fon türleri için yapılacak performans kesintisi ve fona ilişkin zorunlu giderlerin karşılanmasına yönelik kesintiler, söz konusu iade işleminin dışında olacak. Müsteşarlık, Kurul’un uygun görüşünü alarak fona ilişkin zorunlu giderlerin karşılanmasına yönelik kesintilere üst sınır getirebilecek. Sınırlamaların aşılıp aşılmadığı şirket tarafından ilgisine göre her sözleşme yılı sonunda veya sözleşmenin sonlandırılması anında kontrol edilecek.

Haberin Devamı

Zararı şirket karşılar

Şirket tarafından yapılan kontrolde ilgili sınırlamaların aşıldığının tespiti halinde aşan tutar, takip eden 5 iş günü içinde ilgisine göre katılımcıya veya katılımcının bireysel emeklilik hesabına iade edilecek. İadelerin gecikmesinden kaynaklanan zararlar şirketçe karşılanacak.

Rekabet artar

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, yeni düzenlemenin vatandaşa olumlu yansıyacağını dile getirdi. Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu portföy yönetim şirketlerinin yönettikleri fonun getirisine odaklanmasını sağlayacaktır. Portföy yönetim şirketleri arasındaki rekabet de artacaktır. Bundan sonra bu işin göbeğinde verimlilik olacaktır.”

Haberin Devamı

6 yıldan sonra olmayacak

Sözleşmenin 6’ncı yılı ve sonrası için kesinti yapılamayacak. Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren yapılacak toplam kesinti tutarı, 6’ncı yıl ve sonrası için sözleşme kapsamında devlet katkısı hesabında bulunan tutarın belli bir oranına karşılık gelen tutarı geçemeyecek. Emeklilik şirketi, fon toplam gider kesintisini sözleşmenin 6’ncı yılından itibaren yıllık yüzde 2.5 katılımcıya iade edecek. 7-14’üncü yıllar arasındaki oranlar her yıl için bir önceki yılda geçerli olan iade oranının 2.5 puan artırılması suretiyle uygulanacak. 15’inci yıl ve sonrası için oran yüzde 25 olacak.